A B1 blog kult rovataMagával rántja-e a pusztulásba a szexuális zaklatásokkal vádolt Harvey Weinstein a felesége életművét, azaz a Marchesa divatházat?

2017. október 11. - Honey Fitz

A napokban kirobbant Weinstein-botrány áldozatainak száma napról napra nő. Egyre több híres színésznő és civil kolléganő áll ki a nyilvánosság elé, és meséli el a saját, Weinsteinnel kapcsolatos történetét. De a zaklatások elszenvedői mellett más, befolyásos nőket is bemocskolhat Hollywood egyik legrettegettebb filmproducere. Többek között a feleségét, a divattervező Georgina Chapmant.

gettyimages-646052594_h_2017.jpg

A hazai és a világsajtóban is napról napra újabb hírek kapnak szárnyra a hírhedt producerről, Harvey Weinsteinről.

A hirtelen kirobbant botrány régóta lappang Hollywood legsötétebb bugyraiban,

és most úgy tűnik, három évtized csontvázai egyszerre hullanak ki a szekrényből. Röviden összefoglalva a történetet, Harvey Weinstein mint a Miramax és a Weinstein Company vezetője több ízben érzett indíttatást arra, hogy befolyásos pozíciója okán szexuálisan zaklassa közvetlen kolléganőit és fiatal, pályakezdő színésznőket. Mint kiderült, Ashley Juddnak, Angelina Jolie-nak és - a sok szempontból neki köszönhetően Oscart nyert - Gwyneth Paltrow-nak is tett annak idején tisztességtelen ajánlatot.

gwyneth-paltrow-oscars-dress-daughter-prom.jpg

Az ügyeket sok esetben pénzzel tussolták el,

de ez amúgy sem volt nagyon nehéz feladat, hiszen alkalmazottaival olyan szerződést íratott alá, hogy soha nem tehetnek rá vagy a cégeire nézve ártalmas, reputáció-romboló kijelentést. Másrészt azoknak a fiatal lányoknak, akiknek se vagyonuk, se hírnevük, se semmijük nem volt, nehéz is lett volna szembeszállni a filmmogullal. Így aztán a történetek inkább Hollywood belső köreiben terjedtek, és idén ősszel robbantak ki egy egykori kolléganő memoárja nyomán. Az esetet most már sehogy sem lehet a szőnyeg alá seperni, olyannyira nem, hogy a Ponyvaregényt, a Szerelmes Shakespeare-t és a Good Will Huntingot is jegyző producert saját cégéből is kirúgták (testvérével együtt 42%-ot birtokolnak, azaz kisebbségi tulajdonosok a Weinstein Company-ban).

171005-fallon-harvey-weinstein_wdlype.jpg

Amellett, hogy – saját bevallása szerint is – rengeteg nő életét keserítette meg, van néhány olyan, a politikai és a közéleti szcénában fontos szerepet betöltő személy, akikre meglehetősen rossz fényt vet a Weinsteinnel ápolt szoros kapcsolat. Ilyen például Hillary Clinton, aki számára tavaly saját manhattani otthonában tartott adománygyűjtő estet, vagy Malia Obama, az előző amerikai elnök idősebbik lánya, aki idén szakmai gyakorlatát töltötte Weinstein cégénél. De a divat nagyasszonyának,

Anna Wintournak is okozhat a botrány néhány kínos pillanatot,

hiszen nyílt titok, hogy régóta jóban van a producerrel, és több fontos estélyt is adtak már közösen.

fiji_water_marchesa_spring_summer_2015_fashion_43eevyjmwnux.jpg

A legnagyobb rombolást a jóslatok szerint azonban felesége divatcégének háza táján fogja végezni, természetesen nem szándékosan. Az semmit sem segít a márkán, hogy Weinsteinnek jogilag semmi köze hozzá, hiszen mindenki egyértelműen vele azonosítja.

Georgia Chapman és Weinstein a jó öreg szereposztó díványnak köszönhetik kapcsolatukat,

amely még 2004-ben kezdődött. A színésznőként és jelmeztervezőként dolgozó Chapmannek a rossz nyelvek szerint olyan jól sikerült az egyik castingon való szereplés, hogy jött, látott, és nyert, könnyedén kiiktatva a szerelmi háromszögből Weinstein akkori feleségét. Megismerkedésük évében alapította a Marchesát, ami főleg meseszerű estélyi és esküvői ruháiról vált híressé. Na meg persze az A-listás celebekről, akik Marchesa ruhában jelentek meg a vörösszőnyegen.

siennamiller_2007_goldenglobe.jpg

Természetesen ebben is benne volt Weinstein keze, aki

a zsarolástól sem riadt vissza, ha felesége márkájának népszerűsítéséről volt szó.

Sienna Miller állítólag nem tervezett Marchesa ruhát viselni a 2007-es Golden Globe gálán, de Weinstein nem annyira díjazta az ötletet, főleg, miután Miller akkortájt szerepelt az általa gyártott Factory Girl című filmben. A született feleségekből ismert Felicity Huffmanra is csúnyán nézett, amikor az nem akart Marchésában megjelenni különböző nívós eseményeken, és kerek perec megmondta neki, hogy nem fogja promotálni a Transamerica című filmjét, ha ezt az aprócska szívességet sem hajlandó megtenni érte.

a5e4238778dcfa7cdaec674016aee0f6.jpg

Amilyen gyorsan jött a siker, most olyan hamar szertefoszlani látszik, mert a botrány nyomán a hollywoodi hírességek jó eséllyel fogják ignorálni a márkát. A vádak ugyan csak nemrég láttak napvilágot,

a bennfentesek már bojkottot rebesgetnek.

És ha visszatekintünk a nem is annyira távoli múltba, azt láthatjuk, hogy a szakma és a közönség is mindig csúnyán megtorolta az ilyen jellegű emberi gyarlóságokat.

marchesa-2.jpg

2011-ben John Gallianónak kellett távoznia a Dior kreatív igazgatói posztjáról

egy átmulatott éjszaka és egy kis szalonzsidózás után. Egy párizsi bárban inzultált egy nőt zsidó származása miatt, majd előkerült egy videó is arról, hogy Hitlert élteti. Ezzel sikerült a Diornál töltött sikeres 15 évnek egy szempillantás alatt véget vetnie, és hosszú időre kiírnia magát a divat történetéből. Rehabilitációja – főként egy rabbinak köszönhetően – két évvel ezelőtt indult meg, amikor is a Maison Margiela bizalmat szavazott neki, és vezető tervezőjének választotta. Ezt azonban egy komoly rendőrségi eljárás, gyötrelmes elvonókúra és éveken át tartó nyilvános vezeklés előzte meg.

carmencitta-john-galliano-fashion-designer-5.jpg

Ivanka Trumppal sem bánt kesztyűs kézzel az amerikai közvélemény

és a márkáját forgalmazó luxusáruházak sem. Apukája elnökké választása után nem sokkal olyan neves üzletek tették ki a szűrét, mint a Nordstrom, a Neiman Marcus vagy a Shoes.com. A Neiman Marcusnál ékszerkollekcióival volt jelen, és a kooperáció megszűnése olyan nagy veszteségnek bizonyult, hogy az ékszervonalat azóta be is kellett, hogy szüntesse. Egyébként az előző két üzlet a kereslet csökkenésére hivatkozva listázta ki a first daughtert, míg a kanadai cipőbolt bevallottan a közvélemény nyomására cselekedett.

landscape-1436289964-elle-mdj-insider-ivanka-trump-01.jpg

Persze Ivankának így is lesz mit a tejbe aprítania, de én hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy az ember nem csak a pénzért indít el egy saját márkát, hanem talán mert a szívügye. És ha így van, akkor

Georgina Chapman feje felett is minden pillanatban ott lebeg Damoklész kardja,

mert nem úgy tűnik, mintha a világ egykönnyen elfelejtené vagy megbocsájtaná a férjének azt a sok szemétséget, amit az elmúlt harminc évben művelt.

A bejegyzés trackback címe:

http://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6312949583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

...elmúlik... 2017.10.12. 18:24:28

Soha senki nem hiszi el, hogy egyszer kiborul az a bizonyos bili. A nők bosszúja pedig nagyon veszélyes dolog.

kolompar lole 1112 2018.03.16. 08:51:05

Azért tegyük hozzá, az úgynevezett "áldozatok" is szívesebben választották a könnyebb utat. Akkor persze nem volt gond, amikor 1 szopásért cserébe ők kaptak főszerepet egy filmben, nem a riválisok...