A B1 blog kult rovata5 elképesztő eset az olimpiák történetéből

2016. augusztus 17. - PilarT

Az olimpiai játékok története során a nézők figyelmét mindig a fantasztikus egyéni csúcsok és csapatteljesítmények kötötték le leginkább. A lebilincselő győzelmek mellett azonban sok őrült dolog is történt a világ legnagyobb sporteseményein.

Íme 5 elképesztően furcsa esemény az olimpiák történetéből.

5.jpg

Élőgalamb-lövészet  

(Párizsi olimpia, 1900)

1_0.jpg
Az 1900-es párizsi olimpián fordult elő az egyetlen olyan versenyszám, amely során szándékosan oltották ki madarak életét. Andrew Strunk sporttörténész egy 1988-as cikkében így számolt be a megrázó esetről:

Az élő madarak használata meglehetősen szerencsétlen döntés volt. A megsebzett madarak vértől mocskosan rángatóztak a földön, miközben a közelben ülő hölgyek zokogtak felindultságukban.

Az élőgalamb-lövészet olyan hatalmas közfelháborodást váltott ki, hogy a sportág többé nem szerepelt egyetlen olimpián sem.

Autóstop, tojásos brandy és gyümölcslopás a maratonon

(St. Louis-i olimpia, 1904)

Az 1904-es maratoni futásnak már a körülményei is igencsak kellemetlenek voltak. A versenyzőknek a délutáni 32 fokos hőségben kellett futniuk poros autóutakon, amit a maraton ideje alatt sem zártak le a forgalom elől. Ráadásul az egész úton csupán egy helyen volt vízelérhetőség, a 12 mérföldes pontnál.

A versenyzők egy része meglehetősen leleményesen - és szabálytalanul - vészelte át a verseny körülményeit.

  • Fred Lorz amerikai versenyző például az út egy részét autóstoppal tette meg, és csak akkor vallotta be, hogy viccnek szánta a dolgot, amikor az érmet a nyakába akasztották.
  • Thomas Hicks, a verseny igazi győztese sem tiszta módszerekkel nyert. Őt ugyanis a 19. mérföldnél lemosták meleg vízzel, és kapott egy tojásos brandys keveréket is, hogy jobban bírja a hátralévő távot.

A verseny legemlékezetesebb versenyzője azonban kétségkívül Felix Carvajal de Soto kubai levélkihordó volt, aki úgy indult az olimpiai maratonon, hogy egyáltalán nem volt versenyzői tapasztalata. Miatta kellett elhalasztani a verseny indítását, mivel kiderült,

hosszú nadrágja és utcai cipője egyáltalán nem alkalmas a futásra.

Carvajal rendszeresen megállt csevegni a szurkolókkal a verseny állásáról, és hogy gyakorolja az angol nyelvet. Útközben kifosztott egy almáskertet, ettől azonban olyan hascsikarása lett, hogy percekig feküdt az út mellett görcsölve. Később ráadásul néhány barackot is elcsent a verseny szervezőitől.

Ezek ellenére hihetetlen módon negyedikként ért a célba.

1500 méteres úszás jéghideg vízben

(Athéni olimpia, 1896)

hajos.jpg
Az 1896-os athéni olimpia úszóverseny számait a Zea-öbölben rendezték. A tengervíz a verseny egyik napján azonban 11 fokra esett vissza és hatalmas, három és fél méter magas hullámok tornyosultak a versenyzők fölé.

A rajt után egymás után kellett kihalászni a meggémberedett sportolókat.

Nem úgy a magyar versenyzőt. A győztes a 18 éves Hajós Alfréd lett (ő volt az olimpia legfiatalabb résztvevője). A görög sajtó „magyar delfinnek”. A szóbeszéd szerint a amikor a görög király a zárónapi fogadáson megkérdezte tőle, hol tanult meg ilyen csodálatosan úszni, a sportoló zavarában azt felelte:

A vízben, felség...

Tömegverekedés a boxringben

(Szöuli olimpia, 1988)

boxing-melee.jpg

Amikor szöuli olimpián Keith Walker bíró két pontot levont a dél-koreai Byun Jong-Li ökölvívótól, a hazai szurkolók nem voltak éppen elragadtatva.

A koreai játékos edzője nem is türtőztette magát, megütötte a játékvezetőt.

Erre a lelátókon is elszabadultak az indulatok. A nézők egy csapata beözönlött a ringbe, és tömegverekedés tört ki. A szerencsétlenül járt Walkert végül a kissé lassan reagáló rendőrök szabadították ki.

56-os vérfürdő a vízilabda-mérkőzésen

(Melbourne-i olimpia, 1956)

5.jpg
Az 1956-os olimpia kétségkívül legfeszültebb versenyének a magyar-szovjet vízilabda mérkőzés ígérkezett.

A két csapatot ugyanis nem sokkal az után engedték össze, hogy a Szovjetunió bevonult tankokkal Magyarországra.

Az otthoni eseményeket igyekeztek titokban tartani a magyar csapat előtt, ám a feszültség már a meccs első percétől érezhető volt. A két csapatkapitány arra sem volt hajlandó, hogy kezet fogjon egymással. A meccs során pedig a magyar játékosok és a közönség is hangosan kifejezte véleményét a szovjetekről. Amikor az egyik szovjet játékos könyökével szemen találta a magyar Zádor Ervint, teljesen elszabadult a pokol.

A közönség a kordont áttörve a medencénél kötött ki. A meccset le is kellett fújni, a szovjet csapatot pedig a rendőrség mentette ki az őrjöngő tömeg közül. A vérző Zádorról készült fotó az egész világot bejárta.

Forrás: Mentalfloss, csaladhalo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr8710414418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2016.08.17. 22:05:19

1972-es mücheni olimpián a kosárlabda döntő is érdekesen alakult.

USA-USSR meccs a hidegháború idején.

Amerikaiak kivédekezték a végét, de szovjetek reklamáltak, az időközben pályára érkező kosárlabda szövetség vezetője felülbírálta(!) a bírót. Újra indult az utolsó pár másodperc, szovjet kosár a vége. Az amerikai csapat nem vette át az ezüstérmet

Link - Egy negyedórás magazinműsor erről a témáról
www.youtube.com/watch?v=RwZuPi4cbyg

advocate1 2016.08.18. 07:25:45

Igen a 72-es Olumpia eleg "erdekesen" alakult...

gigabursch 2016.08.18. 08:56:52

88 Szöul.
Japán judóst csak ipponnal lehetett megverni, mert egyébként az átlóban ülő két bíró mindig a japánnak emelte fel a zászlót.
Ezen úszott el két judo aranyunk (Hajtós, Csősz - ha jól emlékszem).

para_noir 2016.08.18. 12:13:19

köszbazz, a maratonos sztoritól percek óta sírva röhögök :))))

-Adam- 2016.08.19. 21:26:15

@gigabursch: Szia, Hajtós Bertalan és Csősz Imre meccse 92-ben volt. Hajtós meccse után az volt az ember érzése, hogy nem tudták volna elviselni a bírók, ha egy cselgáncsban ennyire noname ország két aranyat nyer. Csősz meccsére nem emlékszem.

Dr_utcai_arcos 2016.08.20. 14:25:12

"Én voltam mellette a Markovits-csal, s egyszerre mondtuk neki, hogy ne a kiúszó, hanem a közönség fele menjen ki. Az volt a hosszabb út, s mire kimászott a partra, már lefolyt a szeméről a vér, így sokkal vérlázítóbb látvány nyújtott, mint a valóság. " (Gyarmati Dezső) Nem volt ez olyan veszélyes,de csibészségért soha nem mentek a szomszédba a fiúk ;).