A B1 blog kult rovataTudod, melyik kastélyban lakott Beethoven Magyarországon?

A martonvásári Brunszvik-kastély és kertje

2015. június 03. - PilarT

A martonvásári Brunszvik-kastély kertje az egyik legromantikusabb és legbujább park, amiben valaha jártam. Nem csak a gyönyörű kastély, hanem eldugott szobrai, régi épületei, száz éves fái és zegzugos sétányai is meghitt sétákra csábítanak.

Nem csoda, hogy a legenda szerint ez volt Beethoven kedvenc tartózkodási helye is.

img_1323.jpg

Idősebb Brunszvik Antal Mária Teréziától kapta grófi rangját és a martonvásári birtokot. Persze ne úgy képzeljétek el ezt az adományt, ahogy mai állapotában láthatjátok. Amikor a Brunszvik család átvette Martonvásárt, csak vízzel borított pusztát találtak ott. Nyolcezer hold száraz területen egyetlen ház, néhány parasztviskó és egy fa állt.

Ebből varázsoltak paradicsomot.

img_1411.jpg

img_1310.jpg

A kastély kertjében ma olyan különleges fák alatt sétálhattok, mint az ősmamutfenyő, vérszilva vagy a fekete dió. A park közepét - budapesti szemmel nézve - elég nagy tó foglalja el. Partján mocsári ciprusok nőnek, melyek selymes tűleveleikkel, és kitüremkedő gyökereikkel úgy néznek ki, mintha

egy mesevilágban járnátok.

img_1376.jpg

 

img_1317.jpg

Az angolkert tava olyan nagy, hogy még egy jókora vadregényes sziget is elfér rajta. Egy fahídon ide is átkelhettek. A hatalmas árnyas fákkal szegélyezett ösvényt követve pedig egy igazán különleges tisztásra bukkanhattok. A sziget közepén van ugyanis egy színpad, rajta kulisszaként Beethoven gigantikus mellszobra. Szinte hallani, ahogy nyaranta felcsendülnek itt a zeneszerző melódiái.

img_1336.jpg

img_1352.jpg

img_1345.JPG

Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, legfőképpen a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre.

A legenda szerint

a nagy zeneszerző szerelmes volt Jozefinbe,

az első óvodát alapító Brunszvik Teréz húgába.

Állítólag neki írta a „halhatatlan kedveshez” intézett leveleit is. S bár Beethoven nem szeretett tanítani - az volt a véleménye, hogy tanítson az, aki nem tud komponálni -, ez esetben kivételt tett. Tizenhat napig tanította zongorázni a Brunszvik-lányokat.

img_1341.jpg

img_1355.jpg

img_1356.jpg

A barátságuk okán a kastélyban ma a Beethoven Emlékmúzeum üzemel. Itt a család Beethovennel folytatott levelezését és többek közt a zeneszerző hajtincsét is megnézhetitek, valamint a magyar vonatkozású műveit is megismerhetitek. A múzeum mellett az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának is otthont ad.

img_1326.jpg

img_1316.jpg

img_1400.jpg

Érdemes tehát ellátogatni a martonvásári kastélyhoz, és kifizetni a park belépőjét. Biztos vagyok benne, hogy Beethoven nyomában számotokra is nagy öröm lesz felfedezni a Brunszvik-kastély angolkertjének rejtett zugait.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr577515000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2015.06.04. 16:59:47

Voltam ott, nem éreztem magam mesevilágban. A park egy sima erdő. Persze szép, mint általában az erdők.