A B1 blog kult rovataKivarrt vezetők - Uralkodók, politikusok és a testükre tetovált titkos szimbólumok

2017. március 16. - Honey Fitz

Nem árulok el nagy újdonságot azzal, hogy a tetoválásnak évezredes hagyományai vannak. Tetovált lányként mindig érdekelt, hogy mások, akár a hírességek miket varratnak magukra. Azt azonban sokáig nem tudtam, hogy a világ legnagyobb hatalmú vezetői közül rengetegnek volt valamilyen tetoválása. Ezeket gyűjtöttem össze és megpróbáltam felgöngyölíteni a történetüket…

27_1.jpg

Angliában már a 10. században voltak tetovált uralkodók. Az 1066-ban Hastings-nél elesett II. Haroldot szerencsétlenségére az egyik szemén találta el egy nyílvessző, amitől az arca felismerhetetlenné roncsolódott. Izgult is az őt leigázó Hódító Vilmos, hogy biztosan a megfelelő ember fekszik-e holtan a csatamezőn. Végül arra jutott, hogy Harold szeretőjét, Hattyúnyakú Edith-et kéri fel az azonosításra. Amikor Edith meglátta halott kedvese testét, azonnal felismerte. Harold mellkasára ugyanis két szó volt jól olvashatóan rátetoválva: Edith és England.

A 18. század elején viszont már stigmának, egyenesen a barbárság jelképének számított a tetoválás. Ebben a brit felfedező, a híres Cook kapitány utazásai hoztak változást. Polinéziában tett látogatásai során ismerkedett meg a tatatu-val, azaz a tetoválás művészetével, ami polinézül annyit tesz: megjelölni. Ebből ered egyébként a mai tattoo kifejezés. Tengerészei közül rengetegen egzotikus tetoválásokkal tértek haza, amit az emberek elkezdtek a kalanddal és a szabadságvággyal azonosítani. A tengerészek útjaik során ki is tanulták a tetoválás technikáját és a 18. század végére már alig volt olyan kikötő Angliában, ahol ne dolgozott volna legalább egy tetováló mester.

cook.jpg

De hogyan lett divat az uralkodók tetoválása?

1862-ben, amikor a walesi herceg, a későbbi VII. Eduárd király a Szentföldre látogatott, egy jeruzsálemi keresztet tetováltatott a karjára. Amikor fia – aki aztán V. Györgyként vette át tőle a trónt – Japánba készült, Eduárd utasította a házi tanítót, hogy vigye el a gyereket a híres tetováló művészhez, Hori Chiyo-hoz.  György végül egy japán sárkányt (!!!) kapott az egyik karjára, majd hazafelé úton megállt Jeruzsálemben és apja egykori tetoválójával ő is varratott magának egy keresztet a másikra. Így legitimálta VII. Eduárd a tetoválást a brit királyi udvarban, melynek nyomán természetesen az arisztokrácia is rákattant az új divatra. A magas rangú tengerészek és a jómódú britek egymással versengtek, hogy ki tud több, minél egzotikusabb helyen készült tetoválást összegyűjteni.

kinggeorgev.jpg

dukeofyork.jpg

Az angol királyokon kívül kiknek volt még tetoválása?

Lényegében mindenkinek, aki számított.

Jean-Baptiste Jules Bernadotte Napóleon tábornagya volt. A mellkasán lévő „Death to kings” (Halál a királyokra) feliratot a történészek nem tudják mással magyarázni, mint a francia forradalomban való aktív részvételével és annak rá gyakorolt hatásával. A sors iróniája, hogy hadi sikerei révén, 1818-ban Károly János néven Svédország és Norvégia királya lett. Uralkodása alatt nem is engedett orvost a felsőteste közelébe. Halálakor aztán volt nagy meglepetés… Az extra poén az, hogy a mai svéd uralkodók mind a királyokat elátkozó Károly János leszármazottai.

Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösének, Ferenc Ferdinándnak is volt tetoválása. Az 1914-ben ellene történt szarajevói merénylet volt az I. világháború kitörésének közvetlen ürügye. Ő egy szerencsehozó kígyót viselt a csípőjén, állítólag pont ott, ahol a halálos lövés érte…

Az oroszok is nagy tetováltatók hírében álltak. A történészek szerint már Nagy Péternek és a tragikus sorsú II. Miklós cárnak is volt. Ő egy Japánban tett hivatalos látogatása során annyira beleszeretett a tradicionális japán mesterségekbe, hogy tetováltatott egy sárkányt a jobb karjára.

new-nicholas-ii-tattoo-758x521.jpg

IX. Frigyes dán király azzal, hogy katonai helyett haditengerészeti karriert választott, több évszázados dán uralkodói tradíciót szakított meg. Természetesen ebben az időszakban tett szert igen magas számú tetoválásra. Ezeket azonban uralkodása alatt sem szégyellte, többször, több médiumban is büszkén mutogatta.

tumblr_mc5yhfvlkk1qd5iq9o1_500.jpg

Winston Churchill brit miniszterelnököt a mamája vitte rossz útra. Lady Randolph Churchill-nek ugyanis volt egy kis kígyója a bal csuklóján, amit ha előkelő, konzervatív társaságba ment, karkötővel takart el. A politikusnak pedig egy horgony volt a karjára tetoválva, pont úgy, mint Popey-nek.

Az amerikai elnökök közül is többen viseltek tetoválást. Andrew Jackson-nak például egy tomahawk volt a belső combján, ami azért furcsa, mert regnálása alatt végig az indiánok áttelepítéséért és/vagy kiirtásáért  harcolt. Egyesek szerint az egyetlen magyarázat az lehet, hogy ellenségeinek harci eszközét magára tetováltatni egyfajta rituális felkészülés volt a győzelemre.

A magyar történelemben is akadnak olyanok, akik tetoválást viseltek. Széchenyi Istvánnak állítólag egy szív volt az alkarján, Horthy Miklósnak pedig egy hatalmas sárkány.

Annak ellenére, hogy a világtörténelem rengeteg kiemelkedő alakjának volt tetoválása, a mai napig nagy port kavar, ha egy előkelőségről kiderül, varratott magára. A már fentebb említett egykori dán király unokája, Frigyes herceg is kapott a rüsztjén lévő cápáért, de a monacói hercegnőt, Stephanie-t is kritizálták a hátán lévő, indákból kirajzolódó S betűért. Nem csoda, hogy az angol Harry herceg titkolja az övét, pedig állítólag van neki…

princessstephanie01.jpg

princessstephanie03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5912341167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs.Columbo 2017.03.17. 09:11:58

Érdekes volt! Amúgy amin én egyszer nagyon meglepődtem, hogy Sissinek is volt tetoválása, egy horgony.

Túlélő ... 2017.03.17. 09:46:44

Horthy Miklós bal karján, a bicepsztől kiindulva lefelé, egészen az alkarjáig egy zöld és arany háttérben tekergő kínai sárkány motívum díszlett, melyet tengerészszokás szerint csináltatott valamikor az első világháború előtti időkben (feltehetően egy angliai kikötőben, talán 1901 és 1910 közt). Bár társadalmi és katonai felemelkedése, illetve korosodása során egyre kínosabb lehetett tetoválása, Horthy egyáltalán nem takargatta. Sőt, büszkén viselte egészen kormányzóvá emelkedéséig. Azt követően (vagyis 1920 után) már különböző ünnepi öltözetei miatt ritkán lehetett látni a furcsa motívumot. A tetoválás egyébként állítólag egy átbulizott, alkoholmámoros éjszaka eredménye volt.

EU zászlót mindenhova! 2017.03.17. 10:49:01

Gorbacsov. Szerintem a homlokán látható térkép nem természetes képződmény..:)))

(Titokban Atlantisz hívő volt..)

Albu 2019.04.17. 13:45:44

Jean-Baptiste Jules Bernadotte Napóleon tábornagya volt. A mellkasán lévő „Death to kings” (Halál a királyokra) feliratot a történészek nem tudják mással magyarázni… Azon tűnődöm, hogy Bernadotte tetovált volna magára angolul, vagy kiváló szövegértési-fordítási hibával van dolgunk.