A B1 blog kult rovataDinoszaurusz a Parlamentnél

2015. május 10. - Egyenlítő blog

Soós Nóra a fiatal generáció egyik legtehetségesebb festője. Ráadásul, rettentő jó fej is. Amikor képeiért lelkendezem, néha felötlik bennem, akkor is ennyire tetszenének-e a képei, ha nem ismerném az alkotójukat?

soos_nora_kiallitas_4.JPG

Aztán figyelem a barátaimat, akiket néha elcipelek a műtermébe, és amikor azt látom rajtuk, hogy már ők is lelkendeznek, akkor megnyugszom, tényleg működik a dolog. Még akkor is, ha ettől kezdve már ők sem csak a képeket, hanem festőjüket is megkedvelik.

Mert Soós Nórát, képestül együtt csak kedvelni lehet.

sn1.JPG

Már csak ezért is izgalmas az a kiállítás, amelyik a minap nyílt a Bartók Béla úti Faur Zsófi Galériában.

Nóra képeinek többsége nagy méretű – bár megnyitójában György Péter azt mondta, lehetnének még nagyobbak is – színesek, mozgalmasak.

soos_nora_3.JPG

Messziről nagyon szépek, közelebbről izgalmasak, egészen közelről pedig sokszor talányosak. A képek többségén több réteg jelenik meg, mintha egymásra illesztett, átlátszó üvegképek lennének. A körülöttünk élő világ tárgyai, alakjai jelennek meg, és mondjuk még egy jókora dinoszaurusz a parlament körül. A megszokott tárgyak, az ismert alakok együtt új jelentést nyernek.

soos_nora_kiallitas_8.JPG

A régebbi korok tárgyi emlékei, a furcsa figurák, a szappanbuborékot fújó kisleányok, a felső perspektívából festett gyerekek láttán csak annyit mondunk, jé, hogy ezt eddig miért nem vettem észre.

S ha megállunk egy szép, izgalmas, bölcs kép előtt, s próbáljuk megfejteni, akkor egyszercsak rájövünk, hogy ezek a képek (netán az alkotójuk) bölcsek.

soos_nora_kiallitas_10.JPG

Gondolatok, határozott vélemény nagyon kidolgozott ecsetvonásokkal elmesélve. De attól, hogy szép, hogy színes, hogy mozgalmas, nem didaktikus, nem szájbarágó, nem okoskodó. Egy jó kép.

soos_nora_kiallitas_9.JPG

Én már egy ideje úgy nézem a kortárs festőket, hogy kinek az alkotását tudnám elképzelni a lakásomban. Mondjuk a fantáziám erősebb, mint a pénztárcám, de ez egy másik kérdés.

Néhány Soós Nórával

nagyszerűen meg tudnám osztani a szobámat.

De addig is, most bárki megbizonyosodhat róla a Faur Zsófi Galériában (Bartók Béla út 25, június 12-ig), hogy milyen fontos és jó képek születnek most is Budapesten.

soos_nora_kiallitas_6.JPG

DJ

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr647446748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.