A B1 blog kult rovataA betűk művészete - 6 tipogram

2015. május 09. - Ninon

Mi az a tipográfia? Legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg, hogy szöveg és kép együttes elrendezése.

Ha egy kicsit precízebbek szeretnénk lenni, azt mondhatjuk, hogy egy olyan nyomtatott betűkkel foglalkozó szakma és művészeti ág, melynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű.

Legfontosabb szabályai az olvashatóság, a szövegértés, a helyesírás és az elrendezés.

(forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tipogr%C3%A1fia)

tipografia_es_szimbolika8.jpg

(dekooder.blog.hu)

Ha nem tudjátok elképzelni, hogy hogyan lehet betűk egymás mellé illesztésével valamilyen művészi alkotást létrehozni, olvassatok tovább, és kiderül!

Aaron Kuehn munkái meg fognak győzni arról, hogy igazán művészi megvalósítások születhetnek betűk különböző elrendezéséből. Az amerikai grafikus-dizájner egy külön ágát képviseli ennek a szakmának: az ő képein a különböző részletek neveiből áll össze az egész. Ha ez így nem volna teljesen világos, következzenek munkái:

skeletontypogram-aaronkuehn.png

Talán ez a csontvázat ábrázoló tipogram a leginkább ismert munkái közül. Honlapján ő maga is arra buzdítja közönségét, hogy ezen kép segítségével jegyezzék meg az amúgy - szerinte - megtanulhatatlan emberi testrészeket leíró latin kifejezéseket.

bicycletypogram-aaronkuehn.png

Itt a tavasz, mi is imádunk bringázni, ideje hát pontosabban megtanulni, mi-merre-hányméter a drótszamarunkon!

ukuleletypogram-aaronkuehn.png

Ez, kérem, egy ukulele. Ezt a cuki nevű hangszert nevezhetjük a gitár kistesójának. Amíg végigböngészitek az alkotóelemeit, hallgassátok meg a Kaláka együttes Ukulele című dalát!

bridgetypogram-aaronkuehn.png

Az alkotója szerint ez a híd elmélkedést tesz lehetővé az egyensúlyról, a kapcsolatokról és a teljességről. Emellett magában hordozza a világosság és a sötétség kontrasztját. Merengjünk mi is egy picit.

pollinatortypogram-aaronkuehn.png

Méhecske és beporzásra váró virág. A méhek hangjelzéseket küldenek egymásnak a növények helyéről, elvégzik a beporzást, így a növény kiteljesedhet, ami után már csak meg kell ismételni ezt a folyamatot, újra meg újra meg újra....

rifletypogram-aaronkuehn.png

Egy M16-os gépkarabély tipogramjával zárom a sort, amely a vietnámi háborúban tett jó szolgálatot az amerikai katonáknak.

 

Na de hogy ne egy fegyverrel fejezzük be, itt egy képvers Juhász Ferenctől:

15_kepvers_html_1fdc6b48.png

(epa.oszk.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr187440226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.