A B1 blog kult rovataA történelem 3 legfurcsább hadserege

2016. november 27. - PilarT

animals_with_guns.jpg

Megunt feleségekből, óriásokból, sőt macskákból is állítottak hadsereget a történelem során. A történelem könyvekből ismert római légiósok vagy Mátyás király fekete serege kispiskóta ezekhez a bizarr katonai alakulatokhoz képest. 

Megunt feleségek serege

the_celebration_at_abomey_1908_the_veteran_amazones_ahosi_of_the_fon_king_behanzin_son_of_roi_gele.jpg

Afrikában a 17-19. században létezett egy Dahomey nevű királyság, ahol a férjek beadhatták megunt feleségeiket katonának. A nők hadseregbe lépését a helyi király tette lehetővé. Ez praktikus lépés volt, ugyanis az ország férfilakossága folyamatosan csökkent a háborúk és a rabszolga-kereskedelem miatt. S bár sok nő jelentkezett önként, a lehetőség kapóra jött a feleségükkel elégedetlen férjeknek is. Válás híján így egyszerűen elküldték őket katonának.

Az amazonokból álló sereg csupán kétszer szenvedett vereséget. Nem is csoda, hogy félredobott, frusztrált feleségekből álló alakulatokat a király legbátrabb harcosaiként tartották számon. Ezek a harcos nők a korban egyedülálló szabadságot élveztek: ihattak alkoholt, dohányozhattak és mindegyiküknek 50 rabszolgája volt. Ha pedig valaki hozzájuk ért, halállal bűnhődött.

Macskahadsereg

Figure 7: An artist’s rendition of the battle of Pelusium showing Cambyses hurling cats at the city walls. Painted by Paul Marie Lenoir (French, 1843-1881). Cambyses at Pelusium – King Cambyse at the Siege of Peluse [1872], oil on canvas, exhibited at Paris Salon 1873.II. Kambüszész macskákat vetett be a harctéren. Első hallásra azt hihetnénk, a perzsa nagykirály megőrült. Azonban pont ellenkezőleg: a macskahadsereg ötlete zseniális taktikának bizonyult, aminek folyományaként a perzsák elfoglalták Egyiptomot.

A pelusiumi csatában i.e. 525-ben a perzsák macskák tucatjaival vonultak a csatatérre, sőt még pajzsukra is cirmosokat festettek. Az elgondolás mögött az állt, hogy ellenfeleik, az egyiptomiak szent állatként tisztelték a macskákat, így érthető módon nem akartál bántani, vagy eltalálni nyilaikkal még a festett cirmosokat sem. A katonák visszavonultak, a perzsa hadsereg azonban a üldözőbe vette őket, és sok katonát lemészárolt. Elfoglalták Egyiptomot, és kivégezték a XXVI. dinasztia utolsó uralkodóját, III. Pszammetik fáraót is.

Óriáshadsereg

01appyhd-1.jpg

I. Frigyes Vilmos porosz király annyira rajongott a magas katonákért, hogy óriásokból álló hadsereget toborzott magának. Emberei egész Európát bejárták, hogy megfelelő magasságú jelölteket találjanak. Ha pedig egy kiszemelt magas férfi nem óhajtott hadserege tagjává válni, az uralkodó egyszerűen elraboltatta. Egy ilyen esetből egy kisebb diplomáciai botrány is kirobbant. A porosz király emberei ugyanis véletlenül egy magas osztrák diplomatát is megpróbáltak elrabolni.

Az óriás jelző akkoriban egyébként még nem ugyanazt a magasságot jelentette, mint manapság. A király a 180 centinél magasabb embereket gyűjtötte hadseregébe.

 Forrás: Múltkor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6811995316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2016.11.28. 07:10:36

Az "óriáshadsereg" nekünk is megvolt :) ha emlékeztek, a nyáron a francia újságok lehozták, hogy micsoda félelmet keltő huligánbanda a magyar válogatott szurkolótábora az EB-n.

Pedig a legtöbb balhét a britek és az oroszok csinálták, nekünk "csak" annyi volt a bűnünk, hogy míg a balhézó britek és oroszok igen kellemetlen, de nagyrészt hétköznapi kinézetű emberekből álló bandák voltak, a mi - amúgy békés, sohópartit éneklő - ultráink szinte kivétel nélkül szétgyúrt, bazinagy állatok :)

2016.11.28. 12:33:52

@Void Bunkoid:

Hát persze, egyik másik országnak sincs még csak hasonló se ... Félelmet keltettek, az. Netán egyenesen maga a gaz diktátor Zorbány képezte és küldte őket, mint ahogy 2006-ban is a Zuccára, mi? :D

Arról, hogy a Francországban élő magyarok ezrei is ott szurkoltak, valahogy nem beszélt ez a kicsitselibbant sajtótermék, amelyet a Magyarországon életvitelszerűen tartózkodó jóbarátai nem igazán azzal kerestek meg, hogy ugyan próbáljon már valami szépet és barátságosat írni a VB-re hosszú évek után végre kijutó, és ott sikereket arató magyar válogatottról ...

Ilyen alapon a 3 meccs után is a nyári utcákon ünneplő pesti szurkolók is befosathattak egypár "állampolgárt", ha már a fociultrák le-kvázinácizása ennyire menő anyag az értelmiségi mérvadó sajtóban.

Elárulhatom: egy nagy rakás, nemzeti-színekre kiföstött arcú-kezű-lábú, karneváli alaknak öltözött, zászlós és éneklő egyén lepte el akkor a stadionos városok belső területeit, mindegyik a maga favoritjának a neveit és rigmusait rivallva, dalait bőgve, ahogy ez általában a művelt Nyugat sportfesztjein szokás. Még Amerikában is, képzeld csak el. Még a máskor olyannyira aktív éjszakai utcai bandák is visszahúzódtak tőlük. Vad vikingek, rómaiaknak öltözött olaszok, sörhabos-krimhildás németek, tarajos angolok, bikás spanyolok között a mi magyarjaink úgyszólván eltörpültek.

S hogy micsoda gyűlölködés megy mondjuk Románia, Szlovákia, vagy épp Erec lelátóin az épp a helyi "tősgyökeresekkel" játszó nem tősgyökeres csapatok ellen, olyanok részéről, akikről az ilyen típusú skriblerkedés nem vesz tudomást, hát az is egy nagyon jó kérdés.

Tudod, nem mind városromboló és rendőrdaraboló "ultra" az, aki ilyenkor örül, mikor a csapata sikeres és továbbjutó, ámde valahogy a "MEGFELELŐ" médiaforrásoknak mégis sikerül ezt kihoznia belőle.

2016.11.28. 12:51:07

@Void Bunkoid:

Ja, és te se vagy ám semmi, aki egy közenincs témából is képes vagy a rettegtető rémálmaidat elővarázsolni ... :) Ezt melyik nemteccikarencer-mozgalom vörksoppjain tanítják ilyen jól?

Void Bunkoid 2016.11.28. 15:51:42

@ekszvájzed: dehogyis, én speciel kifejezetten örültem a szurkolótáborunknak, sztm az EB-n az egyik leghangulatosabb banda voltunk. Csak tényként hoztam fel, hogy a többi népség szurkolótáborához képest nálunk igenis arányaiban több volt a nagydarab benga állat, mint mondjuk a franciák, oroszok, vagy izlandiak között, aminek következtében egyes bugyuta újságírók ilyen vandál orksereget fantáziáltak egyből belőlünk.

Pedig nem.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.11.28. 17:00:20

Nehezek a perzsák,
Négyszáz kiló per zsák.

Ha már szó volt a perzsa "hadseregről"... :)

Infamous 2016.11.28. 18:33:48

@Void Bunkoid: 30 átlagos külsejű orosz szétrúgta volna a mi szétgyúrt, bazinagy ultráink seggét.

2016.11.28. 19:40:08

@Frady Endre:

Lájk, mint mindig, ha összefutunk ... :)

2016.11.28. 19:41:00

@Void Bunkoid:

Akkor bocsesz, vedd úgy, hogy a véleményem őnekik szólt ... :)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.11.29. 09:38:02

@ekszvájzed: Kösszy! Ezért kell gyakran összefutni. Mint a szájban a nyál. :))))