A B1 blog kult rovataHová tűnt az igazi Johnny Depp?

2015. június 04. - Ninon

Szeretnék nektek megspórolni több, mint másfél órát azzal, hogy most ide leírom: ne nézzétek meg a Mortdecai című filmet.

roboraptor_blog_hu.jpg(roboraptor.blog.hu)

Én ugyanis megtettem, és időpocsékolásnak tartom visszagondolva. Le is írom, hogy miért (spoilerveszély, ha mégis rászánnátok magatokat).

A film egy Charles Mortdecai nevű műkereskedőről szól (Johnny Depp), akinek be kell segítenie egy festmény elrablása ügyének felgöngyölítésébe, ha nem akarja, hogy letartóztassák viselt dolgai miatt, ami felett eddig Martland nyomozó (Ewan McGregor) szemet hunyt, főként azért, mert szerelmes Mrs. Mortdecai-ba (Gwyneth Paltrow).

Pazar szereposztásnak tűnik, nemde? Én is úgy voltam vele elsőre, hogy ekkora nevekkel és tehetségekkel nem nagyon lehet melléfogni. Sajnos tévedtem. Egy igen lapos és számomra sajnos közönséges mozi kerekedett ki belőle, amelyben a folyamatos "poén" forrásának Mortdecai újonnan növesztett bajsza bizonyul. Ha ez akár egyszer is mosolygásra adna okot.

De ahogy a bajuszos téma, a többi poén sem ül. Sőt, a viccesnek szánt mondatok, beszólások, helyzetek inkább tetszenek közönségesnek, elcsépeltnek. Adam Sandler szintjére zuhant a dolog már annál a jelenetnél, amikor Mortdecai-t vizelés közben próbálja foglyul ejteni egy rosszfiú, majd folytatódik a mélyrepülés, amikor egy idős hölgy hangos szelelése lesz az - amúgy már elhunyt - asszonyról fennmaradt egyetlen emlék, de ott végképp betetőzik, amikor a film pörgős, akciózós jeleneteit szereplőink végigokádják a svédasztalról elfogyasztott romlott kagyló miatt.

Ez még csak a kisebb probléma volna, ha maga a főszereplő nem lenne tenyérbemászó figura. Úgy, ahogy van. A műkincskereskedőnket úgy kell elképzelni, mint egy angol úriembert (ahogy ezt ő maga is hangoztatja). Ennek ellenére egy túlzottan finomkodó, esetlen piperkőcöt sikerült megformálni a vásznon, aki a film elejétől a végéig nyafog, bajt csinál, és igazából semmihez sem ért. Életben maradását egyedül csak hű talpnyalójának, Jocknak (Paul Bettany) köszönheti, aki melleselg vasal is urára, ha a szükség úgy hozza. Emellett Mortdecai annyira szánalmasan béna, hogy többször is lelövi csatlósát, vagy ha nem is fegyverrel, de valamilyen más módon megsebesíti. Vele is próbáltak egy vicc-szálat felfűzni (ami szintén gyengén sült el): Mortdecai a bevetések előtt megkérdezi Jock-ot, hogy minden jóra fog-e fordulni. Úgy a negyedik-ötödik alkalommal már én is azt válaszoltam volna, mint ő: "Honnan a f.szból tudnám?" De még ez a lazáskodó trágárság sem lendített sokat az élményen.

A következő problémám, hogy ezek az angol figurák egyáltalán nem illettek bele a környezetükbe. Ahol a legújabb okostelefonokon hívják egymást a gonosztevők, ott egy tucat körülményeskedő angol ficsúr sem ilyen élhetetlen már. Kérem, tényleg akkora túlzás volt ez a filmkészítők részéről! Az amerikaiakat holmi elvtelen, élvhajhászó, emellett agyatlan bandának állították be, miközben az angol úriember az erkölcs és lelki magasztosság mintapéldányaként szerepelt! SOK, sok, sok.

Ami pedig ennél is inkább szemet szúrt, az a rengeteg szexuális utalás vagy akár konkrétum megjelenése volt, amit egy ideig elfogadhatónak tartottam, mert ugyebár minden rendes filmbe kellenek csöcsök, hogy el lehessen adni, de egy ponton úgy éreztem, hogy ennek az "úriembernek vagy bármelyik pajtásának a szájából még egyszer el ne hangozzon a "golyó" szó. De elhangzott, és ez elkeserített.

Itt térnék rá a legnagyobb szívfájdalmamra, Johnny Depp-re. Hogy lehet az, hogy egy olyan jó képességekkel megáldott színész, mint ő, megengedje ezt magának? Sőt, hogy teheti meg azt, hogy - megkockáztatom - a Karib-tenger kalózai óta minden szerepe Jack Sparrow kapitány mintáját követi? (De talán már előbb, a Charlie és a csokigyárban is ezt láthattuk tőle Willy Wonka szerepébe bújva). Ugyanaz a mimika, gesztusok, mozgás, hasonlóan finomkodó és körülményeskedő karakter. Mintha erre az imázsra készülnének a filmjei, és nem ő formálna már meg különböző alakokat. Egyetlen kézzel fogható érvet tudok elképzelni mentségére, ez pedig a pénz. De azt így se tartom elfogadhatónak, hogy teljesen eladja magát. Hangsúlyozom azért, mert érdemesebbnek tartom, ő ennél jobb színész.

Szóval próbálom elfelejteni ezt a ballépést, és nosztalgiázni a régi szerepeivel.

starity_hu.jpg

(starity.hu)

Ti melyik karakter bőrében szerettétek legjobban Johnny Depp-et?

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr607516398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IPARTERVES 2015.08.28. 08:43:26

Kedves, jópofa és szerethető film volt.
Teljesen érthetetlennek tartom, miért utálkoznak olyan sokan rajta és miatta.