A B1 blog kult rovataEzeket a szobrokat nem tiltanák ki egy igazi romkocsmából

2015. július 21. - PilarT

A szobrok mellett méltatlanul sokszor úgy sétálunk el, mintha ott se lennének. Persze egészen más a helyzet akkor, ha valamilyen furcsa kontextusba kerülnek ezek a szürkének és egyhangúnak tűnő alkotások. Rögtön felkapjuk a fejünket arra, ha ezek a szilárd alakok menő ruhákba öltöznek. Erre szedtem össze pár példát a közelmúltból.

Szerintetek jópofák vagy botrányosak a következő felöltöztetett szobrok?

Hipszter szobrok

hipszter.jpg

Léo Caillard francia fotós és Alexis Persani művészeti vezető 2012-ben kezdték el a Hipster in Stone fotósorozatot. Ezek a képek attól váltak egyedivé, hogy mai divatos ruhákba photoshoppolták a Louvre szobrait. A felöltöztetett alkotásokkal nem csak vidám perceket szereztek, hanem arra is rámutattak, milyen fontos része kultúránknak a divat és az öltözködés.

hipszter2.jpg

hipszter7.jpg

hipszter8.jpg

hipster-sculptures-alexis-persani-leo-caillard-1_1.jpg

leo_caillard_hipster_in_stone-18.jpg

leo_caillard_hipster_in_stone-22.jpg

leo_caillard_hipster_in_stone-8.jpg

Fotók: Leo Caillard

Fázós szobrok Kolozsváron

cikkek_47427.JPG

Hét kolozsvári szobor viszont igazi sálat és sapkát kapott 2012-ben. Az Önkéntesség Hete rendezvénysorozat Old krafts, new arts akciójában fiatalok és idősek együtt öltöztették fel az emlékműveket. Céljuk az aktív öregedést és a generációk közötti párbeszéd népszerűsítése volt.

cikkek_47422.JPG

cikkek_47421.JPG

Fotók: Transindex

Köztérképes kislányok

file-34c01e7f3e41834ebc4922edf24b6ae8_1.jpg

 

Köztérkép az újbudai Táncoló kislányokat öltöztette fel saját logóval ellátott pólójukba, hogy az internetes szoboradatbázist népszerűsítse. A Köztérkép tagjai önkéntes, nonprofit alapon kutatják, fotózzák és mutatják be a köztéri szobrokat, illetve más művészeti alkotásokat. Az oldalon egy interaktív térképen tájékozódva tudhattok meg többet a környezetetekben lévő és a világon előforduló szobrokról.

 

file-1c86635e01c36e1637a24a9fbfcbf7b4_1.jpg

Fotók: Köztérkép

Van pár példa arra is, hogy nagyon rossz szemmel néztek azokra, akik szoboröltöztetéssel próbálkoztak:

Botrányos régészeti leletek

image_1.jpg

Andy Warhol tanítványa, Gerald Bruneau francia fotóművész menyasszonyi fátyollal és tangával öltöztette fel a dél-olaszországi Reggio di Calabria régészeti múzeumában őrzött, hányatott és vitatott sorsú riacei bronzszobrokat. Az Olaszország legszebb régészeti leletei közé tartozó alkotásokat engedély nélkül fotózta le a művész, s bár az őrség annak idején közbelépett, hogy megakadályozza a "szörnyűséges" felvételek elkészültét, a fotósnak így is sikerült készítenie néhány fotót.

5645664-3x2-700x467.jpg

Fotók: abc.net

Kosarasnak öltöztetett Churchill


Pár napja húszmillióra büntették a Nike-t, amiért kosaras mezt adtak Churchillre. Az angol ex-miniszterelnök szobrát még 2011-ben öltöztették fel, hogy megünnepeljék a francia csapat kijutását az európabajnokságra és a következő évi londoni olimpiára (és persze hogy egy kis reklámot csináljanak a sportmárkának). A szobor alkotója, Jean Cardot szobrász azonban annyira kiakadt az akción, hogy beperelte a két céget.

Sokan gondolják úgy, hogy a szobrok felöltöztetése egyenlő a műalkotások meggyalázásával. Szerintem azonban ez is egy apró nyomás afelé, hogy felfigyeljünk ezekre az önmagukban is érdekes alkotásokra. Akik felháborodnak ezeken a képeken, azokat arra kérném, nézzenek magukba: Ruha nélkül is észrevettétek már ezeket a szobrokat? Vagy csak most lettek ilyen fontosak?

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr927643744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.