A B1 blog kult rovataEzért áznak be folyton a Nagykörút pincéi

2015. augusztus 21. - PilarT

A nyár végi esőzések miatt a Nagykörúton - hiába szivattyúzzák - újra és újra elönti a pincéket a víz. De miért áznak be folyton a Nagykörút pincéi?

A válaszhoz vissza kell mennünk abba az időbe, amikor még a Duna egyik mellékága folyt a Nagykörút mentén.

mikovinyi_buda_es_pest_fossa_magna_1737.jpg

A Fossatum Magnum, vagyis "nagy árok" (másik nevén a Rákos-árok) Pest szennyvizét vezette el. A mellékág a középkor elején eliszaposodott, elapadt, de árokszerű mélyedése megmarad. S bár általában száraz volt, a Duna magas vízállása vagy árvizek esetén ismét megtelt vízzel. 

(A fenti térkép a Pest-Buda 1737-es állapotát mutatja. Jól kivehető rajta az akkori Rákos-árok, a későbbi Nagykörút.)

Az árok sorsát végül az 1838-as nagy árvíz pecsételte meg. A magasabban lévő területek kivéve ugyanis egész Pestet elöntötte a jeges ár. Ennek egyik oka az alacsonyan fekvő meder volt. (Az árvíz idején itt a két és fél méteres mélységet is elérte a Duna vízszintje.) A pusztítás után ezért a mellékág feltöltése mellett döntöttek.

Érdekes tény, hogy 1868-ban felmerült az ötlet, hogy ismét elárasszák vízzel az egykori árkot, és csónakázó csatorna legyen a Nagykörút mentén. A Főváros szorgalmazta ugyanis egy városiasabb, jobban közlekedhető út megépítését. Reitter Ferenc fejéből ekkor pattant ki az ötlet, hogy ismét csatorna lehetne a Nagykörúton, és így hajózni is lehetne Pesten. Ez könnyen kivitelezhető lett volna, hiszen a Nagykörút a feltöltés ellenére is mélyebben fekszik, mint környezete. Azonban ahogy tapasztalhatjátok, tervéből nem lett semmi. Túl költséges lett volna a kivitelezés, így végül a Nagykörút most ismert változatát alakították ki.

asp_620_csatorna.jpg(A csatorna látványterve)

Reitter elgondolásából is kiderül, hogy

a Nagykörút (a feltöltés ellenére) még mindig nincs elég magasan ahhoz, hogy elkerüljék az árvizek.

Alacsony fekvése miatt a magas talajvízszint a mai napig problémákat okoz. Éppen ezért a hétfői felhőszakadás után hiába szivattyúzták a nagykörút pincéit, a talajvíz újra meg újra betört. A szakértők szerint sincs mit tenni: meg kell várni, amíg magától leapad a víz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr827717450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

recirkulációs kör 2015.08.22. 02:10:22

A Nagykörút NEM arra van (illetve csak nagyon kis része van arra), az árvizek pedig elkerülik, csak a hétfőihez hasonló mennyiségű csapadékkal járó esőzéseknél a csatorna nem tud annyi vizet elvinni, amennyi leesik (mert nem arra tervezték). De sehol máshol a városban sem tud.
A víz meg olyan hülye, hogy lefelé folyik, így ha a pince bejárata alacsonyabban van, mint a vízszint, akkor oda befolyik.
Szintén bármelyik kerületben.

Talán előbb nézz utána az árvíz fogalmának, aztán majd nem fogsz egetverő baromságokat irkálni.
Meg a talajvíz fogalmának is, mert láthatóan azt sem tudod.

Fazakas László 2015.08.22. 07:35:30

@recirkulációs kör:
Haha!
Míg az esővíz vagy árvíz az általában felülről jön,
az emlegetett talajvíz sajnos eléggé alattomosan, de mindig alulról jön - felfelé.
És az ellen bizony nem lehet tenni semmit!
Meg lehet nézni pl. Kőbányán - csaknem a Liget térnél - jobboldalon kifelé a városból - azt a bekerített "tavat". Az nem ám esővízből van!
De például Kispesten - az áruház mellett - inkább betemették a nagy gödröt, amely valami házalap lett volna, mert állandóan vízzel volt tele!

Nick Leeson 2015.08.22. 07:59:05

Lassacskán ideje lenne megtanulni, hogy 1-2 hét kánikula után brutális esők szoktak jönni. Ez az utolsó pár évben már szinte törvényszerű. Ha lenne kis eszünk, akkor erre fel is lehetne készülni. Mondjuk ott kezdődik a dolog, hogy államilag fel kellene mérni mely utcák veszélyeztetettek. Pontosan, hogy melyek fekszenek relatív alacsonyabban mint a környezetük. Innentől kezdve passzív védekezésként, ezekben az utcákban NEM kéne támogatni a pince éttermeket, vagy hasonló beruházásokat, mert egy vihar elvihet MINDENT! Esetleg ha mégis minden áron éttermet akar valaki ilyen helyen a pincébe, akkor gondoskodjon arról, hogy NE tudjon befolyni a víz!

A másik dolog, hogy amikor az utcán hömpölyög a víz, Akkor a csatornák pillanatok alatt eltömődnek a hordaléktól. Már a vihar elején ki lehetne vezényelni a köztisztasági cég embereit, gumicsizmában, hogy amikor lezúdul a víz az égből, legyen aki folyamatosan elgereblyézi a hordalékot a csatornákról!!! Szerintem így töredéke lenne a vízkár, mint most. Rádióba be lehetne mondani, hogy az alacsonyan fekvő utcákat kerüljék el, ne parkoljanak oda, vagy ha lehet ne is menjenek oda!

Szóval lennének itt lehetőségek, de nem foglalkozik senki vele. Csak az utólagos rinyálás megy. Az biztos, hogy velem csak egyszer tolt ki a víz. Megállt alattam az autó, amikor kb. 10-15 centis vízben próbáltam haladni, ez többet nem fordul elő. De még hasonló eset sem!

♔bаtyu♔ 2015.08.22. 09:21:08

Egy mérnök haverom azt mondja, hogy a talaj nagyon homokos, a talajvíz is magas, így lehetetlen megállítani a vizet.

Így van, ahogy a felettem lévő mondja, a pincéket kellene megszüntetni. Persze azt meg nem lehet, még mindig kisebb így a kár, mintha a sok pince hiányából adódó károk.

A ballibsi politikusok elkeseredettségét pedig mi sem mutatja, jobban mint az, hogy Bősz Anett Tarlóst támadja.

Pedig ha már felelős, akkor azok a saját pártjában vannak, hiszen az ő kezükben volt a nagykörút 40+20 évig.

Medgar 2015.08.22. 09:47:16

@♔bаtyu♔: Hát igen az igazi liberális az aki letiltja a kommenteket a fikázó posztjában.

♔bаtyu♔ 2015.08.22. 10:27:18

@Medgar: Ez a Bősz Anett akkor igazi liberális, mert nem lehet kommentelni a posztjait. Gondolom, a pártja fizeti és ez nyilván egy blogposztnak álcázott cikk.

Ezért szoktam ezeknek csak a címét elolvasni, na meg a blog nevét, nehogy kattintsak, mert a támogatást ezek a kattintás szám után kapják.

Pattaya 2015.08.22. 11:15:43

Micsoda hatalmas ribillió... Mondjuk időnként ki kellene a vízelvezető csatornákat tisztítani és nem lett volna ekkora a felfordulás ennyi csapadék leesése esetén sem Pesten.No, de most mindenki- aki él és mozog és hadra fogható, az kerítést épít.

anyadmajma 2015.08.22. 11:51:37

@♔bаtyu♔: ja, hát persze, hogy a Gyurcsány hibája!
Az olyan hazaáruló bolsevik gecik, mint te meg az elvtársaid meg ettől meg is nyugszanak. Kit érdekel, hogy viszi a víz, egy a lényeg, hogy a Gyurcsány a hibás. Ostoba, buta és tanulatlan vagy, mint a többi bolsevik hazaáruló geci haverod. Érdekes, hogy a mocskos komcsi időkben csak árvíz esetén öntötte el a víz a pincéket, most meg már pár csepp eső is teletölti. Tuti a Gyurcsány miatt van, ne tagadd!

dukeekud 2015.08.22. 14:05:02

Lassan tudomasul kel venni, hogy az orszag a globalis klima valtozas miatt, atkerul a tropusi eghajlati ovezetbe, ahol az ilyen idojaras a normalis. Heteken, honapokon at tarto szarazsag, extrem meleg utan jon, az ozonviz. Es ez nem a tavoli jovo, "mit szamit mi lesz 50 ev mulva", hanem a jelen. 20 eve, meg nem ismertuk a hosegriado fogalmat, ma mar termeszetes, hogy minden nyaron heteken at, sivatagi forrosag van. Nincs mese, alkalmazkodni kell, Budapestet at kel epiteni, akar mennyibe is keruljon. Utcakat kell felszamolni, vagy 100 milliardokert kompletten atepiteni. Es nem a tavoli jovoben, hanem par even belul, mert 5 ev mulva nem 1 meteres vizek fognak hompolyogni ezekben az utcakaban, hanem 3-4 meteres vizek lesznek, vagyis ezek a teruletek eletveszelyeseke, teljesen lakhatatlanna valnak. Ha en ott laknek, mar ma arulni kezdenem lakasomat, mielott nullara csokken az ottani ingalanok erteke.