A B1 blog kult rovataAz 5 leghíresebb gyémánt kalandos története

2015. augusztus 09. - PilarT

afrika_csillaga.jpg

A gyémánt évszázadok óta a gazdagság, a hatalom és a szerelem szimbóluma. Pláne, ha a legnagyobb és leggyönyörűbben csillogó darabokról van szó. Ám ezek a gyémántok pont ezért általában kalandos, és sok esetben véres úton kerültek egyik tulajdonostól a másikhoz.

A Régens (Pit)

A Régens jelenleg a világ legszebb, legtisztább és legcsillogóbb gyémántja a szakértők szerint. Valamint egyben a legkalandosabb legendájú drágakő is.

A nem mindennapi gyémántot egy szolga találta meg Indiában, 1702-ben a Parteal bányában. Hogy ellophassa, megsebesítette magát, és

sebébe rejtve csempészte ki a hatalmas drágakövet. 

Egy angol tengerésznek ajánlotta fel, hogy cserébe a hajóval elvigye, ezáltal megszabadítva őt fogságából, aki azonban nem tartotta be a szavát, és meggyilkolta a rabszolgát. Bombayban 5000 fontért adta el a gyémántot egy helyi kereskedőnek. A kapott összeget hamar elverte, később viszont a lelkiismerete nem hagyta nyugodni, ezért felakasztotta magát.

Eddig a legenda. A történet további része már hiteles. Az indiai kereskedő 1702-ben adta el a követ Thomas Pitt kormányzónak, akiről a gyémánt a nevét kapta. Ő az értékes gyémántot Angliába küldte, ahol 140,5 karátos briliánst csiszoltak belőle. II. Fülöp, Franciaország régense vásárolta meg, ekkortól nevezik Régens Gyémántnak. XV. Lajos 1722-es koronázásakor már a francia koronát ékesítette. Később kivették onnan, és a királyok önállóan ékszerként viselték.

A francia forradalom alatt ellopták. Egy, a királyi udvarba érkezett névtelen levél alapján találták meg, egyes források szerint a Champs-Élysées fasorában elásva, mások szerint viszont egy padláson.

Napóleon tábornok pénzügyi gondjainak enyhítése érdekében elzálogosította, ám az 1804-es császári koronázásakor már a díszkardja markolatát ékesítette. Később újra a koronára került, majd újabb húsz évvel később III. Napóleon Eugénia császárné számára készített nyakékbe tetette.

A Régenst a Louvre kincsei között állították ki, ma is ott látható.

Cullinan I. (Afrika Nagy Csillaga)

afrika_csillaga.jpg

Az Afrika Nagy Csillaga talán a legismertebb gyémánt, hiszen ez egyben a legnagyobb gyémánt is, amit valaha csiszoltak.

1905. január 25-én. A Premier bánya yellow ground-jában találták meg. A bányaalapító Thomas Cullinanról nevezték el, de hívják Afrika nagy csillagának és Premier-gyémántnak is. Az elsőrendű minőségű, tiszta fehér gyémánt tömege nyers állapotban 3106 karát (több, mint fél kiló) volt.

A követ Transvaal kormányzósága vette meg és ajándékozta VII. Edward brit királynak, aki Amszterdamban lecsiszoltatta. A cég több, mint hét hónapon keresztül vizsgálta a kő tulajdonságait, mielőtt az alakítását, csiszolását elkezdte volna.

image4-joseph_asscher_cullinan.JPG

A követ először három részre hasították, majd 9 nagyobb és 96 kisebb briliánst csiszoltak belőle. A legnagyobb kő a királyi jogart, a második a koronát díszíti, a harmadikat és negyediket pedig a királynői koronába foglalták.

0fh89co7skauj_51091.jpg

Koh-I-Noor (A fény hegye)

A kissé zöldes színű, nem teljesen első vizű gyémánt 1304-ben bukkant fel először. Eredeti formájában 181 karát tömegű volt, ám azóta nagyon sok átalakításon esett át.

5601f40990e8d4dd84d144e7abcf50a5.jpg

Eleinte különböző indiai fejedelmek birtokában volt. Egy indiai legenda szerint a követ egy hindu isten küldte hálából egy igazhitű embernek. 1739-ben a perzsa sah szerezte meg, és ő adta neki a Koh-i-noor, azaz „a fény hegye” nevet.

Miután a brit Kelet-indiai Társaság tulajdonába került, 1850-ben Viktória királynőnek ajándékozták. 1852-ben Amszterdamban alacsony briliáns formára csiszolták. Jelenleg a brit korona ékszerei közé tartozik, és legalább 108.93 karátos.   
78dfed9276b5d73ab11b01740148dbfd.jpg

Orloff (Orlov)

Nagyság szerint, ez a harmadik legnagyobb gyémánt a Földön. Rendkívül különleges fénytörésű, a színe pedig kékes-zöldes. Csiszolási alakja régi hindu eredetű, alsó lapja természetes hasadási lap, tömege 199.6 karát.

orlov-gyemant.png

A gyémántot Orlov herceg állítólag egy perzsa kereskedőtől vette. 1772-ben II. Katalin orosz cárnőnek ajándékozta. Így került az orosz állami kincsek közé, ahol a jogart díszítette. Jelenleg Moszkvában található az orosz gyémántkincsek között.

2010-11-24-12-13-23-2-the-attractive-diamond-was-300-carats-and-bluish-g.jpeg

Kék remény (The Blue Hope)

A kék színű Hope a leghíresebb színes gyémánt. Ironikus, hogy nevével ellentétben története során sokan elátkozott drágakőnek tartották a tulajdonosait ért tragédiák miatt.  

62f9df04f4d3cdf43054170fbfa28dc0.jpg

A 45,52 karátos követ Indiában találták meg. XIV. Lajos király vásárolta meg, és elnevezte a követ a Korona Kék Gyémántjának. Az 1792-es forradalomig a francia koronázási ékszerek között tartották, gyakran áthelyezve ékszerből ékszerbe. A forradalom alatt a gyémántot azonban ellopták.

A kő évekkel később bukkant fel Amszterdamban, ahol Wilhelm Fals cégénél rendelték meg a kő átcsiszolását.

  1. Fals fia ellopta a követ, az apa pedig egészségügyi problémái, pszichikai kimerültsége és bánata miatt meghalt.
  2. A fiú hamarosan bűntudata miatt öngyilkos lett.

1830-ban a gyémánt Henry Hope-hoz, egy gazdag bankárhoz került, és azóta az ő nevét viseli az elátkozott drágakő.

  1. Egyik leszármazottja, csaknem becsődölt, házassága tönkrement, amiért felesége a gyémántot hibáztatta.
  2. Az új vevő megőrült és öngyilkos lett, a következő két tulajdonost pedig meggyilkolták.
  3. A török szultán nem sokkal az után, hogy megvásárolta, leszúrta a feleségét, őt pedig az 1909-es forradalomban fosztották meg hatalmától.
  4. Edward McLean-t, aki 1911-ben szerezte meg a baljós gyémántot, családjával együtt egész életében sajnálatos balesetek üldözték.

Azt mondják, hogy

elajándékozása az egyetlen mód a balszerencsét hozó gyémánt erejéből kiszabadulni.

Ezért is érdekes, hogy Harry Winston amerikai ékszerész az egyetlen, akivel semmi katasztrófa nem történt, ő ugyanis elajándékozta a Hope-ot a Smithsonian Intézetnek. Itt őrzik most is mint mineralógiai csodát.

 Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr497693028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.10. 11:27:19

nem semmi története van mindegyiknek.

Yoss 2015.08.10. 11:59:19

Ennyi hűhó pár deka szénért..?!

Prosectura3 2015.08.10. 12:03:36

Azért ha az utolsóval megdobnának, lehet megpróbálnám pénzzé tenni, hátha kimerült már az átok :-)

csaki-de 2015.08.10. 12:25:45

Az intézet neve helyesen Smithsonian. Nem kötekedés, csak a pontosság kedvéért. :-)

gigabursch 2015.08.10. 20:39:23

Mi az, hogy első vizű gyémánt?

Azt a 3000 karátos gyémántot nem lehetett egyben csiszolni? VAn az eredeti alakjáról fénykép?

Amúgy az összes olyan nőt, aki szerelmünk hajnlán gyémántot követelt, kidobtam.
1. Mert nem volt rá pénzem, mégy egy hangyaszarnyira se, másrészt mert az összes mocskos, véres.