A B1 blog kult rovata5 vicces tény a középkori divatról

2015. szeptember 10. - PilarT

Igaz, hogy a divat újra meg újra visszatér, vannak azonban olyan középkori trendek, amik ma már inkább csak megnevettetnek minket. Ha érdekel benneteket a középkori divat - vagy a nemesek feneke -, akkor ti is jót fogtok szórakozni az alábbi 5 meghökkentő középkori trenden.

1. A méret a lényeg

Biztos mindannyian láttatok már olyan hosszú, hegyes cipőket, amik a 14. században voltak divatosak. Ezek nyilvánvalóan semmilyen szempontból nem voltak praktikusak.

Csak arra voltak jók, hogy a nemesek büszkélkedhessenek "méreteikkel".

A francia király 1366-ban megpróbált véget vetni e különös hóbortnak azzal, hogy megtiltotta a hosszú orrú cipők és harisnyák készítését. Nem járt azonban túl nagy sikerrel. Az emberek szerették a hegyes cipőt.

hegyes cipő - Részlet egy 15. századi megvilágított kézirat Renaud de Montauban.

2. A doktorok igen feltűnő figurák voltak

A 14. században minden társadalmi réteg jól elkülönült a ruházata alapján. Így könnyű volt első pillantásra kiszúrni a különböző rangú és foglalkozású embereket. Különösen az egyetemet végzett doktorokat. Ekkoriban ugyanis bármilyen tudomány doktorának skarlátvörös ruhát kellett viselnie. Sőt, Párizsban az 1300-as években a gyógyszerészeknek jó minőségű lila színű ruhát kellett hordaniuk. Szó sem lehetett róla, hogy például zöld ruhát öltsenek magukra.

3. A "bohócruháknak" többletjelentése volt

mi parti 

A Jolly Joker figurájának színes ruhája mindnyájatok számára ismerős lehet, de a filmekben is gyakran ábrázolják ilyen tarka, felemás ruhában a középkori szolgákat, apródokat. Nos, ennek a tipikus többszínű öltözetnek többletjelentése, sőt neve is volt a középkorban. Ezeket a függőleges vonallal kétfelé osztott ruhákat, "mi parti"-nak (azaz "osztottnak") hívták. Minden nemesi háznak megvoltak a maga címerszínei, az egyes házakhoz tartozó szolgálók pedig ezeket a színeket viselték "mi-parti" viseletükön. Ezzel - a ma "bohócruhának" tartott - színes viselettel jelezték anno mindenki számára hovatartozásukat.

4. Olasz papucszokni

középkori fenék - A verseny Sittacene és a placating a Sisigambis

Miért húznánk zoknit és cipőt, ha időt takaríthatunk meg azzal, hogy csak zoknit húzunk? Valószínűleg nem az időtakarékosság volt az ok, de tény, hogy a divatos olaszok 1400 körül nem viseltek tényleges cipőt. A középkori képeken úgy tűnhet, mintha mezítláb lennének, a látszat azonban csal. A lábfejjel készült nadrág harisnyaszerű aljára bőrtalpat varrtak, így az nem koszolódott és lyukadt ki egy kis gyaloglástól (vagy bukfencezéstől).

5. Csak a nemesség volt elég méltó arra, hogy a fenekét mutogassa

Akárcsak a huszadik századi szoknyák esetében, úgy változott a középkori tunikák hosszának divatja is. A középkor végén a tunikák nagyon-nagyon rövidek voltak. Ám csak

azok hordhattak rövid tunikát, akiknek elég "méltóságos feneke" volt.

Angliában 1463-ban törvény szabta meg, hogy csak a felsőbb osztályok képviselőinek feneke maradhat fedetlenül. Úgy gondolták ugyanis, hogy a parasztok alfele túl közönséges ahhoz, hogy láttatni engedjék.

Forrás: Medievallists.net

Ha érdekelnek a középkori pikáns tévhitek is, vagy tévhitek a középkori kegyetlenségről, olvasd el korábbi cikkeinket is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr707769062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2015.09.11. 13:33:19

A mienken is röhögnek majd, csak nem 600 év múlva, hanem 15.