A B1 blog kult rovataA McDonald's felvidít, az Apple meg egyhangú

Elemezzük együtt a nagyvállalatok logóinak színeit!

2015. május 11. - Ninon

Azért ez persze nem olyan egyértelmű, mint a címben megfogalmazott kijelentés. Természetesen a logók hátterének másféle értelmezésük is lehet, de mindenképpen érdekes a színek szimbolikája felől megvizsgálni a kérdést.

Azt leszögezhetjük: a minket körülvevő színek hatással vannak ránk, hangulatunkra, érzéseinkre, döntéseinkre. Nem mindegy, hogy milyenre mázoljátok a hálószobát, a nappalit vagy a dolgozót. De az állatokat is befolyásolják: a piros autóval rendelkezők állítólag megszívták, ez a szín biztatja ugyanis a madarakat leginkább a jármű lecsinálására...

A színek jelentéseinek országonként, kultúránként eltérő értelmezései lehetnek: itthon például, ahogy a legtöbb keresztény országban, a gyász színe egyértelműen a fekete. Kínában, Japánban és Indiában azonban fehérbe, Egyiptomban és Burmában sárgába, Dél-Afrikában pirosba, míg Etiópiában szürkébe vagy barnába öltöznek a gyászolók.

Miután a életünk minden területén fontos szerepet játszanak az árnyalatok, miért is ne kezdték volna el befolyásoló tényezőként alkalmazni olyan nagy cégek, mint például a Hooters vagy a Tropicana? Lássuk ezeket konkrétabban, színek szerinti felsorolásban!

szivarvany_kozep_2_enl.jpg

(bikybike.hu)

Sárga

Az örök felség, a hatalom kifejezője. A napsütés, a melegség áramlik belőle, így az örömmel, boldogsággal köthető össze, jókedvre derít. Igazán figyelemfelkeltő magában is, nem véletlenül festik a taxikat is sárgára.

Narancssárga

A piros és a sárga közti átmeneti szín, a szellem és a libidó egyensúlyát jelenti. A lelkesedés, a boldogság és a kreativitás kifejezője. A forróságot juttatja eszünkbe, de nem olyan erőteljesen, mint a piros. Élénkítően hat az agyra, növeli a szellemi aktivitást.

Piros

A nemiség szimbóluma, emellett az erő, a tűz és a hatalom jelképeként is szerepelhet. Utalhat paráznaságra (piros lámpás házak, piros rúzsok, körmök) vagy termékenységre is (húsvéti piros tojás). Ez a szín képes a vérnyomás emelésére, felgyorsíthatja testünk folyamatait. Erősen figyelemfelkeltő hatású, például a közlekedési táblákon, lámpákon ezzel a színnel jelölik a veszélyt. Ha túl sok piros színű elem vesz körül, nyugtalanná, idegessé válhatunk!

Lila

A mértékletesség színe, egyensúly föld és ég között, az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között. Csillapíthatja az éhséget és a szexuális vágyat. Spiritualitást, misztikumot hordoz magában. Ez a szín jelzi női és férfi oldalunk egyensúlyát.

Kék

A megfoghatatlanság, a végtelenség, a transzcendencia szimbóluma; az ég és a tenger színe. Az intellektus, a bölcsesség és az elmélkedés kifejezője. Az égi istenekre utalva a mennyei hatalom jelképe lehet. Emellett a kéket a hűség, a siker és a védelem színének tartják.

 

Zöld

A tavasz, a természet, a növekvő élet kifejezője. A kék és a sárga elegye, így jelentése is kettősséget hordoz: lehet a fiatalság, a remény, de az átmenetiség, féltékenység jelölője is, meleg és hideg, égi és földi keveréke. Ez az emberi szem számára a legpihentetőbb szín. A piros ellentéte például a közlekedésben is. Zöld színű ruhák viselete bizalmat kelthet másokban. A szivárvány középső színe.

Szürke vagy ezüst

Az ezüst a kereskedelemre és a pénz hatalmára utalhat. Kínában ezt tartották a legértékesebb fémnek. Míg a királyok féme az arany, a királynőé az ezüst.

A szürke a szomorúság, a melankólia, az unalom jelképe, semlegességet, hétköznapiságot jelent. A kompromisszumok elérésére, negatív érzelmek leülepedésére utal. Semleges szín, nem közvetít különösebb érzelmet.

Szóval ne hagyjátok magatokat elcsábítani, amikor egy jól sikerült plakátot, reklámfeliratot láttok. Gondoljátok végig, éppen melyik érzéketekre próbálnak hatni a gyártók.

(források: http://www.lelkititkaink.hu/szin_szimbolum.htmlhttp://www.lelkititkaink.hu/szinek_jelentese_2.htmlhttp://varazslatfaktor.hu/szinek-jelentese/)

Ha vannak még ötleteiket, ti is láttatok színes logókat, kommenteljetek, és kiegészítem a posztot!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr577445610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.