A B1 blog kult rovataAz 5 legjobb könyv kurvákról

Inkább ezeket olvassátok, mint a Szürke ötven árnyalatát!

2015. június 02. - PilarT

A Szürke ötven árnyalata c. könyv megjelenése úgy felbolygatott egy bizonyos olvasóréteget, mintha előtte nem hallottak, láttak vagy olvastak volna szexről. Van azonban jó pár könyv, ami sokkal mélyebben és igényesebben megy bele a témába. Itt van például kapásból 5 könyv prostituáltakról. Mindegyik olvasmány más és más hangulatú, csak egy közös van bennük:

mint egy jó szex, úgy ragadják magukkal az embert.

Csaplár Vilmos: Kurva vagyok

covers_66092.jpg

Amikor Zsuzsa rájön, hogy bármibe is fog, a szexualitás az, ami által a legtöbbet képes adni magából. Nem megy férjhez, nem él álcázva.

Csaplár Vilmos szókimondó regénye a legősibb mesterséget választó főhősnő monológja. Története a rendszerváltás utáni XX. század hírhedt, mindenkit korlátlan önmegvalósításra sarkalló szabadságeszményének igen sajátos, már-már abszurd megvalósulása.

De Sade márki: Juliette története avagy a bűn virágzása

sade-marki-juliette-tortenete3522-360x360.jpg

Sade márkiról mindenkinek van véleménye. Provokatív írásaiért vagy rajongnak, vagy megvetik, még azok is, akik egy sort sem olvastak tőle. Ez azonban nem von le abból, hogy munkássága és neve fogalom lett az irodalomban.

A Juliette a Justine című könyvének ikerregénye. A márki ebben a regényében azt pótolta be, amit a Justine írásakor kihagyott. Itt szó sincs elhallgatásokról. Premierplánban nézhetjük végig a mély filozófiai háttér elé öntött brutálisabbnál brutálisabb szexjeleneteket és gyilkosságokat. Juliette életfilozófiája ugyanis az, hogy "Őrizkedjünk az erénytől, hiszen a bűn az örökös győztes, és rettegjünk a nyomortól, mert azt mindig megvetik"

Emilé Zola: Nana

nana--7446175-150_1.jpg

Nana a Théátre des Variétés ünnepelt dívája. Igaz tehetségtelen, de buja szőke Vénusz, akinek lábai előtt (és ágyában) egész Párizs hever. Nana pedig amíg teheti, kéjjel és dühvel habzsolja a császárság végnapjait élő párizsi életet. Keze között hatalmas vagyonok olvadnak el, miközben átgázol szeretőin.

Nem csoda, hogy Zola regénye megírása idején pornográf műnek számított. Mára azonban klasszikus regénnyé nemesedett.

García Márquez: Bánatos kurváim emlékezete

covers_68111.jpg

A Száz év magány népszerű írójának regénye egy aggastyán és egy fiatal lány lehetetlen szerelméről szól. A történet a Márqueztől már megszokott fülledt karibi kisvárosi környezetben játszódik. Aki azonban erőteljesebb erotikus tartalomra számít, az csalódni fog.

A könyvet persze végig átjárja a vágy, a címmel ellentétben azonban valódi szexualitás épp csak mutatóban van benne.

Ellenben az öregember kamaszokhoz hasonló érzéseit olyan érzékletesen festi le az író, hogy olvasás közben komolyan elgondolkodik az ember azon, biztos volt-e már szerelmes?

Alberto Moravia: Lázadás

mar_nem_szar.jpg

Az örök lázadó, Moravia regényében ezúttal egy csodaszép és mindenre elszánt fiatal lány, Desideria mondja el megvilágosodásának történetét. Egy belső hangról mesél, melynek hatására a lopástól, a prostitúciótól, az orgiáktól, de még az emberrablástól vagy a vérfertőzéstől sem riad vissza.

A Lázadás Moravia legmozgalmasabb, legszókimondóbb és legmegosztóbb regénye. Igazi botránykönyv lett ugyanis az írótól megszokott igényes irodalmi nyelvet itt durva, obszcén kifejezések tarkítják.

Kommentben írjátok meg, hogy ti milyen hasonló könyveket ajánlanátok a Szürke helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr697512246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2015.06.03. 17:47:32

Itt sok mindenről olvashattok a nemiséggel kapcsolatban: férfi-női különbségek, a szerelem, szeretet és barátság sajátosságai, működése, az érzelmek és érdekek összefonódása, homoszexualitás, a nemek társadalmi helyzete, stb... Nem regény, szóval nem túl olvasmányos, viszont korrekt, módszeres és alapos, és ezzel együtt érthető is.

egyvilag.hu/temak.shtml#nemek1

(A felső sorokat nézzétek a kép tetején, az írások doc és pdf formátumban tölthetők le.)

Mr.Treeger 2015.06.03. 22:18:23

Pascal Bruckner: Keserű méz

blaubner 2015.06.03. 23:15:53

Kilenc es fel het. Szigoruan a konyv, nem a film.
Erett asszonyok dicserete (Steven Vizinczei)

MutánsJane 2015.06.04. 00:46:01

Elöljáróban annyit, hogy nem olvastam a szürke 50-et, nem is érdekel.
Viszont az erotikus könyv mióta egyenlő a prostituáltakról szólóval?
És miért nincsen fölsorolva a posztban egy olyan alkotás sem, amit - a szürke 50-hez hasonlóan - nő írt, női szemszögből láttatva az egész témát? Pl. Anais Nin, hogy csak egyet említsek.
Blaubner-nek viszont jár az elismerés: A Kilenc és fél hét-nek egy bizonyos Elizabeth McNeill a szerzője (nem olvastam elejétől a végéig, de könyvtári dolgozó koromban belenéztem), és tényleg hiteles, jó mű(nek tűnt).

kekhaz 2015.06.04. 09:53:03

Az elmúlt évek legdöbbenetesebb erotikus olvasmánya nekem Becca Priortól A tanítvány volt. Olyan érzéki, hogy őrület ! Hogy mi a csavar benne? A főhős két férfi!
www.atanitvany.hu/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.04. 10:59:26

nah az 5ből 3at már olvastam is, azok tényleg jók.
A másik kettőnek is neki fogok esni.
De a szürkeszar továbbra is kimarad.