A B1 blog kult rovata3 pikáns történelmi tévhit

2015. május 13. - PilarT

Vajon tényleg meg tudták védeni asszonyaik erényét a féltékeny férfiak az erényövekkel? Elvihették a földesurak szolgálólányaikat az első éjszaka jogán? Casanovának valóban irdatlan sok szeretője volt?

Ha szeretitek a pikáns történelmi tényeket, van egy rossz hírem. Illetve három.

Az erényöv legendája

chastity-belt_1.jpg

Bármennyire is szexi a téma, az erényöv nem létezett a fent említett funkcióval. Ha jobban belegondoltok, egyáltalán nem is lett volna alkalmas az erény őrizgetésére, ugyanis a bőr változatból könnyen ki lehetett volna szabadulni, és a fém verzióhoz is csak egy jó lakatos segítsége kellett volna.

Az erényöv tehát ilyen szempontból nem lett volna túl praktikus megoldás, arról nem beszélve, hogy a fémrács súlyos sérüléseket is okozott volna viselőjének.

Az erényövről Pierre de Bourdeille, francia nemes írt először Brantôme uraság álnéven a 16. században. Művében egy olyan kitalált szerelmi kalandot mesél el, amelyben egy hölgyet végül megszabadít az általa addig nem ismert “vaspántos szerkezettől”.

Az erényöv legkorábbi ábrázolásai a 16-17. századból maradtak ránk, ám ezek a rajzok is csupán csak karikatúrák; múzeumokban kiállított példányai pedig hamisítványok.

Az első éjszaka joga

first-night.jpg

A rettenthetetlen című Mel Gibson film egyik feledhetetlenül szomorú jelenete, amikor egy esküvőre megérkezik a földesúr, és jus primae noctis - az első éjszaka jogán elviszi a nászéjszakára vőlegénye mellől a még érintetlen arát. Sokáig élt a tévhit, miszerint a középkorban a földesurak egyik kiváltsága volt, hogy eltölthetik a nászéjszakát azzal a lánnyal, akivel a jobbágyuk vagy vazallusuk házasságot kötött. Ma azonban már szinte minden történész egyetért abban, hogy ez a jog soha nem létezett

Igaz, hogy a szegényebb sorban élő lányok gyakran áldozatul estek a földesúr kénye-kedvének, de arra semmilyen jog nem hatalmazta fel a földesurat, hogy elvegye a menyasszony szüzességét. Azokban a vallásos időkben ráadásul ezt az egyház sem tűrte volna el.

Casanova megszámlálhatatlan hódítása

20150209casanova.jpg

A legenda szerint Casanova volt a történelem legnagyobb nőcsábásza. Nevének olyan híre van, hogy mára  jelző is lett. A valóság viszont az, hogy Casanovának igenis megszámolható számú szeretője volt, és ha úgy vesszük, nem is olyan sok: 122. 

Közel 4000 oldalas önéletrajzából emlékiratai alapján 122 olyan nőt sikerült azonosítani, akivel Casanovának szexuális kapcsolata volt. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha leosztjuk szexuálisan aktív éveinek számával, akkor eredményként arra jutunk, hogy évente 2-3 nőt hódított meg. Ráadásul hódításra sem volt nagyon szüksége.

Szeretői nagy részét rendszerint megvásárolta. Női többsége prostituált volt, vagy férfiakat szórakoztató színésznő, énekesnő, táncosnő. A 19. században, a prostitúció fénykorában bármelyik módosabb férfi könnyen felülmúlhatta ezt a számot. Casanova hódításai csak azért váltak híressé, mert ő volt az egyetlen, aki emlékirataiban ilyen részletesen hagyta ránk őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr207436646

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.05.13. 17:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2015.05.13. 20:58:51

Voltam olyan várban Ausztriában, ahol erényövek voltak kiállítva.
Nem mondta az idegenvezető, hogy kamu lett volna...de az igaz, hogy valóban szar lehetett viselni és sérülést is okozhatott a csajszinak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.13. 21:05:16

Romsauer Alajos pszichiáter, a Homérosz Meleg Egyesület alapítója, személyesen mesélte nekem az 1990-es évek elején, hogy volt olyan év, amelyben dokumentáltan (naplót vezetett) 372 (vagy 375? a pontos számra nem emlékszem, de biztosan több, mint 365) szeretője volt. (fiúkról volt szó)
Csak elcsodálkoztam – hogy a fenébe ne? – hisz egy évben 365 nap van. Na, ja, – válaszolta – egy nap lehet egynél több is.

sebi77 2015.05.13. 21:07:21

"Női többsége prostituált volt, vagy férfiakat szórakoztató színésznő, énekesnő, táncosnő."
Szívesen mondanám hogy amúgy is MNK, de azért az énekesnő és a prosti között elvileg van különbség.

Le Orme 2 2015.05.13. 21:11:15

Az erényöv és az első éjszak joga közismert (illetve nem közismert, de egyértelmű) hazugságok, amiket a felvilágosodás terjesztett a "sötét" középkor lejáratására.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.13. 21:40:03

@Kara kán: Dzsingisz kánnak ma állítólag 30 millió leszármazotja él..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.13. 21:49:02

@Le Orme 2: Nyilvánvaló. Egyrészt az egyház sem helyeselte volna, másrészt értelmetlenül hergelte volna maga ellen a jobbágyokat a földesúr, hiszen az udvartartásában lévő bármelyik cselédet megkaphatta amúgy is..

kewcheg 2015.05.13. 22:18:54

@A megvalósult amerikai ólom..: Még hozzátenném, hogy épelméjű "földesuraink" egyéb módon se gyötörték az alájuk rendelt személyeket, a szükséges és előírt terheken túl. Persze természetes, hogy lenézték a jobbágyot úgy általánosságban. A sokszor ábrázolt "sötét középkori uraság" is az esetek többségében,99 százalékában olyan volt, mint ma egy gyakran a pohár fenekére néző, ordibálós, kissé erőszakos főnök egy cégnél, egy kellemetlen jelenség de nem teljesen elviselhetetlen,pláne akkori mértékkel.A valóban durva esetek (akik kedvüket lelték a kínzásban, emberek gyötrésében) a maradék egy százalék, valszeg elmebeteg volt, de ezeket már a kortársaik ,és gyakran az egyházi és világi törvénykezés is elítélték. (jó példa erre a csejtei Báthory úrnő,aki egyébként valszeg koncepciós per áldozata lett.)

DFK 2015.05.13. 22:25:18

A középkor nem olyan volt, mint amilyennek sokáig beállították.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.13. 22:25:56

A középkor bizony nem volt olyan sötét, mint azt az illumináltak próbálják beállítani. Sőt, a keresztény erkölcs mindenekfelettisége miatt az erőszakos cselekmények, mondjuk egy falun belül, elég ritkák voltak. Az Inkvizícióról is sok rosszat leírtak már, de én azt is el tudom képzelni, hogy gyakran így fogták ki a szelet polgárháborús megmozdulások vitorláiból. Csak egy példa: a nép a pestist a zsidóknak tulajdonította - amiben volt is igazság, hisz a pestist kereskedők vagy katonák, zarándokok (egyszóval: utazók) terjesztették, emiatt lincselésre, pogromra készült. Ekkor az Inkvizíció kiválasztott valakit, akinek egyéb is volt a bűnlajstromán, és mintegy áldozati bárányként elítélte, hogy ezzel lecsendesítse a tömeget, mondván, a bűnös meglakolt, most már mindenki pucoljon haza.

MasterMason 2015.05.13. 22:57:56

@Kara kán: Te fasz, a kipás rabbik vagyis rabszolgatartó zsidó katolikus bácsik nem csak a tested hanem a lelked felett is uralkodtak.

Ez volt a keresztény vallás. A katolikus rabbi bácsik tiltották a rabszolgáknak a szabad gondolkodást.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.05.13. 23:11:57

@Free-Press:
Kár, hogy itt nem lehet letiltani a felhasználókat.

laci_52 2015.05.13. 23:27:41

Casanova sehol sem volt, Komár László(állítólag!) 2000-nél több nőt dugott meg.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.14. 06:14:42

Még sok iéyesmi van. Eésősőrban leresztényelenes liberális kamuk.

Pipas 2015.05.14. 07:59:30

@Kara kán: "Ekkor az Inkvizíció kiválasztott valakit, akinek egyéb is volt a bűnlajstromán"

Aha. Szóval kegyetlenkedtek, de jó fejek voltak, mert csak a rossz emberekkel kegyetlenkedtek, a jó embereket nem bántották. Mert rendesek voltak.

Amint tudjuk a hatalom általában ilyen, a jó kisfiúkat és kislányokat nem bántják.

Terror Dzsoni 2015.05.14. 09:45:44

@Free-Press: Azé' neked a fejedbe jó nagy káosz van haver...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.14. 11:21:01

az erényövet nem is viselhették volna, hiszen, hogy mentek volna wc-re benne?

Vagy ha az nem gond, akkor más se gond, nem?

Balt 2015.05.14. 13:17:15

@Kara kán: Még szerencse, hogy a klimaxig tartó bizonyos ciklikus női élettani folyamatok nem hátráltatták a gyűjtésben...

kewcheg 2015.05.14. 13:31:33

@laci_52: Tehát évi átlagban olyan 40-50-et. Namost ezzel csak az a gond, hogy legyen csak egyetlen évig hűséges- és ez mondjuk előfordulhatott az élete során , akkor már nagyon nehéz behozni a "lemaradást." Meg hogy tartja fejben? Minden egyes alkalom után írta valahová..:?

Nanenáné 2015.07.01. 11:21:31

@Kara kán: Hm-hm, szóval megint a zsidók. Persze a patkányok közismert és igazolt köztes gazda szerepe elhanyagolható, illetve maguk a zsidók is csak patkányok?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.07.01. 12:40:32

@Nanenáné:
Távol álljon tőlem ez a szélsőséges gondolkodás.
Természetesen, pl., a pestis terjesztése a patkányok rovására írható, amelyeket valószínűleg túlszaporodást követő klímaváltozás (szárazság stb.) sodort Európa felé, de az köztudott, hogy nagy folyókon, tengereken a patkány nem tud átúszni, csak hajók rakterében megbújva teheti ezt.
Az 1200-as évek közepe után kitört nagy pestisjárványt állítólag a genovai hajósok hurcolták be először Itáliába, a Krím-félsziget felől, ahol a váraikat ostromló kunok fertőzték meg őket.

Nanenáné 2015.07.01. 13:46:36

@Kara kán: Most már minden értek, csak azt nem, hogy honnan kerültek a szövegedbe (" a nép a pestist a zsidóknak tulajdonította - amiben volt is igazság") a zsidók? Persze csak akkor, ha nem vagy szélsőséges.

Ui.: a patkányok a tengereket nem, de a kisebb folyókat simán átússzák, így az európai szárazföldön bárhová, rövid idő alatt eljuthattak. A járvány terjedési irányai pedig azt igazolják, hogy elsősorban háborúskodások nyomán járó patkányok voltak a terjesztők.
És persze a zsidókat már akkor is előszeretettel okolták mindenért, amiről természetesen te sem tudsz megfeledkezni.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.07.01. 14:55:40

@Nanenáné:
Akkor segítek:
H valahol megjelent a pestis, onnantól nemcsak és főleg nem patkányok vitték tovább, hanem emberek, mégpedig sokat utazó emberek. Kik voltak akkor a sokat utazó emberek? Innentől ki tudod sakkozni te is.

na__most__akkor 2016.04.19. 07:23:12

@maxval bircaman felelős szerkesztő:
"Még sok iéyesmi van. Eésősőrban leresztényelenes liberális kamuk."

Hehehe...

Legalább ékezet van.

Makacs Folt 2017.06.18. 16:54:51

@maxval bircaman felelős szerkesztő: A kereszténységnél liberálisabb ideológia nincs, de ezt nem itt fogom bővebben kifejteni.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.18. 18:18:18

@Makacs Folt:

A kereszténység vallás.

A liberalzimus politika eszme.

Nincs köztük kapcsolat.

Sics68 2017.07.10. 13:22:05

Az első éjszaka joga (ius primus noctis) ugyan elvileg nem létezett, de pár dolgot azért tegyünk hozzá.

Egyik, hogy pont a norman hódítók ennek ellenére olykor gyakorolták a szász őslakosság rovárása.

Másik, hogy az eléggé alapvető és természetes elvárás (és akkoriban társadalmilag elfogadott valami) volt, hogy a nemesek kastélyaiban szolgáló fiatal nőknek rendelkezésére kellett állnia(feküdnie) a ház urának (valamint mindazoknak akiket az úr arra méltatott hogy ilyen különleges elbánásban részesülő vendégei legyenek.. )

Színésznő-énekesnő-kurtizán téma: itt megint csak érdemes odafigyelnünk arra, hogy igen sokáig természetes volt, hogy az ilyen területen dolgozó hölgyek mecénásaik ezirányú vágyait is kielégítették...

alien 2018.03.24. 11:51:13

@Kara kán: aztan ha ez te voltál akkor vehettel fel egy igy jártam pólót. Amugy ezt amit mondasz nem támasztja semmi sem ala.

zokogjatok 2018.06.04. 16:13:26

@maxval bircaman felelős szerkesztő: ilyen pl. a "középkorban azt hitték hogy lapos a Föld" kamu is.