A B1 blog kult rovata"Már megint egy idióta amcsi szokás!" Ja, nem.

Tudjunk meg többet a Halloweenról!

2015. október 30. - Ninon
  1. Miért öltöznek be a gyerekek, kéregetnek édességet, és rontják a fogaikat?
  2. Miért faragnak tököt, és világítanak azzal október 31. estéjén?
  3. Úgy egyáltalán: mi ez az egész ünnep?

Azért kezdtem el utánanézni a Halloween eredetének, mert kicsit én is kezdtem furcsán nézni azokra, akik hazánkban is elküldik maskarába bújtatott csemetéiket cukrot és csokit kunyerálni a mit sem sejtő szomszédokhoz. Gondoltam én, mint például a Valentin-nap esetében, hogy már megint beszivárog hozzánk valami az amerikaiaktól, és szép lassan ez is egyértelműen, minden évben várható lesz.

Úgyhogy most nektek is összefoglalom, amiket a Halloweenról tanultam!

halloween.jpg

kép: kozepsuli.hu

A Halloween egy ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amelyet főként angolszász országokban tartanak, de mára már a világ számos pontján átvették. A név maga az All Hallows' Eve, azaz mindenszentek estje kifejezésből ered (ilyen alakban 1556 óta létezik a szó).

A pogány kelta samhain nevű ünnep köthető október 31. estéjéhez, éjszakájához. Ezen a napon köszönték meg a napistennek az éves termést, illetve ekkor volt a boszorkányok, kísértetek és démonok ünnepe. Emellett az újév és a tél kezdetét is innen számították (akkoriban két évszakból állt az év, a másik évszak május 1-jén kezdődött).

Az ünnep alapja a következő volt: ezen az éjszakán felborul a világ rendje, az evilág és túlvilág közti határok elillannak, így a halottak szabadon járhatnak az élők között, mert új testet akarnak szerezni maguknak, de az élők is lejuthatnak a "tündérdombok" alá. Családi körben szokás volt ilyenkor tüzet gyújtani, körülülni azt, és kísértettörténeteket mesélni.

symbols-of-samhain-and-halloween.jpg

kép: renegadebroadcasting.com

Ehhez később hozzákapcsolódott több római ünnep is: a Pomona (a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe), a Parentalia (a holtak tiszteletének szánt nap, február 13-tól 21-ig akkori dátum szerint, utolsó napja a Feralia volt) illetve a Lemuralia (a halottak rosszindulatú szellemeit ekkor űzték ki házaikból, babaáldozattal kiengesztelve őket, május 9-én, 11-én és 13-án).

Az összefonódás pedig a Római Birodalom hódításai által vált lehetővé, mivel a Kr. u. 4. század végére a rómaiak legyőzték és bekebelezték a keltákat.

03-173.jpg

kép: mek.oszk.hu

Majd, a kereszténység terjedésekor a hittérítők - a betiltás helyett - az ősi hagyományokhoz igyekeztek igazítani az ókeresztény szokásokat. Így alakult ki a keresztény mindenszentek ünnepe, amelyet III. Gergely pápa helyezett át május 13-áról november 1-jére, és IV. Gergely pápa révén vált hivatalos ünneppé.

A beöltözés hagyománya is a keltáktól eredeztethető. Ezen az éjen, a termény betakarítása és elraktározása után hazatértek otthonaikba, eloltották tűzhelyeiket is, hogy az ne vonzza a barátságtalan szellemeket, és a Gonosz megtévesztése érdekében szellemnek öltözve "randalíroztak" az utcákon, hogy aztán azt könnyebben el is űzhessék. A kelta papok pedig a hegytetőn tüzet gyújtottak, táncoltak a szent tölgyfa körül, elvileg áldozatokat is bemutattak, különböző szertartások segítségével próbálták távol tartani az ártó szellemeket, majd a reggel eljöttével a parazsat szétosztották, hogy az emberek abból gyújthassanak új tüzet otthonaikban.

kelta_halloween.jpg

kép: achiritezoteria.blogspot.com

Az édességért való házalás szokása valószínűleg ugyaninnen fakad: a kelták hitték, hogy szellemek járnak köztük ezen az éjszakán, és mivel szerintük nem minden lélek jó, sőt, ezért ajándékokat és édességeket hagytak a küszöbön az ártó lelkek megbékítéséért. Innen jön a "trick or treat", magyarul nagyjából "csokit vagy csalunk". (Egy másik monda szerint ezen az estén a tündérek - akik se nem jók, se nem rosszak - koldusnak öltözve jártak házról-házra; ahol kaptak alamizsnát, ott jutalmaztak, ahol viszont nem, az ott lakók kellemetlen csínyre számíthattak.)

trick.jpg

kép: parkviewiowa.org

Az ünnep legfontosabb jelképe a töklámpás, amely ír vagy skót eredetű szokás lehet. Egyrészt ezen az estén nem szabadott a szellemjárás miatt hosszú útnak indulni, de akinek mégis ezt kellett tennie, az egy töklámpással igyekezett védeni magát a gonosz erőktől.

A másik történet Jackről szól, aki egy részeges, ír kovács volt. Ámde olyannyira leleményes gazfickó volt, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább ne vaksötétben kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint marharépába) és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, állítólag azért, mert abból több volt nekik, és látványosabb is. Emiatt lett a töklámpás angol elnevezése Jack O'Lantern.

5144858705_63887e8953.jpg

kép:flickr.com

A varázséjszaka gyümölcse pedig az alma, ami a termékenység és az élet szimbóluma, Venus, Aphrodité és más római istennők attribútuma. A gránátalma pedig az alvilággal is kapcsolatban áll: Perszephoné gránátalmamagokat evett, így lett az alvilág királynője Hádész, a holtak ura birodalmában. Ehhez kapcsolódik egy játék, az almahalászat, amikor egy dézsa vízből szájjal kell kihalászni az almákat. Emellett az alma visszaköszön az ilyenkor hagyományos édességek között is: karamellbe, cukorszirupba vagy csokiba mártott formában.

img_0507.jpg

kép: peanutbuttered.com

A katolikus keresztény hagyomány szerint pedig mindenszentekkor kilátogatunk a temetőbe, rendbe tesszük elhunyt szeretteink sírját, megemlékezünk halottainkról, az üdvözült lelkekről, elhunyt hívőkről. Gyertyát gyújtunk, melynek fénye az örök világosságot jelképezi. A mindenszentek ünnepe viszont nem azonos a halottak napjával, amely november 2-án tartandó, és a purgatóriumban rekedt lelkekért imádkozhatnak a hívek.

Nem mellesleg október 31. a reformáció napja több protestáns egyházban, megemlékezvén arról, hogy 1517-ben Luther Márton ezen a napon függesztette ki a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét a wittenbergi vártemplom ajtajára. II. János György szász választófejedelem több variáció után jelölte ki ezt a napot ünneppé, ezáltal vallásjavítás kezdetének tekinthető ez az időpont.

(Hogy a múltban október 31-én milyen fontosabb események zajlottak még, arról ITT olvashattok bővebben.)

Remélem, egy kicsit segítettem nektek a megértésben, és ezután ti is elfogadóbbak lesztek emez "új" ünnep iránt.

Ha pedig kedvet kaptatok egy halloween bulihoz, ITT találhattok pár jópofa ötletet a megvalósításhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr698035160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fackyouman 2015.10.30. 20:11:18

Ez ismét egy idióta tájidegen népszokás. Bocsánat az angolszász területeken tartsák meg nyugodtan,ott van hagyománya,,de ne kelljen már mindent majmolnunk. Ugyan ez vonatkozik a valentinnapra.
Ezek nem a mi szokásaink, és ha nálam csengetnének cukorkáért hát néznék nagyon hülyén hogy mit akarnak tőlem. :)))

Flashy7 · http://flashy.blog.hu 2015.10.30. 21:31:06

a kéregetős szokás nekem sem tetszik különösebben, de Amerikában sem mindenhol ugyanolyan már, mint régebben, féltik a gyerekeket, nem mehetnek akárhova kísérő nélkül, nem fogadhatnak el bármit bárkitől, a filmekből ismert utcán kóborlás meg mindenhova becsöngetés már nem mindenhol olyan. és sajnos talán jogosan...
amúgy a Halloween egészét elutasítani hülyeség. mi rossz van abban, ha az ember kifarag egy tököt és nézegeti, meg díszeket tesz az asztalra, esetleg boszorkányos háttérképet állít be a telefonján egy hétre? csak azért NE csináljuk, mert máshol csinálják? lehet, hogy nagyapám nem tudta, hogy mi az a Halloween, de ha tudta volna, hogy apám gyerekként jókat mosolyogna egy faragott tökre, csinált volna neki. na megyek tököt faragni :)

patkányarcúáginéni 2015.10.30. 23:38:20

Amerikában (észak) semmi nem eredeti, ez sem, csak ott jócskán elterebélyesedett, mint minden.
Semmi dolgunk az ő hagyományaikkal.

hexa 2015.10.31. 00:08:08

@Flashy7: "csak azért NE csináljuk, mert máshol csinálják?"
Csak azért csináljuk, mert máshol csinálják?

Flashy7 · http://flashy.blog.hu 2015.10.31. 00:31:46

@hexa: a visszakérdés majdnem jogos, de ott a kulcs, hogy ezekben a szokásokban semmi rossz nincs és nem is valami más helyett vesszük át (igazából nem ütközik a halottak napjával és mindenszentekkel). az az alternatíva, hogy nem csinálunk semmit. ha az emberek jópofának tartják a tökfaragást és hogy világít (ha most ezt emelem ki csak), akkor azt miért rossz átvenni? csak mert nem mi találtuk ki? akkor lehetne még sorolni hogy mit ne szabadjon élvezni, a tévé meg az internet meg a nutella is majmolás. nyugodtan vegyük át, utánozzuk le azt, ami jó. nem csak azért csináljuk, mert máshol csinálják, hanem mert jó (jópofa, vicces, érdekes, hangulatos, satöbbi, most leegyszerűsítve: jó). ha nem csináljuk, attól még nekik jó marad, csak nekünk lesz rossz. elítélni azt, aki leutánoz egy szokást és jól érzi magát ahelyett hogy ne csinálna semmit?

mojoking77 2015.10.31. 03:05:34

@Flashy7: " nutella is majmolás" - hat, egyen is az nutellat, akinek ket anyukaja van...
Amugy nekem sokkal szimpatikusab ba mexikoi mindenszentek unneplese. Most beselgettem egy mexkoi kollegammal, annyira melyen nem mentunk bele, hogy egy postot toljak rola, de biztos vagyok benne, hogy ket masodperc Gogle turassal barki megtalalja azt is. (Bar ahoz inkab felnotnek kell lenni, vagy beleszuletni)

Judit Pétervári 2015.10.31. 16:42:19

@Flashy7: Ott a pont, köszönöm! Miért ne lehetne élvezni a Halloweent? Miért kell mindent alapból elutasítani ami 'amerikai'? (Btw, ahogy a cikk is írja, a Halloween eredetileg kelta). Kedves Halloween elutasítók! Miért nem köpködtök a Karácsonyra is, vagy a Húsvétra? Komolyan azt gondoljátok, hogy azok keresztény ünnepek?! Haha, azokat is úgy vették át a kora keresztények, eredetileg minden ilyen pogány ünnep volt. Csak ahhoz, hogy a 'pogányokat' integrálni tudják a kereszténységbe, át kellett venni az ünnepeiket. Halkan megjegyzen, hogy ennél faszább marketinget azóta sem talált ki senki... :-) Szerintem elég szánalmas ez a nagy Magyarkodás, hogy minden ami nem Magyar az rossz. A Halloween pont egy olyan esemény ami összehozza a szomszédságot, a gyerekek imádják, szerintem a szülök is (én pl nagyon), vidámság van, mindenki örül és jól érzi magát. Kb mint a farsang. Mi ebben a rossz? A farsang télbúcsúztató, a Halloween pedig nyár/világosság búcsúztató ünnep. Nagyon IQ lightnak kell lenni ahhoz, hogy csak 'jaj ez megint egy hülye amcsi szokás'-t lássunk benne.

Tranquillius 2015.10.31. 21:08:16

Ha a római pápa az ősi kelta ünnepre akarta volna ráhúzni a Mindenszentek napját, akkor miért nem okt. 31-re rakta Nov. 1. helyett? Amúgy Luther nem szögezte ki a tételeit a wittembergi vártemplom ajtajára, mert egyrészt akkoriban olvasni se nagyon tudtak az emberek, másrész pedig főleg latinuml nem. Ezt a legendát Melanchton reformátor találta ki jó két évtizeddel később.

Judit Pétervári 2015.11.01. 14:00:44

@Tranquillius: Nem tök mindegy, hogy okt. 31 vagy nov. 1? Miért akarták a Karácsonyra ráhúzni Jézus születését? Eredetileg köze nincs a kettőnek egymáshoz.

"Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd" 2018.04.03. 09:56:43

@Judit Pétervári: amiket felsoroltál, részigazság. Azoknak van hagyománya a közép-európai térségben, a haloweennek nincs. ŰMert amit át akarnak venni, az a műanyag giccs, amit a filmekben látnak. Nálunk nem kell ahhoz haloween, hogy összejöjjenek a gyerekek és a szomszédok ;)