A B1 blog kult rovata5 újabb megdöbbentő eset az olimpiák történetéből

2016. augusztus 19. - PilarT

A vége felé tart a riói olimpia, és ezzel kapcsolatban sajnos sok olyan hírt hallani, ami nem a sportolók érdemeiről szól, hanem az elkeserítő körülményekről, csalásokról és bundázott mérkőzésekről számol be. Régen sem volt feltétlenül jobb a helyzet.

Korábbi cikkünkben már bemutattunk 5 elképesztő esetet az olimpiák történetéből. Most pedig újabb 5 megdöbbentő olimpiai versenyről olvashattok: 

10_3.jpg

Maraton 39 fokban, autóforgalomban

(Párizsi olimpia, 1900)

6_0.jpg

Az 1900-as párizsi olimpia maratoni futásán számos versenyző eltévesztette az útirányt és belefutott a párizsi forgalomba. A verseny egy szakaszát ugyanis nem jelölték ki megfelelően. 

A körülményeket tovább nehezítette, hogy a futamot délután fél háromkor, 39 fokos hőségben indították. Az egyik francia versenyző Georges Touquet-Daunis futás közben megállt egy kávézóban, hogy igyon pár sört.

Végül a hőségre való tekintettel úgy döntött, inkább marad sörözni, és nem folytatja a versenyt. 

A célnál is kavarodás volt, az ötödikként beérkező Arthur Newton ugyanis azt állította, hogy ő ért először a célba, mivel nem vette észre, hogy bárki is leelőzte volna!

Füstmérgezés a mezei futóversenyen

(Párizsi olimpia, 1924)

7_1.jpg
Az 1924-es olimpián majdnem minden mezei futó rosszul lett. A verseny egy szakasza ugyanis egy erőmű mellett haladt el, amiből mérgező füst szállt.

A versenyzők tántorogtak, nem tudtak tájékozódni, hánytak.

Ráadásul a nagy meleg miatt többen napszúrást is kaptak. Órákig tartott, mire a Vöröskereszt a minden versenyzőt összeszedett az út széléről.

Balesetek a félkész kerékpárúton

(Stockholmi olimpia, 1912)

Svédország nem tudta megépíteni a kerékpárutat az 1912-es olimpiára, ezért a kerékpározást törölni akarták a versenyszámok közül. Az utak egyszerűen nem voltak biztonságosak erre a célra. A britek azonban ragaszkodtak a verseny megtartásához, így végül mégis elindult a mezőny.

A versenyt ráadásul még veszélyesebbé tette, hogy hajnali kettőkor indították a rajtot. A futam során nem meglepő módon két baleset is történt:

egy orosz kerékpáros beleesett egy árokba, és eszméletlenül feküdt ott, amíg egy helyi gazda rá nem talált,

a svéd Karl Landsberget pedig elütötte egy autó.

Zajos pillangóúszás és zavaró vaku

(Moszkvai olimpia, 1980)

A moszkvai olimpia három műugrója is panaszkodott a verseny körülményeire. A szovjet műugró, Alexandr Portnov állítása szerint azért nem tudott megfelelően koncentrálni ugrására, mert a férfi pillangóúszásról áthallatszó zajok elterelték figyelmét. A zsűri elfogadta a panaszt, Portnov újra ugorhatott, és így megnyerte a versenyt.

A negyedik helyen végző Falk Hoffman arra panaszkodott, hogy

az egyik fényképezőgép vakuja megzavarta, miközben ugrott.

Az ő kifogását azonban elutasították. Nem fogadták el Carlos Giron mexikói ezüstérmes indokait sem. Ennek az lett a következménye, hogy Mexico Cityben tüntetést tartottak a szovjet nagykövetség előtt.

Ökölvívók kötélhúzó-álruhában

(St. Louis-i olimpia, 1904)

10_3.jpg
1900 és 1920 között a kötélhúzás olimpiai sportág volt. A legjobb csapatok Skandináviából és Nagy-Britanniából származtak, 1904-ben azonban a Milwaukee Atlétikai Klub kötélhúzói vitték el az aranyat. A győzelemmel csak az volt a gond, hogy a csapatból senki nem volt a Milwaukee Atlétikai Klub tagja.

A győztes csapat kötélhúzói ugyanis egytől egyig chicagói bokszolók voltak.

A legyőzött országok panaszt nyújtottak be az esettel kapcsolatban. Az olimpiai bizottság azonban nem vette el az aranyat az ál-kötélhúzócsapattól.

Forrás: Mentalfloss, csaladhalo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr2010423850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.