A B1 blog kult rovataKötelező olvasmány a menekültügy idején

Könyvajánló: Ha háború lenne nálunk (Janne Teller)

2015. szeptember 04. - PilarT

Ha háború lenne nálunk című könyvet pár évvel ezelőtt olvastam. Már akkor is nagyon megfogtak Janne Teller merész kérdésfeltevései. Igazán aktuálisnak viszont az elmúlt időszak eseményei után kezdtem érezni. Sőt, úgy gondolom, mindenki számára kötelező olvasmánnyá kellene tenni a menekültügy apropójából.

covers_176270.jpg

A rövid kis írást a menekültekről folyó közbeszéd durva hangneme ihlette. A tanulságos, de mégsem szájbarágós politikai tanmese zseniálisan tart ferde tükröt elénk, elkényelmesedett európaiak elé, akik sokszor nem tudjuk beleképzelni magukat mások helyzetébe.

  • Mi lenne, ha nekünk, európaiaknak kellene például Egyiptomba menekülnünk egy hazánkban dúló háború elől?
  • Mi lenne, ha magyarok és osztrákok civakodnának az afrikai menekülttáborokban?
  • Mi lenne, ha az arab világ lenne a béke szigete és az európai ember lenne ott a másod- sőt harmadrendű ember?
  • Mi lenne, ha nekünk kellene lemondani lassan minden vágyunkról, amely még reálisnak tűnt a régi életünkben?
  • Mi lenne, ha nem az lenne a legnagyobb gondunk, hogy milyen plazmatévét vásároljunk, hanem hogy miként szerezzünk hamis papírokat a családunknak, amivel aztán elmenekülhetnek a szörnyűségek elöl?

A könyv azért is alkalmas a beleélésre, mert a szövegét minden kiadott nyelvén - így magyarul is - igyekeztek az adott ország viszonyaihoz igazítani. (“Vigyázni kell ezekkel a magyarokkal. Nem lehet bennük megbízni.”). Ráadásul igazán frappáns már a könyvecske útlevélre emlékeztető borítója is, amit a belső bélyegszerű illusztrációk tesznek még “hitelesebbé”.

A történet egyes szám második személyben megszólított főhőse egy tizennégy éves fiú, ám nevét nem tudjuk, bárki lehet: te is. A gondolatébresztő kis kötet fő üzenete is ez:

  1. Te is lehetsz szegény, üldözött, kirekesztett.

  2. Mindez veled is megtörténhet.

Persze legyinthettek a híradó terrorista híreire (“hiszen úgyis olyan messze vannak tőlünk”). Homokba dughatjátok a fejeteket a menekült kérdéssel kapcsolatban, és belesüppedhettek a biztonságosnak ítélt kis világotokba. De két dolgon azért gondolkodjatok el: “Minden ember egyenlőnek teremtetett” és “Ne tedd embertársadnak azt, amit nem kívánsz magadnak.”

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr357758528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki is itt az agresszív? II. 2015.09.05. 09:25:53

A tegnapi nap megalázó volt Magyarország számára, több szinten is.  Nemzetközi hírnevünk totálisan a földbe lett döngölve. Gyakorlatilag nem maradt olyan nyugati politikus, pártszíntől függetlenül, aki nem ítélte volna el élesen az orbáni antihumánus ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.09.04. 20:30:13

Azokat az embereket nem a csúnya gonosz ellen támadja, hanem a saját fajtájuk. A támadókat az a remek kultúra termelte ki, amit épp most hucolnak be európába.

midnight coder 2015.09.04. 20:32:47

Amúgy, hála a befogadó liberósoknak, pár évtizeden belül itt is lesz háború. Ők fogják vívni, ellenünk.

Moin Moin 2015.09.04. 20:47:24

@midnight coder: Kik is csinálták az első és a második világháború?
Ja: európaiak!
Wazze...!

Alick 2015.09.04. 21:04:27

@midnight coder: de a nagyhatalmak (főleg az USA) tömték a "forradalmárokat" pénzzel és fegyverrel.

midnight coder 2015.09.04. 21:11:41

@Moin Moin: Meg is szívtuk rendesen. Nagyapáink mégsem mentek a íKözel-keletre országot foglalni.

midnight coder 2015.09.04. 21:13:08

@Alick: Ja. Csak a sok túlhumán blog ezt valahogy soha nem hangsúlyozza.

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2015.09.04. 21:42:52

Jó 5let, el kell olvasni.

Előbb azonban ki kell vinni a szemetet Európából.

_Epikurosz_ 2015.09.04. 21:55:25

Mi lenne, ha nekünk, európaiaknak kellene például Egyiptomba menekülnünk egy hazánkban dúló háború elől?
Amerika befogadna. Szóba jöhet még Brazília, stb.

Mi lenne, ha magyarok és osztrákok civakodnának az afrikai menekülttáborokban?
Helluva Engineer viccet ismered? Lenne Afrikában sok légkondi, angolvécé, és lift.

Mi lenne, ha az arab világ lenne a béke szigete és az európai ember lenne ott a másod- sőt harmadrendű ember?
Már amilyen béke szigete volt az Oszmán Birodalom, azt meg Magyarországon mindenki ismeri, hogy bánnak a gyaurokkal.

Mi lenne, ha nekünk kellene lemondani lassan minden vágyunkról, amely még reálisnak tűnt a régi életünkben?
Az már megtörtént, ha túl nagy lakáshitelt vettél fel.

Mi lenne, ha nem az lenne a legnagyobb gondunk, hogy milyen plazmatévét vásároljunk, hanem hogy miként szerezzünk hamis papírokat a családunknak, amivel aztán elmenekülhetnek a szörnyűségek elöl?
Felkeresnénk néhány zsidót, ők lehet hogy még tudnak papírokat hamisítani. Ja, tényleg, nagykövetségek is vannak.

Medgar 2015.09.04. 22:39:31

@_Epikurosz_:

Ha már könyvek: www.dipfilmod-suf.unifi.it/upload/sub/KRISTOF/KRISTOF_analfabetaHUitFR_%20zoe2004.pdf

Egy 56-os magyar emlékiratai.

...A menekültközpont jókora épület, lehetne üzem, akár kaszárnya is. A hatalmas hálótermekben a szalmazsákok közvetlenül a padlóra vannak letéve. Közösek a zuhanyzók, és van egy tágas ebédlő. Az ebédlő bejáratánál fekete tábla, ide tűzik ki a hirdetést, ha valakit keresnek. A hozzátartozóikat vagy a barátaikat keresik az emberek, azokat, akik eltűntek a határátkelés közben, előtte, utána, vagy Bécsben, vagy akár a menekültközpont összevisszaságában, a központban lévő menekültek tömegében....

...Mint mindenki más, a férjem is a különböző nagykövetségek irodái előtt tölti a napjait, hogy befogadó országra találjon. Én a kislányommal maradok, aki gőgicsélve játszik a matrac szalmaszálaival. Muszáj, hogy megtanuljak néhány német szót, hogy kérhessem mindazt, ami szükséges a gyereknek. A karomba veszem, a menekültközpont nagykonyhájára megyek, és azt mondom annak a férfinak, akiről úgy látom, hogy ő itt a főnök: „Milch für Kinder, bitte.” Vagy: „Seife für Kinder.” A férfi mindig maga szolgál ki mindazzal, amit kérek.

Amikor felszállunk a Svájcba induló vonatra, már közeledik a karácsony. Fenyőágak az ablak előtti asztalkán, csokoládé és narancs. Ez egy különvonat. A kísérőket leszámítva csak magyarok utaznak rajta, és a vonat csak a svájci határon áll meg....

...Lausanne-ba érkezünk. Egy kaszárnyában helyeznek el minket a város szélén egy magaslaton, nem messze egy futballpályától.
Katonaruhás fiatal nők biztató mosollyal karjukba veszik a gyerekeinket. Zuhanyozás céljából elkülönítik a férfiakat és a nőket. Fertőtleníteni viszik a ruháinkat....

...Vasárnaponkét a futballmeccs után a szurkolók odajönnek a kaszárnya kerítéséhez megnézni minket. Csokoládét és narancsot ajándékoznak nekünk, természetesen, de cigarettát is, sőt, pénzt. Mindez most már nem koncentrációs táborra emlékeztet, hanem inkább állatkertre....

_Epikurosz_ 2015.09.04. 23:29:09

@Medgar: Szerintem erről a szintről már ők is továbbléptek. A könyv egyébként érdekesnek tűnik, ha lesz időm elolvasom. Köszi a tippet!

Moin Moin 2015.09.05. 07:08:11

@midnight coder: "Nagyapáink mégsem mentek a Közel-Keletre országokat foglalni." - Az észak-afrikai francia gyarmatok, vagy az egyiptomi brit protektorátus, a szuezi csatornaövezet, vagy akár a brit palesztin mandátum ezek szerint nem voltak országfoglalások? Meg, ha jól emlékszem, Napóleon is csak-csak elhajózott Egyiptomba - natürlich országot foglalni!:-)

E.Katolnai 2015.09.05. 07:37:32

a feltett kérdések ostobák, mint az is ostobaság, h "minden ember egyenlőnek teremtetett" közel sem vagyunk egyenlő, legalábbis az én családom és sok magyar ismerősöm semmilyen szinten nem egyenlő a primitiv, dzsuvában élő afrikaiakkal, de ha a te családod mindenben egyenlő ezekkel a népségekkel, akkor gratulálok ...

Shopping 2015.09.05. 08:59:08

Jelentkezzen már valaki aki TUD MONDANI EGY OLYAN ORSZÁGOT A VILÁGON, AHOL AZ ARABOK BEILLESZKEDTEK?????
Nincs.
A legjobb példa a skandináv országok, ahol lakást +tobb ezer eurós segélyeket kaptak, és mi az eredmény ?
A bűnesetek 70%-át a bevándorlók követik el.
Ezek tények. Ezekkel nem tudsz vitatkozni.

Miert gondolja bárki, hogy ezután másként lesz ??

Szűrés

Tudományos libsizmus 2015.09.05. 10:38:46

Európa két világháborún, egy náci rendszeren, egy kommunista rendszeren van túl, mégpedig úgy, hogy senki nem fogta menekülőre Afrika vagy Szaúd-Arábia felé.

A kérdésfelvetés tehát teljes mértékben teoretikus és egyben egyáltalán nem életszerű. Amolyan liberális.

Medgar 2015.09.05. 12:10:10

@Moin Moin: Neked nem magyarok voltak az őseid? Egyébként meg a legjobb lenne a gyarmati rendszer visszaállítása.

Krisz11 2015.09.05. 12:40:44

Az európai kultúrával rendelkező fehér embereket mindenhol szivesen látják. Brazíliától, az usán ésKínán át oroszországig. Ellentétben az arabokkal.
Svédeket, Norvégeket mi is szivesen fogadnánk be, csakhogy itt nem erről van szó.

Anteovin 2015.09.05. 13:01:26

"Kicsit' szarul érzem magam. Annyi évvel a második világháború, '56, stb. borzalmai után a magyarság nagy része - ha kirekesztésről, elnyomásról, kihasználásról, más népek lenézéséről van szó, még mindig élen jár ebben. Amit egyesek a menekültekről írnak, vagy tesznek - tennének velük, attól felfordul a gyomrom. Aki nem tudja mi elől menekülnek ezek a szó szerint szerencsétlen emberek, nézzen utána. Csak írja be a youtube-on annak az országnak a nevét, ahonnan ezek az emberek jöttek, és látni fogja. Ha ezek után sem érez empátiát velük kapcsolatban, akkor ...

szemtanú 2015.09.05. 13:21:36

A kérdést így kellene feltenni:
Miért nem nekünk, az európaiaknak kell például Egyiptomba menekülnünk egy hazánkban dúló háború elől?
Miért nem a magyarok és osztrákok civakodnának az afrikai menekülttáborokban?
Miért nem az arab világ a béke szigete és az európai ember lenne ott a másod- sőt harmadrendű ember?
Miért nem nekünk kell lemondani lassan minden vágyunkról, amely még reálisnak tűnt a régi életünkben?
Miért nem az a legnagyobb gondunk, hogy milyen plazmatévét vásároljunk, hanem hogy miként szerezzünk hamis papírokat a családunknak, amivel aztán elmenekülhetnek a szörnyűségek elöl?

dukeekud 2015.09.05. 14:23:10

A keritesen kivul, lehetne meg tenni az eroszakos bevandorlas ellen.
A rendorseg az elfogott bevandorloktol elkobozna minden kommunikacios eszkozt.
Ezenkivul a magyar mobilszolgaltatoknak nemzetbiztonsagi okokbol kikene zarni a bevandorloknal levo keszulekeket a szolgaltatasbol. Mert azert elkepeszto, hogy a magyar mobilhalozatot hasznaljak fel az orszag megszallasara.
Valamint helyileg, atmenetileg zavarni lehetne a gps jeleket, hogy minnel kevesbe tudjanak tajekozodni.
Ez persze NEM jelentene megoldast, de valamennyire lassitana az orszag elfoglalasat, amig el keszul a teljes hatarvedelem.