A B1 blog kult rovataStar Wars: Másodszorra még elment, de harmadszorra már nem lehet majd eladni ugyanazt a történetet

2015. december 22. - Tardosj

Teljesen spoilermentes.

Korrekt iparosmunkát végzett J.J. Abrams a Star Wars-mozival. Akármennyire is hihetetlen: nem kellett nagyon megfeszülnie, sem nagyot kockáztatnia.

Elég volt pár SW-rajongó, egy kis sör és a következő mozi kész volt.

A nagy kérdés az: most mihez fognak kezdeni a sorozattal? Lehet-e megugrani ezt a szintet?

(De feltehetnénk más kérdéseket is. Például: ez a Star Wars-film megállná-e önmagában a helyét? Ha valaki most először látná az Ébredő Erőt, élvezné-e egyáltalán? Valószínűleg nem. Hiszen a film nagy része a nosztalgiára épít, tele van utalásokkal, kikacsintásokkal: a néző is érti, a rendező is érti.)

csilhab.jpgLeszögezhetjük: az „eredeti” trilógia előzményfilmjei bődületesen rosszak voltak. A rossz forgatókönyv mellé borzalmas rendezés, rettenetes párbeszédek, unalmas történet párosult, ami

a Csillagok Háborúját egy rosszul megcsinált romantikus-sci-fi-sorozat szintje alá süllyesztette.

Ezt megugrani nem volt nehéz Abramsnek, viszont meglovagolni a hype-ot és autentikus zsáner-filmet készíteni sem.

Megmagyarázom. Hogy valaki összeüssön egy ilyen filmet, nem kell sok: a látványért felelős programozók összehozzák, amit kell, a forgatókönyvírók megírják a történetet azok közé a panelek közé, amikért minden Csillagok Háborúja-rajongó odavan:

  1. a fénykardozós részek
  2. a vidéki parasztfiúból világmegváltó hős lesz
  3. az Erő és a Sötét Oldal hívása
  4. a Gonoszok el akarják pusztítani a világot, meg kell menteni a világot
  5. űrhajók és lézerágyúk, űrcsaták rogyásig
  6. idegen lények, idegen világok és idegen technológia
  7. westernhangulat

A művészet ebben az egészben csak annyi volt, hogy egyben kellett tartani az űrhajót, vagyis ezeket az elemeket stabilan összefogni és ezek köré megírni a történetet. Ez sikerült is. A történet viszont... szomorúan, de muszáj megjegyeznünk:

másolta az „eredeti” részeket.

Erre szinte bármelyik rendező képes lett volna, ha leültet a nappalijába három-négy Star Wars-fanatikust és megnézeti velük az eredeti részeket (a 4-5-6. részt), majd elbeszélget velük, hogy melyek voltak a legemlékezetesebb jelenetek és karakterek. Három sör után mindenki fújja, hogy mit imádott a Csillagok Háborújában.

Abrams csak összerakta, amit ő is szeretett benne, de semmit nem adott hozzá.

Ctrl-c, ctrl-v.

Az előzmény-trilógiát, hál’ isten, kidobta.  A forgatókönyvíró meg megírta köré ugyanazt a történetet, amit már láttunk egyébként, lehetőleg pár homályos utalással és befejezetlenül, hogy megnézzük a következő részt.

Kérdezhetjük magunktól: jó-e ez így, vagy sem. Jó-e annyira kiszolgálni a közönséget, hogy Abramsből, vagy a forgatókönyvből nem derül ki, mire inspirálta tovább az eredeti film. Az derült csak ki, hogy a rendező maga is nagy rajongója és hűen másolt mindent. (Jól sikerült másolata, teszem hozzá.)

Ezzel kaszáltak valami irtózatos összeget: az Ébredő Erő 528 millió dollárt hozott a Disney-nek világszerte, csak az első hétvégén. Tulajdonképpen tuti üzlet volt: a rajongók maguk váltak a Star Wars reklámarcává, saját maguk gerjesztették a felhajtást.

A nehéz helyzet ezután jön, ugyanis meg kell még csinálni két, legalább ugyanilyen jól sikerült filmet,

  1. ami nem véti el a hangulatot,
  2. nem véti el a célt
  3. és még véletlenül sem bukkan fel benne Jar-Jar vagy a midikloriánok.

Egyben kell tartani az elemeket, de újat kell kihozni belőlük.

Másodszorra még elment, de harmadszorra már nem lehet majd eladni ugyanazt a történetet. Nem lehet még Halálcsillagokat építeni. A felhajtás egyszer volt felhajtás: most bizony újat kell kitalálni. A régi szereplők lassan eltűnnek és az újakkal kell valamit kezdeni.  A kérdés az, hogy Rian Johnson, a nyolcadik rész rendezője képes lesz-e erre a feladatra.  

Én nagyon drukkolok, hogy végre egy új történetet lássunk a messzi-messzi galaxisból. Harminc év után ideje lenne.

Mr Flynn Rider

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr778189088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.