A B1 blog kult rovataLegendás dobok és dobosok

Ismerjétek meg a Ceglédi Dobmúzeum egyedülálló gyűjteményét!

2015. április 02. - Egyenlítő blog

Nem tudok dobon játszani, még egy egyszerűbb ritmus visszakopogása is nehezemre esik a dobverővel. A Ceglédi Dobmúzeum egyedülálló gyűjteménye azonban engem is elvarázsolt.

Bepillantást nyerhettünk a könnyűzene és a jazz ütőhangszereinek XX. századi történetébe. Megismerkedhettünk a legendás dobosokkal, dobkészítőkkel és relikviáikkal. A dobkülönlegességek között pedig maga a gyűjtemény létrehozója, Kármán Sándor kalauzolt el bennünket. 

323.jpg

Kisfaludi István fotója

Az előtér falait díszítő korábbi Dobos Gálák bekeretezett képeit nézegettük, miközben elmesélte, hogyan alakult ki érdeklődése a dobok iránt. A Dobmúzeum és a Dobos Gála alapítója ugyanis már fiatal korában, a 60-as években rájött, hogy jól érzi magát a dobok mögött. Ez vezetett később a gyűjtőszenvedélyhez, majd a múzeum létrehozásához.

A nagyterembe lépve azt se tudtuk, hova kapjuk a fejünket, annyi dob tárult elénk. Rögtön szembetűnt azonban a Weisz Api emlékhely. A Chappy zenekar legendás dobosa 1942-ig kápráztatta el a közönséget. Életnagyságú fotója - az ö hangszerével korban is megegyező - Leedy dobfelszerelés mögött áll. Mintha csak most lépett volna fel a Moulin Rouge színpadára.

800px-drummuseum5.jpg

Ezután a Sternberg hangszerüzletről és a két háború közötti magyar dobkészítőkről hallhattunk érdekességeket. Megnézhettük Kovács Gyula eredeti dobfelszerelését, aki a háború utáni évtizedek Budapestjének volt dobos sztárja. Továbbá a múzeum része 2010 óta egy az amerikai jazzdobos, zeneszerző Peter Erskine negyven éves zenei pályafutását bemutató állandó kiállítás.

Ámulatba ejtett minket a Leonardo Da Vinci egykori rajza alapján rekonstruált dobkép-modell, csakúgy, mint az olasz Meazzi cég elektroakusztikus dobfelszerelése a 60-as évekből.

Az 1950 és 1980 közötti időszak hazai dobkészítő mestereiről hallottakat a Dubán Dezső hangszereit és szerszámait bemutató stand illusztrálta. Megtudtuk például, hogy alkatrészek híján e mesterek sokszor maguk készítették el a dobokhoz tartozó elemeket.

nevtelen_2.jpg

A terem közepén lévő vitrinben megcsodálhattuk a gyűjtő egyetlen saját tervezésű, Harley-Davidson motorkerékpárra emlékeztető “Turbo Designer” dobfelszerelését. Ugyanitt áll mini hangszerekből megépítve a Beatles első amerikai fellépésének színpadképe is.

kk.jpg

Nem csak a dobokat, hanem tartozékaikat is bemutatja a múzeum. Több mint háromszáz pedálból ötven különlegesség kapott helyet a lábgépeket bemutató vitrinben. A sarokban a középkori alkímiáig visszanyúló török cintányérgyártásba nyerhettünk bepillantást a kéziszerszámokon, öntőtégelyeken és a gyártás különböző fázisaiból kivett félkész tányérokon keresztül.

800px-drummuseum3.jpg

A szemközti fal vitrinsorát nézve pedig dobokon, fotókon és személyes tárgyakon keresztül ismerhettük meg az egykori legendás dobosokat, például Bányai Lajost és szürke gyöngyház bevonatú Medveczky-dobfelszerelését.

img_0162.JPG

A szintén dobokkal körbevett, harminc fős kamarateremben tárlatvezetőnk hangszeres bemutatót is tartott. Nem csak elmondta, meg is mutatta harangok és gongok segítségével, hogy milyen különleges hangok rejtőznek a fémekben. A színpadon álló Yamaha Recording dobfelszerelés mögé ülve pedig fantasztikus dobszólót is rögtönzött nekünk egy stúdióban felvett zenei alapra.

kam.jpg

Ne hagyjátok ki ti se ezt az élményt! Menjetek el Ceglédre, és nézzétek meg az egyedülálló gyűjteményt!

Nem csak a dobok szerelmeseinek ajánlom, hanem azoknak is, akik nem játszanak hangszeren. Látva a rengeteg gyönyörű dobot és hallgatva dobszólót, kifelé jövet én csak arra tudtam gondolni, vajon túl öreg vagyok-e ahhoz, hogy elkezdjek ezen a hangszeren tanulni.

Képek forrása: Ceglédi Dobmúzeum

H.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr587327474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kilgore Trout 2015.04.03. 22:46:33

A dobos a zenész legjobb barátja...már nem közönség, de még nem zenész :)