A B1 blog kult rovataA világ 5 legbizarrabb temetkezési szokása

2015. augusztus 12. - PilarT

Azt gondolnánk, hogy a szociális temetésnél nincs bizarrabb temetkezési forma. Pedig de. Vannak népek, akik a föld mélye helyett a fák tetejét és más magaslati pontokat részesítenek előnybe. Akadnak olyanok is, akik megeszik elhunyt szeretteiket, ám higgyétek el, létezik ennél is meghökkentőbb mód.

Íme a világ 5 legbizarrabb temetkezési szokása:

A csend tornyai

A zoroasztrianizmus a mai Irán és India területén élő perzsa népek egykori hitvilága. A zoroasztriánusok szerint a test tisztátalan, ezért nem szennyezheti be földet a halál után. Sőt, még egy Nasu nevű démon is megfertőzi gonoszsággal a holtak testet. Magas, toronyszerű temetkezési építményeket magaslati pontokon építették fel, hogy a gonosz fertőzése ne juthasson vissza a világba.

7d415b81c00ef5a6b30e87470be90169.jpg

Egy torony (másik nevén a Dakhma) egy családot szolgál. A holtat egyszerűen ott hagyják, hogy kiszárítsa a nap, és hogy elbomoljon. A "sírba" csak a nasellárok léphetnek be, akik a vallás hivatalos halottgondozói. Mikor a csontok már összegyűjthetőek, azokat elviszik. A maradványokat ezután citromsavval mossák szét, és egy szén- és homokszűrőn át az eső később azt a tengerbe mossa.

Fakorona-temetések

Néhány, világszerte elszigetelten élő törzs szintén úgy véli, hogy az eltemetés helyett a test sokkal jobban jár, ha inkább magasra helyezik. Ez főként a balinéz és ausztrál csoportokra jellemző. A testet ruhába csavarják, és nemes egyszerűséggel a fa lombjai közé "rejtik". Vagy koporsónak használt hordókba rakják az elhunytakat, akik ezekben a tárolókban kerülnek a fák tetejére.

Tibeti ég-temetések

A tibeti népek sem durva köves talajba temetik holtaikat. Inkább magaslati pontokra helyezik a a holttesteket. A fentiek után nem is lenne ebben semmi különös. Csakhogy ők liszttel és tejjel mosdatják meg a hullákat, hogy az állatok minél jóízűebben fogyasszák el azokat. 

800px-sky_burial_site_yerpa_valley.JPG

Az égi temetés helyszíne, a Tibeti Yerpa-völgy

A holtak elfogyasztása

Ennél is tovább ment egy máig Pápua Új-Guinea-ban élő törzs. Ők ugyanis egész az 1950-es évekig egy olyan temetkezési formát követtek, amelyen ők fogyasztották el a holttestek nagy részét. A bizarr szokást végül a kuru nevű betegség miatt hagyták abba. Hullákat enni ugyanis nem kifejezetten egészséges. A holtak agyának elfogyasztása révén terjesztették egymás között a kuru vagy kacagóhalál nevű betegséget. Ez a szörnyű remegéseken kívül azzal is járt, hogy a betegek egyszerűen fel-felvihogtak minden érthető ok nélkül. Amikor 1957-ben brit tudósok felfedezték a csoportot, hamar rájöttek a betegség okára, a Fore törzs pedig felhagyott addigi szokásával.

800px-picturesque_new_guinea_plate_xxxix_group_and_native_house_mairy_pass.jpg

Bennszülöttek csoportja Új-Guineában

Gyémánt temetés

A gyémánt-temetés egy viszonylag új és szokatlan módja a "temetkezésnek". Az alapja az, hogy a gyémántnak és az emberi testnek is a szén az építő eleme. Egyesek ezért legújabban azt preferálják, hogy hamvasztása után az elhunyt maradványaiból mesterséges gyémántot állítsanak elő. Így a "legszebb" formában maradhat velünk szerettünk. Szerintem is gyönyörű a gyémánt, de irtó bizarrnak tartom, hogy a dédi csüngjön a fülemben.

4-diamonds.png

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr457693184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2015.08.12. 18:57:03

Olyan temetkezési szokás van, hogy egy működő vulkán forró lávatavába dobják bele a hullákat, hogy így kerüljenek vissza a Földbe? És mi van azzal a bizarr szokással, hogy az elhunytak hamvait kilövik az űrbe egy rakétával, hogy odakint kóricáljanak? Ami lényegében az értékes szerves anyag maradványok elpazarlása ahelyett, hogy visszakerülnének a nagy körforgásba.

Barnalány 2015.08.12. 19:26:52

Az is elég bizarr temetkezési szokás, hogy sokan évtizedekkel a haláluk előtt megépítik a síremléküket, aztán gondozzák. Gyerekkoromban, ha saját üres sírjukat gondozó öregasszonyokat-öregembereket láttam, valahogy mindig azt érzetem, ezek nem normálisak!:-)

hhh. 2015.08.12. 19:31:26

Az első kép biztos, hogy egy család? A ruhák is furcsák...

restissilence 2015.08.12. 19:53:09

Hamvasztás után gyémánt? A hamvasztással az összes szén elég, és széndioxid formájában a légkörbe távozik. Hogy lesz abból gyémánt?

31/48 2015.08.12. 20:05:24

@Barnalány: ennél már csak az a bizarrabb, amikor rendszeresen be is számolnak az állapotáról és újra- és újraszervezik a temetésüket. Vagy az ismerőseikkel együtt vesznek meg egy területet és rendszeresen informálnak mindenkit, hogy ki került már ki "oda". :(

szarkafarka 2015.08.12. 20:20:03

@restissilence:
valami olyat olvastam hogy a hamut nagy nyomasu presbe rakjak, de biztosan a hozzaertök kijavitanak...

JanekOne 2015.08.12. 23:25:56

@restissilence: Ilyenkor a légkörből kivonják a zoxigént, és ott marad a szén.

tutajoss 2015.08.13. 12:46:37

Huh, nekem is vannak bizarr elképzeléseim a testemmel a halálom után. De a fentieket kihagynám. :- Xo
(nekem a hamvak otthon őrzése a vitrinben, jól látható helyen szintén morbid)

sazoo 2015.08.14. 11:59:15

Ha nem hamvasztják, hanem "csak" égetik a testet, akkor marad szén. A fa égetése után is megmarad a faszén.

Csaba121 2016.09.29. 13:55:09

Kimaradt a Húsvét-szigeti temetkezési forma, ott a halottakat elraktározzák a mély barlangokba, és az ottani halottak napján lemegy minden család a saját hozzátartozóikhoz lakomázni és körbeültetik a halottakat is a vacsorához és persze "beszélgetnek" is velük...