A B1 blog kult rovataLegót ilyen mennyiségben talán senki más nem használ fel

2015. október 29. - Ninon

Nemrég jelent meg a hír a Financial Times-ban, amiről az Index is írt: valószínűleg Legóhiány lesz karácsonykor, mert a gyártók nem tudnak lépést tartani a kereslettel, amelyet a Lego-kaland és a közelgő új Star Wars epizód jócskán megnövelt. (Ezért én is elnapolom egy Csillagromboló beszerzését.)

De én most szeretnék lebuktatni egy férfit, gyermekek karácsonyi kívánságainak megsemmisítőjét, aki nem törődöm módon elhappolja a kicsik elöl az építőjátékok nagy részét, hogy felnőtt ember létére a szórakozás ezen módját választhassa. Sean Kenney ugyanis a kultikus építőelemek felhasználásával készít akár embernagyságú szobrokat; megformál állatokat, épületeket, de használati tárgyakat és dekorációkat is alkot.

Nézzétek meg néhány művét!

Ez az oroszlán még nagyobb is lett, mint egy valódi példány, kb. 1,5 méter magas. Sean szerint különös figyelmet fordítottak a szem kidolgozására, azt szerették volna elérni, hogy a tekintete nemesnek és nyugodtnak tűnjön.

Ez a jegesmedve-mama a bocsaival a férfi által valaha készített legnagyobb Lego-szobor: 285 kilót nyom és nagyjából 125.000 darab alkotja! Azért tartotta fontosnak Sean a megépítését, mert a jegesmedvékről látott videók annyira megérintették: ahogyan az anya gondoskodik a kicsinyeiről, szinte emberinek vélte. Ez a mű jelenleg a világ különböző pontjain lévő botanikus kertekben és arborétumokban kerül kiállításra.

A fenti fehérfejű réti sas megtervezése és kivitelezése 2 havi munka árán valósult meg. A szeme pedig külön érdekes lehet, nem jöttem volna rá, hogy miből készült: persze ez is Lego, konkrétan egy nagyító, csak fejjel lefelé, mögötte pedig egy kerek fekete építőelem látható.

Mint minden szabadban is használható szobrot, Sean és segítői ezt a napórát is egy acéllemezre rögzítették, hogy még tartósabb lehessen.

Ez a Mazda 2-es modell kb. 50 cm X 23 cm X 23 cm-es. (még egy készítés közbeni képet is láthatunk) Emellett már a Mazda 3-ról is készült Lego-változat, amivel egy igazi autót lehetett nyerni anno, csak sikeresen meg kellett tippelni, hogy hány darabból áll.

Az ilyesfajta alkotások közül hogy maradhatna ki a párizsi Eiffel-torony? Ugye, hogy nem! Ez a darab 2,2 méter magas és 67,470 darab Legóból készült 2 hónap alatt. Amint láthatjátok, ez nem csupán az építményről szól, hanem a látogatók is helyet kaptak, emellett az első szintre még kis építmények is kerültek. Alul még a várakozók sorát is megtalálhatjuk! (ITT még több közeli képet nézhettek meg róla, és olvashattok a készítés körülményeiről.)

Ha esetleg nem lett volna elegendő, hogy ez a férfi ilyen szuper szobrokat készít, tessék, portrékat is csinál Lego-elemekből. Engem kicsit a keresztszemes hímzésre emlékeztet, amivel általában az volt a problémám, hogy közelebbről nézve sehogyan se akart összeállni. Aztán messzebbről megfigyelve már mindegy kis színfolt a helyén volt.

Végezetül pedig elárulom, hogy a honlapról még MŰKÖDŐ állólámpát is rendelhettek, ami Lego-talppal rendelkezik.

Remélem, nem csak bennem éledt fel a gyerek, aki órákig akar csak úgy legózni, mint a régi szép időkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr818029750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.