A B1 blog kult rovataNégyszer is beléphet a Gyönyörök kertjébe

2016. szeptember 12. - PilarT

bosch_a_gyonyorok_kertje_reszlet_06.jpg

A különös és bizarr alakokkal teli, álomszerű Gyönyörök kertje Hieronymus Bosch egyik leghíresebb és egyben legrejtélyesebb alkotása.

Most 4 olyan lehetőséget mutatunk, ami kaput nyit a Gyönyörök kertjébe: egy mozifilm, egy interaktív honlap, egy 3D app és egy mini tárlatvezetés is megkísérli megfejteni a zavarba ejtően részletgazdag festményt.

1024px-the_garden_of_earthly_delights_by_bosch_high_resolution_2.jpg

Bosch Gyönyörök kertjét azért is szeretjük annyira, mert akárhányszor nézzük meg a képet, mindig találunk rajta egy-egy újabb furcsa részletet, amit korábban nem vettünk észre. A festmény újra meg újra lenyűgöz és elgondolkodtat bennünket.

2016-ban világszerte számos kiállítással és rendezvénnyel emlékeznek meg a németalföldi festőművész, Hieronymus Bosch halálának 500. évfordulójáról. 

Az 1450 körül született németalföldi festő, a művészettörténet talán legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett alakja. Művész életéről és festményei keletkezésének körülményeiről ugyanis keveset tudunk. 

Bosch festményeinek fő témája az emberi bűnök, gyengeségek bemutatása és ostorozása. Alkotásain a szimbolikus alakok és tárgyak szimbolikája azonban olyan összetett és fantáziadús, hogy az nem csak a mai művészettörténészeket hozza zavarba, hanem sokszor a saját korában is homályos maradt értelmezése.  

1. Egy lenyűgöző festményről egy lenyűgöző moziban

A rejtélyes festményben egy igazán különleges moziélmény keretein belül is elmerülhetnek. Budapesten a gyönyörű Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte számos további helyszínen vetítik magyar felirattal a Bosch: A gyönyörök kertje című ismeretterjesztő filmet, A művészet templomai mozifilm-sorozat részeként.

Az ismeretterjesztő film a madridi Prado Múzeum életmű-kiállításán bemutatott Gyönyörök kertjét állítja a középpontba. A film kísérletet tesz arra, hogy megfejtse a rejtélyekkel övezett festő életét, személyiségét és gondolkodását, miközben neves művészettörténészek, filozófusok, írók, zenészek és művészek osztják meg gondolataikat a műről és annak kultúrtörténeti hatásairól.

A vetítések időpontjáért katt IDE

2. Egy kattintással a Gyönyörök kertjébe - Interaktív honlap

nev.jpg

Bosch művei akkor ütnek a legjobban, ha közelről tudjuk megvizsgálni a festmény részleteit. Pontosan erre ad lehetőséget ez az izgalmas interaktív honlap. Itt ráközelíthetünk a különleges állatokkal, furcsa építményekkel, bujálkodó vagy éppen szenvedő emberekkel, démonokkal telezsúfolt táblaképre. A 43 panelre kattintva ráadásul érdekes információkat is megtudhatunk a titokzatos kép részleteiről, és még a paradicsom és a pokol hangjait is hallgathatjuk közben.

3. Virtuális utazás egy repülő hal hátán - 3D app

screen520x924.jpeg

Bosch híres festményét virtuálisan is bejárhatóvá tették. A BDH ugyanis 3 dimenziós, virtuálisvalóság-filmet készített az oltárképből a Google Cardboard virtuálisvalóság-szemüvegéhez (Tableten is meg lehet nézni.)

háromdimenziós látványnak és a virtuálisvalóság-élménynek köszönhetően úgy érezhetjük, mintha mi is belekerültünk volna a festménybe. A triptichon három részét, a Paradicsomot, a Gyönyörök kertjét és a Poklot ráadásul egy hatalmas repülő hal hátán utazhatjuk be.

Az okoskütyükre való megfelelő applikációkat IDE kattintva tölthetik le. (iPhonon a Paradicsom részben ingyen utazhatunk, a Kertért és a Pokolért azonban már fizetni kell.)

4. Egy kis idegenvezetés a Gyönyörök kertjében 

bosch_a_gyonyorok_kertje_reszlet_04.jpg

Az alábbi Youtube videón 5 perces idegenvezetésen vehetnek részt a Gyönyörök kertjében. Az Egy kis művészet ismeretterjesztő sorozat rövid része elkalauzol bennünket a három táblaképen, és értelmezi festmény legikonikusabb részleteit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr9611695211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2016.09.12. 20:13:59

Bosch festmeny van becsben is...

vuvuvu2 2016.09.13. 08:38:52

Egy picit pontosítanék az 1. ponttal kapcsolatban. A Gyönyörök kertje a Prado állandó gyűjteményének a része, folyamatosan kiállított festmény több jelentős, a Prado tulajdonában álló Bosch művel együtt. Az 500. évforduló alkalmából annyit történt, hogy néhány (a Prado honalpja szerint 4 db) képet kölcsönöztek még Lisszabonból, Bécsből, Angliából és azokat is bemutatják a Pradoban.

Az Urániában játszott filmmel kapcsolatban: a Prado honlapján lényegében megtalálható a film, több részletben, angolul, spanyol felirattal, és kb. annyit is ér, hogy otthon az ember belekukkantson a netről. A filmet a Prado készíttette múzeumi vetítés céljából.

Az Urániában végignézni a 1,5 órát meglehetős csalódás volt, mert a releváns tartalom kb. 20% a filmben, ráadásul minimális a művészettörténeti információ, sok az egyszerűen parasztvakítás / népbutítás kategóriába hajló locsogás, az igazán lényeges dolgok, nem hangzanak el. Több, inkább a spanyol és holland közönség számára ismert személyiség szólal meg a filmben és mondja el gondolatait a filmról. A film jelentős részében azt látjuk, hogy egy ember áll a kép előtt vagy mellett, nagytotálban az arcát, alakját mutatják amint a képet nézi és elmélkedik arról mit is láthat. Sajnos többségük a a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezik a jelképekről, ezért rengeteg hülyeség hangzik el a filmben. Múzeumi vetítésre a film alkalmas, ennél többre nemigen. Nagy csalódás volt, ahogy az Uránia többi, nagy hájppal beharangozott múzeumi vetítése is, talán annyi pozitívumot említenék, hogy régeben pofátlanul magas áron adták a jegyet (3600 Ft/fő), most megúsztuk 1400 Ft/fő összeggel - ennél többet tényleg nem ér az egész.

vuvuvu2 2016.09.13. 12:46:16

"mondja el gondolatait a filmról. " helyett: "mondja el gondolatait a képről."