A B1 blog kult rovataEzért magányosak a miskolci vadállatok

Állatkerti útmutatócska - II. rész

2015. május 15. - PilarT

Magányos ragadozók, átépítések és úgy általában kihalt állatkert fogadott minket Miskolcon. Néhány dolog miatt azonban mégis erősen ajánlom, hogy meglátogassátok a Miskolc Zoo-t. Íme a pro és kontra érvek:

img_1004.JPG

  • Különleges erdei környezet :)

Ha a Fővárosi Állatkerttel kellene összehasonlítanom a Miskolc Zoo természeti környezetét, úgy fogalmaznék: ég és föld.

A budapestivel ellentétben itt nem a város közepén van az állatkert, hanem egy erdőben. Ebből adódik, hogy nyomát sem találjátok betondzsungelnek, a Miskolci Állatkert ilyen szempontból sokkal inkább a Budakeszi Vadasparkra hasonlít.

A különleges erdei környezetben mintegy 120 állatfajt mutatnak be.

miskolci_allatkert_terkep_2015.jpg

  • Kihalt állatkert :)

Hogy miért volt kihalt az állatkert, annak nagyon egyszerű az oka.

Nem hétvégén látogattuk meg a Miskolc Zoo-t, hanem egy hétfői napon. Rajtunk kívül csak 3-4 látogató lehetett az egész vadaspark területén, így nem kellett kisgyerekek hadával megküzdeni, hogy mi is láthassuk az érdekesebb állatokat.

  • Zajos munkálatok :(

A vadaspark egész területén szinte csak munkásokat láttunk, akik vagy az állatkert átépítésén dolgoztak, vagy karbantartási feladatokat végeztek. Bevallom, kicsit idegesítő volt, hogy sétánk elején a szemétszállító traktor (legalábbis a hangja olyan volt) szinte lépésről lépésre követett minket.

De hát valamikor ezt a munkát is el kell végezni, ugye.

  • Kihalt kifutók :(

A látogatók hiányának örültem, a kifutókról hiányzó állatoknak azonban már kevésbé. Több lakatlan, sőt gazos kifutót láttunk. Máshol pedig egyszerűen csak elbújtak előlünk, vagy visszahúzódtak beltéri kifutórészükbe.

  • Magányos ragadozók :(

Sokáig néztük az egy szem farkast, hátha előjön falkája többi tagja is. Lehet, hogy csak alszanak, és ez az egy őrködik. De nem.

Egy ott dolgozó árulta el, hogy ahogyan a farkas, úgy a róka, a tigris, a hiúz és a leopárd is magányos.

Megtudtuk ugyanis, hogy - habár a Miskolc Zoo is részt vesz nemzetközi tenyészprogramokban - nagyon nehéz társat találni ezeknek az állatoknak. E ragadozók ugyanis csak akkor nem bántják egymást, ha életkoruk és erőnlétük is megegyezik. Ellenkező esetben megölik egymást, és nem igazán foglalkoznak azzal, hogy amúgy is kihalófélben vannak.

panthera_pardus_saxicolor.jpg

  • Új jövevények :)

Vidámabb a helyzet a gyűrűsfarkú makik és a Dávid-szarvasok családjában. Márciusban gyűrűsfarkú maki ikrek születtek.

Órákig el tudtam volna nézni, hogyan játszanak a kicsik egymással és türelmes rokonságukkal. A két Dávid-szarvas borjú pedig áprilisban látott napvilágot, ez azért is örvendetes, mert ez a világ egyik legritkább szarvasfaja. A szabadban már sehol, és Magyarországon is csak a miskolci állatkertben láthatjátok őket.

A Miskolc Zoo egyébként sikeres évet zárt 2014-ben, mivel több mint 100 kisállat született, és 50 új állat is átköltözött más állatkertekből.

img_0942.JPG

  • Barátságos háziállatok :)

Bár semmi egzotikus nincs benne, nekem mégis a legjobban a tanyaház tetszett, ahol testközelből üdvözölhettük a barátságos háziállatokat.

all.jpg

  • Figyelmes emlékeztetők :)

Nagyon tetszett az állatkertben az is, hogy itt nagy hangsúlyt fektetnek az állatok iránti tisztelet kifejezésére: szoborpark őrzi a kihalt állatok emlékét. Gerald Durrell idézetei úton útfélen emlékeztetnek minket - főként a kihalófélben lévő - állatok védelmére.

Ráadásul a rovaroknak is otthont adó Afrika-ház bejáratán ezt a kérést találtuk:

nevtelen_1_1.jpg

dodo.jpg

Dodó - az 1600-as években kihalt

A negatívumok ellenére összességében tehát pozitív élményekkel gazdagodva intettünk búcsút a Miskolci Állatkertnek, és a magányos vagy éppen nagycsaládos állatoknak.

Ha kíváncsiak vagytok, milyen meglepetések értek minket a Veszprémi állatkertben, olvassátok el korábbi cikkünket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr117457242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.15. 08:52:19

Kösz, hogy bemutattad. Megspóroltam egy felesleges, mi több, bosszantó utat.
Ki lehet az a félkegyelmű, kretén ..., aki kitalálta, hogy nem szabad csúnyának, rondának stb. nevezni élőlényeket? Ez valami poén vagy tényleg van olyan idióta, aki ezt komolyan gondolja?

agnesko 2015.05.16. 10:33:21

Én itt lakom Miskolcon már 8 éve, de még csak tavaly jutottam el először ide. Nekem is kifejezetten tetszett, hogy az erdőben van. :)
@pythonozok: Gondolom, nem önmagában azzal van a probléma, hogyha lerondázod a trópusi csótányt, hanem a ronda -> megölhető, nincs rá szükség, kiírtható gondolatsorral. Szerintem erre akar reflektálni a felirat, avagy, attól, hogy csúnya, még fontos szerepet tölthet be egy ökoszisztémában, így nem szabad megölni.