A B1 blog kult rovataHarry Potter és a 7-es szám

2015. május 07. - Ninon

A Harry Potter sorozat bővelkedik furcsábbnál furcsább, izgalmasabbnál izgalmasabb fordulatokban, rejtélyekben. Emlékszem, amikor a kötetek megjelentek, egyidős voltam a főhősökkel, így még inkább közel került hozzám a varázsvilágban játszódó történet. Mindenféle karakter és képzeletbeli lény felbukkan a sztoriban, ami egy fantasy-ben előkerülhet: manó, sárkány, háromfejű kutya, baziliszkusz...

De ennél sokkal több rejtőzik J. K. Rowling művében. Olyan kusza szálakkal és rejtett utalásokkal tűzdelte tele az író a sorozatot, amelyek elemzése és megfejtése rengeteg időt és energiát igényel. Egy ilyen témát szeretnék most kibontani, konkrétan a számmisztika egyik megjelenési formáját (merthogy több is van).

Hogyan és milyen alakokban érhető tetten a 7-es szám a Harry Potter könyvekben?

harry-potter-illustrated-books-bloomsbury.jpg

(hypable.com)

A mű 7 kötetből áll

Ezek pedig: A bölcsek köve, A Titkok Kamrája, Az azkabani fogoly, A Tűz Serlege, A Főnix Rendje, A Félvér Herceg és A Halál Ereklyéi.

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában 7 éves a képzés

A tanévek végén pedig a tanulóknak bizonyos tárgyakból vizsgát kell tenniük (amit a főhősök kalandjaik miatt többször kihagynak, sőt, megesik, hogy mindenki mentességet kap egy-egy komolyabb történés után).

A varázslók iskolája hétemeletes

Emellett rengeteg torony és alagút teszi még kacifántosabbá az eligazodást az épületben, nem is beszélve az el-eltűnő lépcsőkről vagy folyosókról.

image_normal.jpg

(moly.hu)

Roxmortsba 7 titkos alagút vezet

A Roxforthoz közeli varázslók által lakott faluba, Roxmortsba a diákok csak szülői engedély fejében mehetnek. Harrynek viszont az ehhez szükséges aláírást nem sikerül megszereznie, ekkor a Weasley-ikrek, Fred és George megszánják őt. Átadják neki a nagy becsben tartott Tekergők Térképét, amely Roxfort összes zegzugát megmutatja annak, aki tudja a megfelelő varázsigét ehhez, így Harry is kiruccanhat (ezt a térképet nem mellesleg Harry édesapja készítette barátaival, amikor még ők tanultak az iskolában).

A Weasley gyerekek heten testvérek

Ami komoly anyagi problémákat is szül sokszor. A gyerekek pedig a legidősebbtől a legfiatalabb felé haladva: Bill, Charlie, Percy, Fred, George, Ron és az egyedüli lánygyermek, Ginny.

10ofhuff-weasleys-150dpi.jpg

(hp-lexicon.org)

Harry a hetedik hónapban született

Emellett a sokszor esetlen Neville Longbottom is júliusi, ami megingásra is adhatott okot: vajon melyik fiú a kiválasztott, aki júliusban született, és a Sötét Nagyúr Végzett a szüleivel?

Egy kviddics csapatban 7 játékos játszik

A varázslók legnépszerűbb sportját seprűn repülve, inkább száguldozva játsszák, a posztok pedig a következők egy adott csapaton belül: őrző, 2 terelő, 3 hajtó és a fogó.

A kviddicsben 700 módon lehet szabálytalankodni

Na jó, ez nem pont 7, de azért belefér a felsorolásba. A varázslók is szeretnek nyerni, ezért ők is áthágják a szabályokat, akár a sportban is. Így itt is megjelennek a bírók, akik szintén seprűn ülve követik figyelemmel a meccsek történéseit. Egy réges-régi világkupamérkőzésen mind a 700 szabálytalanságot elkövették, ezt elkerülendő megtiltották a varázspálca használatát a játék ideje alatt.

Harry kviddics mezén a 7-es szám virít

A Roxfortban minden évben házibajnokságot rendeznek. Harry már elsőéves korában (nagy irigységet keltve) bekerül háza, a Griffendél csapatába. Ráadásul a talán legfontosabb posztra: fogónak. A fogó feladata ugyanis az Aranycikesz nevű, apró, fürge, szárnyas labda üldözése és elkapása, ami döntő is lehet a meccs végkimenetele szempontjából, hiszen 150 pontot ér ez a megmozdulás.

harry-potter1.jpg

(azoltan.blog.hu)

A Griffendél ház klubhelyisége a 7. emeleten van

Ebbe a házba tartozik a történet három főhőse, Harry, Ron és Hermione. A másik három ház a Hollóhát, a Hugrabug és a Mardekár.

Lily és James Potter 7. osztályos korukban kezdtek randizni

Harry szülei addig állítólag ki nem állhatták egymást, ami persze az óvodás hajhúzógatós kategóriába sorolható :)

Nicholas Flamel 7 évvel élt többet, mint felesége

A bölcsek kövét megalkotó alkimista az első kötetben jelenik meg. Albus Dumbledore, Roxfort igazgatójának jó barátja volt. Flamel 665, felesége, Perenelle, 658 évig élt.

Alastor "Rémszem" Mordon ládáján 7 zár van

Az igazi Mordon a saját ládájában raboskodik 9 hónapon keresztül, mert egy halálfaló, Barty Kupor Voldemort megbízásából felveszi az alakját, hogy így férkőzhessen Harry közelébe. Az idős aurort végül Dumbledore professzor és McGalagony professzor szabadítja ki a leleplezés után.

Voldemort 7 alkalommal próbál végezni Harryvel, és 7-szer bukja el azt

Ezekből a legjelentősebb az első, amikor is Harry anyjának, Lilynek a védő varázslata megóvta a még csecsemő főhőst, ráadásul a halálos átok visszapattant a Sötét Nagyúrra, aki így elveszítette emberi alakját.

Voldemort 7 horcruxot hozott létre

A horcruxok olyan eszközök, amelyekbe a sötét varázsló lelkének darabjait rejtheti, így ha megölik, egy horcrux segítségével újraéledhet. Voldemort volt ráadásul a mágusok világában az egyetlen, aki 7 részre osztotta fel lelkét, hogy minél több esélye legyen az esetleges feltámadásának. Ezek az elvarázsolt eszközök pedig a következők voltak: Rowl Gomold gyűrűje (amelynek foglalatában nem mellesleg a Feltámadás Köve ékeskedett), Voldemort ifjúkori naplója (amikor még Tom Denem volt), Mardekár medálja, Hugrabug Helga kelyhe, Hollóháti Hedvig diadémja, Voldemort Nagini  nevű kígyója és végezetül Harry Potter maga.

De miért is jelenik ennyiszer a 7-es szám a könyvekben?

A 7-es az isteni hármas és a földi négyes összegét adó szám, a makrokozmoszt és a mikrokozmoszt jelképezi. A számmisztikában a határtalanság, befejezetlenség, káosz és okkult tudományok száma, de jelölhet önlegyőzést, győzelmet, spiritualitás és misztikumok iránti vonzalmat illetve érzékfeletti fogékonyságot is. A 7-es szám kapcsolatban áll az érzékfeletti világgal. A szám gyakori megjelenése az írásban pesszimizmusra, a középszerűség megvetésére, visszahúzódásra, magányra, megközelíthetetlenségre, titkolózásra, zárkózottságra utal, de jelenthet nagy képzelőerőt, együttérzést, függetlenséget és önállóságot.

(forrás: http://www.lelkititkaink.hu/grafologia_szamok.html)

letoltes.png

(blognumbers.wordpress.com)

Így már könnyebben érthető, miért is található meg különböző formákban a varázslókról, misztikumról szóló történetben, amelyet egy olyan nő írt, akit számos kiadó utasított el, és még világsikere után sem tőle hangos a média.

Emellett a 7-es életútszámként értelmezve egyértelműen a főszereplőre, Harryre utal. Az ezzel az életútszámmal rendelkező emberek inkább visszahúzódóak, nehezebben kötnek barátságokat, akkor viszont életre szóló kapcsolatok alakulhatnak ki, többször magányosak, szeretnek a nyüzsgéstől távolabb maradni, okosak, akár érettebbek koruknál, különcnek tekintik őket a körülöttük élők.

(forrás: http://www.noiportal.hu/main/npnews-2420.html)

Ha van további ötletetek hasonló témában, esetleg más számokat is felfedeztetek, osszátok meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr967437916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.08. 04:51:04

Néhány információ forrására roppant kíváncsi lennék.
Honnan vetted, hogy hétemeletes a kastély?
Hogy a klubhelyiség épp a hetediken van?
Hogy Harry "mezén" 7-es van?
Hogy Flamel meddig élt?
...
Ezekről a könyvben nem nagyon esik szó.

Macropus Rufus 2015.05.08. 09:14:05

@pythonozok: ez a hét emeletes kastély engem is érdekel. Van egy olyan érzésem, hogy a földalatti részt kihagyta, akár csak mindenki más. Gyors keresgéléssel a neten, azt találtam, hogy mindenki 7 (v 8.) szintet emleget. 7 v. 8 azon múlik, hogy a földszintet szintek kezelik-e. De, hogy a titkok kamrája nem lett beleszámolva az tuti. Az meg ugye egy -1 szinten van ugye.
Szóval 8 v. 9, de eskü le fogok ülni és leszámolom az emeleteket.

Dr.Démonmac1 2015.05.08. 09:36:07

Az a kedvencem, az amúgy igen szeretett történetből, hogy Csikócsőrt, a Hipogriffet meg tudják menteni az Időnyerő segítségével, de Harry Potter szüleit nem. (Még szerencse, hogy maga az írónő is érzi, ezen tárgyakban rejlő bukfencet -így amikor, a jóslatért harcolnak a Mágia és Misztérium ügyi főosztályon, a harcban megsemmisül az összes időnyerő:)))

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.08. 10:25:00

@Macropus Rufus: ha szinteket számolsz, akkor a földszint is egy, ha emeleteket, akkor az első az, ami a földszint tetejére épült. :)

Spidermike 2015.05.08. 11:17:39

A Flamel meddig élt, az nekem rémlik, de hogy direkt 7 a különbség? Erőltetett. Szerintem egyébként vagy Hermione említi a végén őket, vagy még az elején a csokibéka portré leírásánál.

Az első kettőhöz: azért ez nem misztikum, hiszen az angol középsuli 7 év, évenként van egy könyv.

A hetes mez szerintem csak a filmben van, nem emlékszem könyvbeli utalásra bárkinek a mezét is illetően.

Amúgy az időnyerő mindig pár órás hatótávú, ezért nem mennek vissza éveket.

Lily és James randiznak: ehh, ez sem valami misztikum. Jamesnek benő a feje lágya, Lily csalódik Pitonban, szóval ez ennyi :)

Szerintem a hét szint kevés, könyvben is nagyobbnak érzem, filmben is nagyobbnak látszik.

Az első könyvből 7 próbára tippeltem, de végül csak 6 van, amiből egyet a könyvben ki is hagytak.

Macropus Rufus 2015.05.08. 11:23:47

@pythonozok: okés. :) Akkor minimum 8 emelet a -1-el együtt.