A B1 blog kult rovataAz Ultra Violetet választották 2018 hivatalos színének

De mihez kezdjünk mi most ezzel?

2017. december 15. - Honey Fitz

Azt nem mondom, hogy fejvesztve szaladjunk, és vásároljuk meg az összes lila pulóvert, fessük át a falakat ilyen színűre, és kizárólag Milka csokoládét együnk egész évben, de azért vessünk egy pillantást erre a jó kis árnyalatra, és hogy a hírességek hogyan hangolódtak rá 2018 hivatalos színére!

pantone-color-of-the-year-2018-ultra-violet-banner.jpg

Tovább

Hogyan válasszunk karácsonyfát? - 7 fenyő előnyökkel és hátrányokkal

Tovább

Borbély Alexandra Európa legjobb színésznője

A Testről és lélekről folytatja nemzetközi diadalútját

Borbély Alexandra vehette át a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat szombat este Berlinben. A Testről és lélekről című filmben nyújtott alakítását jutalmazta az Európai Filmakadémia.

 alexandra_sir.jpg

A testről és lélekről tehát folytatja nemzetközi sikersorozatát.

Tovább

Végre leleplezték a világ legszebb karácsonyi kirakatát

New Yorkban, az adventi időszakban csupán egy nagyobb esemény van a Rockefeller Center karácsonyfájának felállításánál: az ötödik sugárúti Bergdorf Goodman luxusáruház kirakatának leleplezése. A világ legnagyobb márkáit forgalmazó áruház kirakata egész évben látványosságnak számít, hiszen a legkreatívabb művészek és a legnagyszerűbb kivitelezők munkálkodnak rajta hónapról-hónapra. De a karácsonyi kirakat mindent visz, azon 100 ember közel egy éven keresztül dolgozik.

302c0c6bb0732ae6d40afe08df656a69.jpg

Tovább

7 állat, ami valódi szupererővel rendelkezik

20170320medveallatka.jpg

Nem is gondolná, de a való életben is léteznek a kedvenc szuperhőseink képességei. Csak sajnos nem mi, emberek, hanem néhány állat kapta ezeket az elképesztő tulajdonságokat. Az alábbi élőlények olyan valódi szupererővel rendelkeznek, amit még Superman és az Igazság Ligája is megirigyelhet.

Tovább

Meglepő hobbikkal ütik el az idejüket a hollywoodi hírességek

susan-sarandon-spin-chicago_1.jpg

A filmezés nem könnyű szakma. Jönni-menni a nagyvilágban, egy kicsit mindenhol hontalannak lenni, sokszor extrém körülmények között napi 14-16 órákat dolgozni – ez ennek a világnak az általunk talán kevésbé ismert oldala. Amikor aztán a sztárok kicsit végre szabadságolják magukat, próbálják olyan dolgokkal elütni az időt, amit igazán szeretnek. De ki gondolta volna, hogy pont ezek azok a dolgok?

Tovább

Szörnyűlködik a mostani albérletárakon? Akkor nézze meg, mennyit fizettek egy lyukért a reformkorban

photographs_of_nyc_s_underbelly_in_the_1890s_6.jpg

Nem könnyű ár-érték arányban megfelelő albérlethez jutni manapság, pláne az elszállt ingatlanárakhoz és a kevéske jövedelmünkhöz képest. Öröm az ürömben, hogy régen ez is rosszabb volt. Az 1800-as években a lakbér felemésztette a dolgozó ember fizetésének nagy részét. Feltéve, ha nem volt saját háza, mert ha volt, akkor viszont kiskirályként élhetett.

Tovább

A világ 5 legkísértetiesebb tava

tavak11

Az olyan tavakról, mint a Balaton vagy a Velencei-tó általában a nyári strandolás jut eszünkbe. Az alábbi tavakban azonban első ránézésre nem biztos, hogy szívesen lubickolnánk. Ezek többnyire a természet különös játékaként váltak kísértetiessé, akad azonban olyan is, amit mi emberek tettünk iszonyúvá. Van azonban olyan is köztük, ami csak első ránézésre ijesztő, ám vize kimondottan gyógyító hatású.

Tovább

5 filmes karakter, akiktől érdemes stílustrükköket lopni idén télen

Eredetileg a karácsonyi filmek legjobban öltözött karaktereit akartam sorra venni, aztán saját magamat is megleptem, amikor rájöttem, hogy egy ilyen se jut az eszembe. Miután lepergett előttem az összes kedvenc téli filmem, arra jutottam, hogy egyetlen igazán jó stílusú karakter sincs egyikben sem. Mérhetetlen csalódottságomban kénytelen voltam megkeresni azokat a fiktív karaktereket, akik tudják mi fán terem a módi, és legalább egy zimankós jelenetet fel tudnak mutatni.

devil-wears-prada-musical.jpg

Tovább

200 éves védőlakkot távolítottak el egy 400 éves festményről, az eredmény elképesztő

varnish-remove-200-year-old-painting-woman-in-red-philip-mould-5a02baaf57ecf_700.jpg

Ennek az ismeretlen hölgynek az 1618-ban készült portráját körülbelül kétszáz évvel ezelőtt vonták be egy vastag lakkréteggel. A cél akkor az volt, hogy a bevonattal megvédjék az olajfestményt a kopástól. A vastag lakkréteg azonban idővel elsárgult, és elcsúfította a képet.

Tovább

Valóban létezett a kétarcú férfi? Utánajártunk Edward Mordrake legendájának

23472924_854339768077239_2193446162461973868_n.jpg

Edward Mordrake (vagy Mordake) az egyik legbizarrabb orvosi eset lehetett a 19. században. A legenda szerint a férfi valamikor az 1800-as években élt egy meglehetősen gazdag nemesi család sarjaként. Úgy tartják, kifejezetten fess és tehetséges fiatalember volt. Életét azonban pokollá tette egy rendkívül ritka betegség: Edward fejének hátsó részén ugyanis egy másik arc is kifejlődött, ami meg nem született (parazita) ikertestvére torz fejcsökevénye volt.

Tovább

Varjakat tanítanak szemetet szedni. Zseniális!

nepchxs.jpg

A cigarettacsikkek mindenhol ott vannak: a járda mentén, a parkok füvén, a buszmegállókban, akárhova lépünk. Egy lelkes holland csapat azonban most megtalálta a módját, hogyan gyűjtse össze a város minden szegletéből ezeket az undok kis rudakat. A varjak tökéletesen alkalmazkodtak a városi élethez, ami ebben az esetben nekünk is kapóra jön: megtanították a varjakat szemetet szedni.

Tovább

Az 5 legjobb filmes helyszín, ahol imádnánk meginni egy kávét

Audrey Hepburn 56 évvel csúszott le a lehetőségről, hogy ne csak a kirakat előtt majszolja el a croissant-ját, hanem be is menjen a Tiffany’s-ba, és úri hölgyhöz méltóan fogyassza el a reggelijét. A hétvégén ugyanis a vintagefilmek és a gyémántok rajongóinak örömére az ékszermárka, amelynek kirakata az 1961-es Álom luxuskivitelben című filmben lett világhírű, megnyitotta 5. sugárúti üzletében első bisztróját, a Blue Box Cafét. Ennek kapcsán elgondolkodtam, hogy én melyik, filmekből ismert ellátóegységekben fogyasztanék szívesen.

breakfast-tiffany.jpg

Tovább

A legszebb magyar alkotások, amit a századfordulós Párizs ihletett

Virtuális túrán is megnézhetjük a Virág Judit Galéria Párizs-Budapest 1890-1960 tárlatát

img_2392.JPG

Vaszary a párizsi kabarék és revük kavalkádját mutatja be, Mednyánszky a külvárosi alvilág nyomornegyedéből tolmácsol, Csók István meghódította a párizsi közönséget, Rippl-Rónait pedig még a párizsi művészvilág is befogadta.

A modern magyar művészet kialakulásában és sokszínűségében elképesztően fontos szerepet játszott a 1920-as évek Párizsa. Ezt a képzőművészeti kapcsolatot mutatja be hiánypótló sokoldalúsággal a Virág Judit Galéria háromrészes kiállítás-sorozatának legújabb része. A Párizs-Budapest 1890-1960 tárlaton megcsodálhatjuk a legnagyobb 20. századi magyar festők Párizs ihlette képeit.

Mutatjuk, mi vár önökre!

Tovább

Elképesztő pompával szórakoztatja a Dolce & Gabbana a világ leggazdagabb embereit

A Dolce & Gabbana Couture Club a márka leggazdagabb vásárlóinak zárt csoportját jelenti, akiket a két tervező különleges kiváltságokkal örvendeztet meg. 2012-ben döntöttek úgy, hogy legfontosabb megrendelőiknek a párizsi couture divathét unalmas (sic!) 20 perces show-ja helyett egy 3 napos, hetedhét országra szóló mulatságot fognak tartani, amire még talán XIV. Lajos is azt mondaná: gyerekek, ez nem semmi!

150921_r27026.jpg

Tovább

Európa legjobb filmje lehet a Testről és lélekről

Az Arany Medve után újabb értékes díjat kaphat

Az Enyedi Ildikó rendezte Testről és lélekről szóló filmet jelöli több kategóriában is az Európai Filmakadémia nagy presztízsű díjára. Így a film indulhat Európa legjobb filmjének a címéért, Enyedi Ildikó a legjobb rendező és forgatókönyv író, Borbély Alexandra a legjobb színésznő díjáért.

 

joo21.jpg

Enyedi Ildikó, Mesterházy Ernő, Mécs Mónika és Muha András Berlinben. Folyt-köv...

A főszereplő Borbély Alexandra és Morcsányi Géza. Producerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András, operatőre Herbai Máté. Az Inforg-M&M Film gyártásában, a Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. A magyar mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, s eddig csak Magyarországon közel százezeren látták.

Az alkotás

februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét,

a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) a díját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban - első magyar filmként - elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremier a szeptember 7-én kezdődött torontói filmfesztiválon volt.A film indul az Oscar jelölésért is.

Szombaton Sevillaban jelentették be a nominálást, méghozzá azt, hogy a Testről és lélekről jelölést kapott a legjobb európai film díjára, Enyedi Ildió a legjobb rendező és forgatókönyvíró, Borbély Alexandra pedig a legjobb színésznő díjára.

Az Európai Filmakadémia valamelyik díjának az elnyerése már csak azért is komoly trófea lenne, mert ezt ég az Oscar díjas Saul fiának sem sikerült megkapnia. 

Az 1988-ban alapított Európai Filmakadémia háromezer jelentős európai filmkészítőt tudhat tagjai középen. Harminc évvel ezelőtt a létrehozás egyik oka az volt, hogy a filmekkel egy afféle közös európai kulturközösséget próbálnak erősíteni

 _mg_8679.jpg

Borbély Alexandra