A B1 blog kult rovataNe hagyjátok feledésbe merülni a festett üvegablakokat!

Róth Miksa, aki megszínesítette a napfényt

2015. augusztus 17. - PilarT

roth_miksa_kadarkata_marosvasarhely.jpg

Róth Miksát a huszadik század legnépszerűbb iparművészeként tartják számon. Műveit azonban csak kevesen láthatják élőben, ugyanis zömmel olyan helyen vannak, ahol nem könnyű megnézni őket.

Ráadásul egy részüket a pusztulás veszélye fenyegeti.

A művész születésének 150. évfordulóján a Balassi Intézet éppen ezért eredeti alkotások és művészfotók kiállításával közelebb hozta hozzánk Róth üvegfestményeit és mozaikjait. Az intézet ráadásul csalogatóan szép nevet adott a kiállításnak. A Megszínesített napfény című tárlat méltó módon emlékezik meg jeles iparművészünk munkásságáról.

img_2234.JPG

img_2202.JPG

  • Róth Miksa igazi sztár volt a maga korában. A világkiállításokon sorra nyerte az üvegfestészeti aranyérmeket. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között az Országházat, a Gresham-palotát, a Zeneakadémia épületét, de a holland királynő hágai palotáját, Oslo legnagyobb templomát és Mexikóváros Nemzeti Színházát is. Ám nemcsak üvegfestőként szerzett világhírt, őt tartják a modern mozaiktechnika egyik legnagyobb megújítójának is.

    Róth Miksa munkáit kezdetben a historizmus, majd a szecesszió és az art deco, illetve ezek ötvözete jellemezte. Nem meglepő hát, hogy a stílus olyan nagy nevektől is merített, mint Alfons Mucha (Nő tájban):

2_1.jpg

A kedvenceim a "képregényesek" voltak. Róth Miksa ugyanis olyan népszerű balladákat is üvegre vitt, mint Salamon Sára vagy Kádár Kata tragikus története.

img_2206.JPG

"Zsindelfödél pattog, Lópatkó csattog... Hadd, hogy emeljelek, Hadd, hogy öleljelek... Liliomra hullva Feküdt a szép hulla" 

Kis korom óta mindig rácsodálkoztam a színes üvegbetétekre. Egyszerűen elbűvöl, ahogyan a színes képekkel lefestett ablakokon áttáncol a napsugár, és szivárvány színűre festi a teret. Bárcsak az én hálószobám ablakára is meg lenne festve az Éjszakai táj liliomokkal:1_3.jpg

A kiállítás fotói nyilván csak töredékét adják vissza az eredeti alkotások nyújtotta élménynek, de talán felkeltik az igényt arra, hogy odafigyeljetek e remekművek sorsára.

A Köztérkép.hu információi szerint Róth Miksa több épületdísze is veszélyben van. A lipótmezei Pszichiátriai Intézet 2007-es bezárása óta kápolnája is az enyészet martalékává vált. Beázik, és ki tudja meddig lehet megmenteni nemzetközileg is nagyra tartott üvegablakait.

7063b35df53c5469bf3679b853de910a_1.jpg

eda7015c25f253f65a12d816d43cb1d1_1.jpg

"Larwick, az Egyesült Államok művészeti megbízottja egyedül a lipótmezei kápolna ablakait találta méltóknak, hogy a san-franciscoi iparművészeti kiállításra Európából kivigye … de a háborús viszonyokra való tekintetből a kormány nem engedélyezte kiszállíttatásukat." (Fieber Henrik: Üvegfestészet)

Veszélyben van továbbá Róth Miksa két mozaikképe is a Fiumei úti sírkert (Kerepesi temető) kupolasírjában. Az Utolsó ítélet, illetve a Krisztus feltámadása mű is igen rossz állapotban van.

3a58345d0fe042ac2d1471fae0e1cd65_1.jpg

3fb5f58f5b8af51f498fde0741c5cc4b_1.jpg

Ne hagyjátok feledésbe merülni Róth Miksa festett üvegablakait és mozaikjait!

3_3.jpg

A Megszínesített Napfény kiállítást szeptember 14-ig látogathatjátok meg a Balassi Intézetben 10.00-18.00 között díjmentesen. Részletek ITT.

 Fotók: saját, Balassi Intézet, Köztérkép - Göröntsér Vera és Siskovits Attila fotói

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr587705268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2015.08.18. 02:02:58

Mai manó ház, Fővárosi Könyvtár