A B1 blog kult rovata11 elveszett Csontváry-festmény, és 3 kalandosan meglelt alkotás

Szóljatok, ha ezek közül valamelyik kép ott lóg a nappalitok falán!

2015. július 08. - PilarT

ejszakai_jelenet.jpg

A napokban nyílt meg a budai várban az évtized kiállításaként is emlegetett Csontváry-tárlat. Tematikusan mutatja be a művész korai portréit, vadállat-tanulmányait, épület és tájábrázolásait, a világító színekben pompázó mediterrán festményeit, és természetesen

a címadó Magányos cédrust is megcsodálhatjátok.

A nagy műveket bemutató termek mellett azonban van egy különleges is:

Egy terem tele üres keretekkel, gondosan melléjük szegezett információs táblácskákkal. Ezekkel a láthatatlan képekkel hívják fel a figyelmeteket Csontváry elveszett műveire. Az elveszett festményeket a kiállításon apró archív fotókkal illusztrálják (már amelyikről van ilyen). Ezeket a lappangó Csontváry-festményeket most itt is megnézhettek.

Elveszett Csontváry-festmények

liliomos_no.jpg Liliomos nő

egy_est_kairoban.jpg

Egy est Kairóban 

a_magyarok_bejovetele.jpg

A magyarok bejövetele

A Csontváry-életmű ismert, beazonosított részének

mintegy harmada lappang.

Ez rendkívül magas arány, pláne, hogy a művész, és az alkotásokat megmentő Gerlóczy Gedeon is arra törekedett, hogy a művek egyben maradjanak, lehetőség szerint közgyűjteményben.

A hiányzó művek egy részét a Vörös Hadsereg vitte el a Szovjetunióba hadizsákmányként a Nemzeti Bank trezorjaiból. Nagyobbik részük viszont feltehetően hazai magángyűjteményekben található. 

fustolgo_etna.jpg

Füstölgő Etna

hunyadi_a_nandorfehervari_utkozetben.jpg

Hunyadi a nándorfehérvári ütközetben

ejszakai_jelenet.jpg

Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal

kerka_vizesese.jpg

A Kerka vízesése

passio-toredek_i.jpg

Passió-töredék I. 

passio-toredek_ii_reszlet.jpg

Passió-töredék II. (Mellékalakok)

pompeji_porta.jpg

Pompeji porta

predikalo_szerzetes.jpg

Prédikáló szerzetes

Képek forrása: csontvary-kiallitas.hu

Három kalandos úton meglelt alkotás

A sok lappangó mű dacára szerencsére már több Csontváry-kép is megkerült.

Sokáig igen sanyarú sorsa volt a vörös szakállas Önarcképnek. 1948-ban ugyanis tévesen hamisnak nyilvánították, ezáltal több mint hatvan évig raktárba száműzték. Csak nemrég tűnt fel egy neves művészettörténésznek, Molnos Péternek a raktárban sínylődő "hamis" jelöléssel ellátott portré, melyről

„Az első pillanatban tudta, eredeti."

354121.jpg

A Szerelmesek találkozása című képet is sokáig elveszettnek hitték. Végül kiderült, hogy 60 éven át, 2006-ig titkolta egy család, hogy az ő birtokukban volt a festmény.

A képet egy műgyűjtő vásárolta meg rekordáron, 260 millió forint ellenében. Az alkotást 2012. március 15-én ellopták a tulajdonos gyűjteményéből, szerencsére azonban a művet április 28-án sértetlen állapotban találták meg a rendőrök egy budapesti lakásban. 

800px-csontvary_szerelmesek_talalkozasa.jpg

Traui tájkép naplemente idején című festménynek is kalandos története van.

A festmény 113 évig rejtve volt a nagyközönség előtt. 2012-ben egy ismeretlen magángyűjtő kereste meg a Virág Judit Galériát azzal, hogy értékesíteni szeretne egy, az ismert monográfiákban nem szereplő, évtizedek óta a családja birtokában lévő Csontváry-művet. Nemsokára 240 millió forintos leütési áron kelt el az árverésen.

csontvary-kosztka-tivadar-traui-tajkep-naplemente-idejen-1899.jpg


Ha élőben szeretnétek látni Csontváry alkotásait, december 31-ig megnézhetitek a Budai várban. Ha viszont valamelyik elveszett festmény ott lóg a nappalitok falán, ITT jelezhetitek a kiállítás szervezőinek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr147608332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.