A B1 blog kult rovataElhagyatott helyek - Egercsehi Szénbánya

2015. április 28. - Ninon

Sorozatunkban olyan épületeket, helyszíneket szeretnénk nektek bemutatni, amelyekről méltatlanul megfeledkeztek tulajdonosai, fenntartói, dolgozói, vagy csak szimplán eljárt felettük az idő. Igyekszünk utánajárni az okoknak, a bemutatott helyek valaha volt dicsőbb múltjának, és megnézhetitek a mostani állapotukat. Első alkalommal az Egercsehi Szénbánya történetét írjuk le.

A cikk ötlete hirtelen született, mivel hétvégén egy napot töltöttünk Szilvásváradon, és a 25-ös út mellett igazán izgalmasnak tűnő "szellemjárta" épületekre leltünk. (Jövő héten éppen ezért egy még kísértetiesebb helyszín következik!) Lássuk tehát!

Egercsehi Heves megyében, Egertől északra 23 km-re található, a 25-ös főút mentén. A falu történelme elég érdekesen alakult a századok során: hol háború rombolta le (az 1552-es egri ostrom alatt a törökök elpusztították), hol a természet szeszélyeinek volt kitéve (1791-ben egy villámcsapás következtében a település leégett).

A falu lakói valaha a széntermelésből éltek, a 20. század elején ez vált a település fő profiljává, miután Beniczky György földbirtokos megnyitotta az első bányaüzemet. A bányászat annyira jelentőssé vált, hogy még munkáslakótelepeket is építettek, hogy a környező településekről ide járó, ingázó dolgozóknak is megkönnyítsék a helyzetét.

71326189.jpg

Az Egercsehi Szénbánya szénrakodója valaha (panoramio.com)

A bánya szénrakodója a mónosbéli vasútállomással szemben található, ahol ma már a három meglévő sínpárból egy van használatban (a rozsdásodás legalábbis erősen erre utal...). A pár kilométerrel arrébb található Egercsehiből drótkötélpályán juttatták ide a szenet, itt válogatták azt, majd tehervonatokon szállították tovább. Ezen üzem mellett a környéken működött még a bélapátfalvi Cementgyár és a tardosi kőbánya is, amelyek mára szintén megszűntek...

Egercsehiben minden a szénbányászathoz kötődött: ez biztosította a legfőbb megélhetési forrást, közösséget formált, például megalakították az Egercsehi Bányász Baráti Kört. A szénbánya 1990-es bezárása óta azonban munkanélküliség sújtja az itt lakókat, azokat, akik egyáltalán maradtak (2014-ben a lélekszám már csak 1334 fő volt). A majdnem egy évszázadig üzemelő bánya rakodó épületéből mára ennyi maradt (galéria):

Az utcák néptelenek, ott jártunkkor egy söprögető nénit láttunk, legfeljebb az átmenő forgalom okoz valamiféle mozgást. De a mai napig a bányászat áll a középpontban: az út mellett kiállított csillék, mozdonyok és a bányász emlékmű őrzi a néhai múltat. Emellett hagyományőrzés céljából minden szeptember első vasárnapján a helyiek megtartják a Bányász Napot is.

egyeb_1.jpg

Bányász emlékmű (kepeslap.com)

Az egykori bánya emlékének fenntartása érdekében egy könyv is született Az egercsehi szénbánya története 1901-1976 címmel, dr. Csiffáry Gergely történész, levéltáros gyűjtésének gyümölcseként. Szöveges és képes dokumentumok alkotják a kötetet, amelyek az egercsehi széntermelés történetét foglalják össze.

Ezen a linken találtok még képeket a szénbánya virágzó korából, amikor még élettel töltötték még a föld alatti járatokat és a föld feletti utcákat is a bányászok.

Így múlik el a világ dicsősége...

"Szerencse fel. szerencse le,

ilyen a bányász élete.

Váratlan vész rohanja meg,

Mint bérctetőt a fergeteg..."

Jó szerencsét!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr677403634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vilmos Cserős 2015.04.29. 07:30:11

Kedves Szerző! A képeken a mónosbélben található szénkiadó látható, nem pedig a bánya. A bánya Egercsehiben működött! Egercsehi melletti kis településen, Egerbocson nőttem fel, apám a bányában dolgozott. Tisztelettel.

Ninon 2015.04.30. 01:32:03

@Vilmos Cserős: Kedves Vilmos! Köszönöm észrevételét, ennek megfelelően pontosítottam írásomon. Tisztelettel: P. Zs.