A B1 blog kult rovataA tengeri szörnyek és hajós relikviák ugyanolyan lenyűgözőek, mint húsz éve

Visszatértem a zebegényi Hajózástörténeti Múzeumba

2015. október 20. - PilarT
  1. Hajómakettek.
  2. Tengeri szörnyek.
  3. Tengerészrelikviák.
  4. A világ minden tájáról származó különlegességek.

Húsz évvel ezelőtt, kisgyerekként voltam utoljára a kincsekkel telezsúfolt zebegényi Hajózástörténeti Múzeumban. Az öreg hajóskapitány, Farkas Vincze mintha Rejtő könyveiből lépett volna elő. Lebilincselő kalandjai csak fokozták a múzeum varázslatos élményét. Nem csoda, hogy gyerekként a hely úgy maradt meg bennem, mint a legklasszabb múzeum a világon. Most felnőtt fejjel visszamentem, hogy megbizonyosodjak erről.

img_2696.JPG

Tartottam tőle, hogy illúzióromboló lesz, ha ismét meglátogatom a múzeumot, de győzött a kíváncsiság. Ahogy sejtettem, a szobák jóval kisebbek, mint gyerekként felmértem, de az érdekességekkel tömött polcok, vitrinek mit sem változtak. Rácsodálkozó örömmel ismertem fel a kókusz kalapos Samut, és a félelmetes murénát, hogy csak egy pár emlékezetes látnivalót említsek.

A múzeum minden bizonnyal ma is a gyerekek kedvence, hiszen az átlagos tárlatoktól eltérően, itt akárhányszor járunk körbe egy szobát, mindig újabb és újabb érdekességen akad meg a szemünk.

img_2698.jpg

A zebegényi hajózási magánmúzeum 1984-ben nyílt meg Farkas Vincze hajóskapitány gyűjteményével és saját készítésű tárgyaival. Célja az volt, hogy bemutassa, hogy a magyarok milyen helyeken jártak a világ tengerein hajózva, és az ifjúsággal is megkedveltesse a hajózást és a múzeumlátogatást. Több olyan tárgyat is faragott (például totemoszlopokat), amiket nem tudott elhozni külföldi útjairól. Illetve egyedülálló és hiánypótló a hajózás történetének bemutatása is a őskori fatörzstől kezdve. A gyűjtemény az évek alatt számtalan hajózási műszerrel, horgonnyal, mentőfelszereléssel és egyenruhával bővült. Mára az ország legnagyobb hajózási gyűjteményeként tartják számon.

img_2681.jpg

img_2677.jpg

Ennyi év után visszatérve sajnos már nem találkozhattunk a hajóskapitánnyal. 2007-ben lánya vette át a múzeum vezetését, aki szintén lelkesen ténykedik a gyűjtemény bővítésén. Farkas Judittal beszélgetve megtudtuk, hogy rengeteg új ötlete és terve van. Ha minden jól megy, hamarosan nagyobb helyre költözhet a múzeum, ahol kiállításra kerülhet a gyűjtemény most nem látható nagyobb része is.

Ha megnyílik az új múzeum, mindenképp meg fogom nézni azt is, és nem fogok vele újabb húsz évig várni. Ezt ajánlom nektek is. Látogassatok el Zebegénybe, garantálom, hogy a Hajózási Múzeum nektek is felejthetetlen élmény lesz.

img_2684.jpg

img_2685.jpg

img_2678.jpg

img_2694.jpg

img_2700.jpg

img_2701.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr57989265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.