A B1 blog kult rovataAbból még jó nem sült ki, ha belekeverték a karácsonyt a Star Wars-ba

3 video és 3 reklám annak jeléül, hogy ez nem szerencsés párosítás

2015. december 15. - Ninon

Idén vélhetően erősen össze fog kapcsolódni a Csillagok Háborúja és karácsony ünnepe, de ennek csak a dátumok közelsége lehet az oka. Viszont képzeljük el, hogy születtek már olyan kisebb-nagyobb képi- és hanganyagok, amelyek jelentős zavart okozva belekeverték az űropera világába a legnagyobb keresztény ünnepet.

1_uk-comic-cover-1088x816-905513029685.jpg

kép: starwars.com

Lássuk is mindjárt az első és legnagyobb falatot, a Star Wars Holiday Special-t (nem ajánlom megnézni, de tessék itt van, csak saját felelősségre):

1978-ban járunk, egy évvel Az új remény című epizód bemutatása és sikere után. George Lucas, az egész Star Wars történet szülőatyja elvileg engedélyt adott eme film elkészítésére, de valószínűleg

  • nem volt magánál vagy
  • nem tudta, miről van szó vagy
  • nem törődött vele, bármit leokézott volna.

Majd amikor levetítették a CBS csatornán, és Lucas ráeszmélt, milyen következményei lehetnek, ha a karácsonyi különrész beépül az emberek tudatába, megpróbálta az összes létező kópiát összegyűjteni és megsemmisíteni. Akkor még nem volt olyan nehéz megállítani egy film terjedését, az akciója egészen sikeresnek bizonyult. De később az internet világszintű elterjedésével már ő sem tudott megbirkózni, így a film most is megtekinthető, mély sebeket okozva ezzel rajongók tömegeinek.

Ha annyit mondok róla, hogy Harrison Ford, azaz Han Solo, egyszer azt mondta róla, hogy akkor szokta levetíteni, ha azt akarja, hogy elmenjenek végre a vendégei - akkor már nagyjából el lehet képzelni az alkotás milyenségét. Nem is értem, ki és mit szeretett volna elérni ezzel a mozival, a rendezőt, Steve Bindert meg nem tudom megkérdezni. De azon kívül, hogy Az új reményt kedvelők illúzióit lerombolta, mást nem sikerült megvalósítani. Azóta is mindenki csak elfelejteni próbálja ezt a vakvágányt.

Ha nem akarjátok megnézni (tényleg ne), de tudni akarjátok a történetet, íme nagy körvonalakban: Chewbacca és Han Solo a wookie családjához sietnek a Kashyyyk bolygóra az Életnap alkalmából (ami valamiféle karácsony és hálaadás keverék lehet, már csak azért is, mert hálaadás környékén mutatták be) az Ezeréves Sólyommal. Otthonbolygóján Chewbaccát a felesége (Malla), a gyereke (Lumpy) és az apja (Itchy) várják. Mivel a film nagy részében ezeket a figurákat láthatjuk, így főleg a szőrös wookiek hörgését, morajlását kell hallgatnunk, amiről nem tudjuk, mit jelent, minek van, de legalább nagyon idegőrlő. A családfő hazatértéig pedig, hogy elüssék a várakozás perceit, tévét néznek!!! Az asszony főzős műsort, a papi pedig -ne is szépítsük- pornót.

65930_48.jpg

kép: mafab.hu

A wookie család az idő előrehaladtával aggódni kezd Chewbacca holléte és késése miatt (papi megnyugtatja anyukát), amin nem segít sokat, hogy birodalmi rohamosztagosok kopogtatnak be otthonukba, akik lázadókat keresnek. A nagy kutatás közben megfáradt katonák -eldobod az agyad- szintén nekiállnak tévézni!!! Egyszer csak Han és Chewie is befut, és a film egyetlen "akciójelenete" következik: Han lefegyverez egy katonát, de annyira bénán, hogy az már kínos. Ha eddig nem lett volna eléggé félresiklott ez az egész -a vége felé közeledünk-, a vagány és furfangos csempész, Han indulása előtt a "Mintha egy család lennénk" mondattal búcsúzik, majd hűséges bajtársa szőrtengerében elveszik egy érzelmes ölelés apropóján, míg végül útjára indul.

Azért nem csak a szőrös lényeket láthatjuk az egész filmben: előkerül Leia (Carrie Fisher lassanként már az alkohol rabjává vált ezidőtájt) és Luke (Mark Hamill éppen komoly balesetéből próbál talpra állni ekkor) is. De bár ne lett volna így: lezárásként Leia hercegnő nagyjából megerőszakolja énekével John Williams klasszikus zenéjét.

unnamed_1.png

kép: motherboard.vice.com

Mindent összevetve ez a film sehogy se passzol sehova, semmi értelme, és még csak nem is szórakoztató vagy elgondolkodtató. Vagy akármi. Konkrétan meg se kellett volna történnie. Hogyan gondolták, hogy belepasszírozzák a Csillagok Háborúja világába Isten fia, a Megváltó, Jézus születésének ünnepét?? Az épkézláb magyarázattal szolgálók között nyereményeket sorsolok ki - ha lesz ilyen. (Szirmai Gergely találó kritikáját ITT nézhetitek meg, kifejezésmódja sokat elárul az élményről)

De lépjünk tovább, és következzen egy nem hivatalos kisfilm, amibe böngészés közben futottam bele. 6 percbe sűrítve olyan komoly tartalom, hogy igazi, elvetemült rajongóknak ezt sem ajánlanám megnézni. Kivéve persze, ha az illető rendelkezik olyan humorérzékkel, ami segít neki elvonatkoztatni a Star Wars univerzum komoly részétől.

A paródiának szánt kisfilm igazából a 4-5-6. részek jeleneteiből összevágott, átszinkronizált agymenés. A történet ennyi: Darth Vader hisz a Télapóban, várja, hogy a Halálcsillagra is vigyen ajándékokat (Motti admirálist azért fojtogatta sötét erejének használatával, mert az azt mondta, Télapó nem létezik). A Mos Eisley kocsmában Mariah Carey All I Want For Christmas Is You klasszikusa adja a háttérzenét, és a vendégek az ajándékozásról diskurálnak. Ugyanitt Luke egy forró csokit rendel a pultnál, amit egy "Boldog karácsonyt!" kíséretében kap meg. A rohamosztagosok Vader által elrejtett ajándékok után kutatnak a Halálcsillagon, amikor pedig megtalálják R2-t és CPO-t, karaoke-droidoknak nevezik őket, mire R2-D2 valóban el is kezdi mixelni a Jingle Bells-t, C-3PO pedig rappel hozzá. Ezalatt Obi Wan felkapcsolja a Halálcsillag díszkivilágítását, és megszólal a Wham klasszikusa, a Last Christmas. 2 rohamosztagos megtárgyalja őrködés közben, hogy egyikőjük Obi Want húzta a karácsonyi ajándékozásban, és egy barna köpennyel fogja meglepni. Erre a másik elkeseríti, hogy szerinte olyanja már van (eközben mögöttük próbál ugyebár az idős Jedi elosonni). Vágás - a Hoth bolygón táborozó lázadóknak kihirdetik a hószünetet.

Darth Vader "hisztizik" a karácsonyi ajándékáért, amit megérdemel, mert szerinte nagyon jó volt idén. C-3PO pedig a karácsonyi menüvel kapcsolatos kérdéseivel zaklatja Han Solót (amikor éppen közelebb kerül Leiához). Majd Felhővárosban Darth Vader a "karácsonyi asztalnál" ülve várja, hogy Lando Carlissian elé vezesse Hant, Leiát és Chewbaccát (Lando pedig a székek mennyisége miatt aggodalmaskodik). Ezután jön az érzelmi csúcs: Vader azzal sokkolja Luke-ot, hogy elárulja neki a titkot: Télapó nem létezik (nem azt mondja el neki, hogy ő az apja), amire a legendás NOOOOO a reakció. Végül Lord Vader Palpatine kancellárnak (aki az ölébe akarja ültetni Télapó módra) elmondja, hogy a Perfection és a Fireball Island, plusz -ha belefér- a Crossfire nevű társasjátékokat szeretné megkapni, de mindenek előtt azt kívánja, hogy legyen béke az egész galaxisban. A boldog befejezést az ewokok ugrabugrája jelenti, ami A jedi visszatérben látható - csak itt karácsonyi dallamok csendülnek fel alatta. (A stáblista végére még beszorították Ackbar admirálist: híres It's a trap felkiáltása alakul It's unwrapped-dé, azaz Kicsomagolva.)

nevtelen_13.jpg

Tényleg annyira tömény ez a pár perc, hogy csak kapkodjuk a fejünket, hol hitetlenségünk, hol értetlenségünk okán. Egy biztos: ez a film is tömény katyvasz, paródiának azért gyenge, de érezhető rajta, hogy nem komoly szándékok vezérelték készítőit. Pozitívuma viszont, hogy nem másfél órás, mint az előző darab.

Még egyet választottam ki a téma dzsungeléből, ami szintén az eredeti trilógia képeivel operál. Ez az ötperces video, amely a Csendes éj dallamával kezdődik, csak arról szól, hogy C-3PO és R2-D2 énekelnek (na jó, ő füttyög és sípol), ezzel kerülvén karácsonyi hangulatba, és így kívánva kellemes ünnepeket a kis droidnak. Megy a dalolás a Halálcsillagon, a Tatooine végtelen homoktengerében, ami aztán átvált egy gyerekkórus nótázásába.

Természetesen a reklámokból sem hagyták ki az ünnepek közeledtével a Csillagok Háborúját. Úgy gondolják a marketingesek, hogy ezzel a névvel már bármit el lehet adni?

Az első az Argos internetes cégé, ahol az egynapos kiszállítási időt promózzák különböző ismert, kitalált figurákkal, akik között feltűnik egy Darth Vader maszkos bázisugró:

A másik pedig valójában a John Lewis áruház megható karácsonyi videójának átdolgozott változata, amelyben a Halálcsillagon magányosan tengődő Vader Nagyúr valami igazán nagyszabásút hajt végre (érdemes az eredetit is megnézni hozzá):

A Duracell pedig termékei nagyszerűségét két fiatal "Jedi-tanonc" fénykardja által próbálja bebizonyítani:

Ha ti is találkoztatok már ilyen fura egyveleggel, linkeljétek be kommentben, hadd szörnyülködjünk tovább az eszement összeállításokon.

A bejegyzés trackback címe:

http://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr758173398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.