A B1 blog kult rovataA legismertebb építészeti remekek LEGO-ból

Bármelyikünk felépítheti az Eiffel-tornyot akár

2015. december 15. - Ninon

Az eleinte fajátékokat gyártó cég napjainkra a világ talán legsikeresebb és legkeresettebb műanyag építőjáték készítőjévé nőtte ki magát. A LEGO alapvető tulajdonsága, hogy valamilyen módon minden egyes darab összeépíthető akármelyik másikkal. Ez nem változott akkor sem, amikor a megnövekedett érdeklődés miatt különböző tematikájú termékcsaládokkal bővítették a kínálatot: az aktuális trendekhez igazodva megtalálható Scooby Doo-s, Jégvarázsos, Jurassic World-ös kiadás, és még sorolhatnánk. Nem nagyon tudunk olyat mondani, amit LEGO-ból ne lehetne megépíteni.

A játék a szórakozás mellett remek segítség lehet a gyerekek kreativitásának, problémamegoldó képességének és akár kézügyességének fejlesztésében is (külön ágazatot hoztak létre a társaságnál, kifejezetten arra koncentrálva, hogy az oktatási folyamatokba hogyan illeszthető be a játék). De a felnőttek is szívesen játszanak vagy alkotnak LEGO-val.

Nekik lehet igazán jó hír, hogy a cég most kifejezetten a felnőttek számára hozott létre egy új termékcsoportot, az Architecture-t, ami összeköti az építőjáték és a valódi építészet világát. De melyik építmények közül választhatunk?

lego_21024_prod_pri_720.jpg

Louvre: a Tuileriák palotájának középső részét, az Óra Pavilont és az üvegpiramist rakhatjuk össze a készlettel (a Louvre-ról ITT már írtunk).

lego_21023_prod_pri_720.jpg

Flatiron Building: New York egyik legfeltűnőbb felhőkarcolója volt ez a háromszög alakú épület 1902-ben, amikor elkészült. 20 emeletével és 82 méteres magasságával akkor ez számított a legmagasabbnak!

lego_21022_prod_pri_720.jpg

Lincoln-emlékmű: az USA 16. elnökének, Abraham Lincolnnak emlékére emelt dór stílusú görög templomot idéző emlékmű mind a 36 oszlopát megépíthetjük LEGO-ból is. Sőt, a kialakításának köszönhetően a modell teteje levehető, hogy belül megnézhessük Lincoln szobrának modelljét.

lego_21020_prod_pri_720.jpg

Trevi-kút: a Poli Palota homlokzatára épített szökőkút utazók tömegeit vonzza a Trevi térre. Egy monda szerint, aki bedob egy érmét a szökőkútba, az még visszatér Rómába; de mi van azzal, aki megépíti LEGO-ból? Áttetsző kék elemekből még a víz is megvalósítható, sőt a Neptunusz istent, a tritonokat, illetve a Bőség és Tisztaság istennőit ábrázoló szoborcsoportot is megépíthetjük.

lego_21019_prod_pri_720.jpg

Eiffel-torony: Párizs egyik legismertebb látványosságát kovácsoltvas helyett műanyagból, pontosan 321 darabból most mi is felállíthatjuk. Az otthoni "világkiállítás" után mi akár le is bonthatjuk (ahogy eredetileg az Eiffel-tornyot is tervezték), és újra (meg meg újra....) összerakhatjuk.

lego_21018_prod_pri_720.jpg

ENSZ-székház: a 39 emeletes titkársági épület és a Közgyűlés díszterme alkotják a komplexum fő elemeit, amelynek megépítéséhez nekünk nem lesz szükségünk 3 évre, mint a 20. század közepén az építészeknek, inkább 3 napot számolhatunk rá.

lego_21017_prod_pri_720.jpg

Imperial Hotel: azért hozták létre az 1880-as években ezt a hotelt, hogy a növekvő számú, Japánba látogató nyugati turistát jobban el lehessen szállásolni. Ehhez pedig olyan földrengésbiztos hotelt építettek, amely a mai napig, változtatásokkal bár, de a helyén van.

lego_21015_prod_pri_720.jpg

A pisai Ferde Torony: Pisa katedrálisának harangtornyát 200 évig építették fehér márványból, most mi is megalkothatjuk saját változatunkat valamivel egyszerűbb módon. Majd a tetejéből ledobhatunk két különböző súlyú golyót, hogy az esési sebességet teszteljük, Galilei (állítólagos) példáját követve.

lego_21014_prod_pri_720.jpg

Villa Savoye: le Corbusier ebben az épületben testesítette meg az új építészet számára legfontosabb alapelveit, ami harmóniát teremt a modernitás és a természet között. Szabad alaprajz kialakítás, oszlopok és hosszú ablakok találhatók a készletben, ahogy a valóságban.

lego_21013_prod_pri_720.jpg

Big Ben: a londoni Westminster-palota óratornya egy 13,5 tonna súlyú harangot rejt, alatta található az óraszerkezet, ami 5 tonnát nyom, arról lóg egy 1,25 tonnányi súly, ami az órajátékért felel. Képzeljük el ekkora tömegek mellett, hogy az óra finomhangolásához egy maroknyi pennyt használnak!

lego_21011_prod_pri_720.jpg

Brandenburgi kapu: a béke szimbólumaként ismeretes a Berlin központjában lévő építmény. A 12 dór oszlopot most mi is felépíthetjük, homokkő helyett LEGO elemekből.

lego_21006_prod_pri_720.jpg

Fehér Ház: az USA elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelye a homlokzata színéről kapta nevét. Stílusa a neoklasszicista föderációs stílus és az ír palladianizmus keverékét példázza, amely által tiszteletet parancsol a nemzetnek és az odalátogatóknak egyaránt.

lego_21003_prod_pri_720.jpg

Seattle Space Needle: a kilátó torony az 1962-es világkiállításra épült, remekül emléket állítva az "űrverseny korszakának". 184 méter magas, de háromlábú, vasból készült tartószerkezetének köszönhetően masszívan ellenáll erős szeleknek és földrengéseknek egyaránt.

Ha tehetitek, szakadjatok ki egy időre, legyetek újra gyerekek, alkossatok, ne is feltétlenül ilyen komoly konstrukciókat, és ne is feltétlenül előre megszabott leírások szerint. De kiindulásnak ezek is jók, főleg ha érdekel titeket az építészet világa.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr28168582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.