A B1 blog kult rovata5 uralkodó, aki tragikus halált halt

2017. április 10. - PilarT

5c606d73-69a8-4148-97e8-a097bb0e9ab6.jpg

A történelem során a vezetői pozíciók egyik legnagyobb kockázata mindig az orgyilkosság volt. Egy uralkodónak folyamatosan tartania kellett attól, hogy vetélytársai elteszik láb alól. Voltak királyok, akiket politikai ellenfeleik végeztettek ki, míg mások saját alattvalóik kezétől pusztultak el.

Íme 5 tragikus sorsú uralkodó, aki méltatlan halált halt.

Az utolsó azték császár népszerűtlensége

cortez11.jpg

Cortez és Montezuma

Amikor a spanyol konkvisztádorok partra szálltak Mexikóban, egy Malinche nevű benszülött nő vezette el őket az azték birodalom fővárosába. A nő ugyanis szerelmes lett a spanyol csapatok vezérébe, Hernando Cortezbe. Amikor a spanyolok megérkeztek, az aztékok istennek hitték, és imádni kezdték őket. Cortez azonban könyörtelenül bebörtönözte az azték királyt, Montezumát. 

Amikor lázadás tört ki az aztékok között, a spanyolok elővezették Montezumát, hogy lecsitítsa a népet. Mivel azonban az uralkodó sosem volt népszerű, a tömeg kő- és nyílzáport zúdított rá. Az utolsó azták király pedig hamarosan belehalt sérüléseibe.

A megunt királyné kivégzése

40685_1.jpg

VIII. Henrik és Boleyn Anna

Az angol VIII. Henrik igen szeretett volna fiúgyermeket, hogy legyen aki örökli a trónt. Éppen ezért, amikor második felesége Boleyn Anna lánygyermeket szült, az uralkodó kezdte elveszíteni érdeklődését a királyné iránt.

Anna repesett az örömtől, amikor ismét teherbe esett, ez alkalommal fiúval. Ám elvetélt, amikor sokkoló hírt kapott arról, hogy férjét súlyos baleset érte. Henrik ráadásul azzal gyanúsította meg, hogy az asszony hűtlen volt hozzá, és bíróság elé állíttatta. A királynét ártatlansága ellenére bűnösnek találták házasságtörés vétkében, és lefejezték. Henrik mindössze 11 nappal később feleségül vette Jane Seymourt. 

A protestáns herceg orgyilkosa

philip_ii_of_spain_berating_william_the_silent_prince_of_orange_by_cornelis_kruseman_1.jpg

Fülöp hallgatásra inti orániai Vilmost

A spanyol II. Fülöp hívő katolikus lévén üldözte a holland protestánsokat. A holland protestánsok és vezetőjük, I Vilmos orániai herceg azonban fellázadtak ellene. Fülöp érthető módon nem nézte jó szemmel a lázadást, ezért jutalmat ajánlott fel annak, aki hajlandó megölni a herceget.

Balthassar Gérards, egy műbútorasztalos-inas azzal kérkedett, hogy ő bizony meggyilkolná Vilmost. Vett egy pisztolyt, és álruhában elment a herceghez, aki munkát adott neki. Miközben Vilmos ebédelni készült, Gérards agyonlőtte őt. Az orgyilkost kivégezték, de Fülöp kifizette családjának a felkínált jutalmat.

Az egyetlen angol király, akit kivégeztek

5917936_d4bfdd198991ca45799138c5536e690c_wm.jpg

I. Károly kivégzésére 1649. január 30-án került sor a londoni Whitehallon; az uralkodót lefejezték. Korabeli illusztráció. Fotó: Hulton Archive

I. Károly volt az egyetlen olyan angolt király, akit kivégeztek. Uralkodása alatt háború robbant ki közte és saját Parlamentje között. A Parlament több beleszólást akart a vallással, pénzzel és külpolitikával kapcsolatos ügyekbe, Károly viszont saját jogának tartotta, hogy e dolgokban döntsön.

A királyt 1649-ben fogságba ejtették, perbe fogták hazaárulás vádjával,és halálra ítélték. Kivégzése napján nagyon hideg volt, ezért Károly két inget viselt. Nem akarta ugyanis, hogy a tömeg azt higgye,félelmében reszket, miközben a vesztőhelyre sétál.

A pompa királynője a guillotine alatt

00003778-copy.jpg

Marie Antoinette a francia XVI. Lajos felesége volt. Híres volt könnyelműségéről és esztelen költekezéséről. Fényűző életet élt a versailles-i palotában, miközben mit sem törődött a népe nyomorával. Nem csoda hát, hogy a királyné a francia nép monarchia iránti gyűlöletének egyik célpontjává vált.

Amikor kitört a francia forradalom, Marie Antoinette és Lajos megpróbált elmenekülni Franciaországból, de elfogták őket. Visszavitték a királyi párt Párizsba, és bebörtönözték. Lajost bíróság elé állították, és 1793-ban kivégezték, Marie Antoinette pedig 9 hónappal később követte őt a guillotine alá.

Forrás: Philippa Wingate: Királyok és királynők

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6012384515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conchobar 2017.04.10. 16:35:06

Az 5-ből csak 3 volt uralkodó. Boleyn Anna és Marie Antoinette soha se uralkodott, ők csak feleségek voltak, királyi hitvesek. Helyettük lehetett volna írni Mária skót királynőről (aki valóban uralkodott), bár őt nem a saját népe végzett ki. Meg lehetett volna írni Jane Grey-ről, aki szintén nem uralkodott, bár Northumberland gróf és pártja Anglia királynőjévé teszi (1553), aztán I.Mária királynő (I.Erzsébet nővére) kivégezteti

menkő 2017.04.10. 16:43:46

a benszülött azták-ig olvastam

s 2017.04.10. 17:22:22

Senki nem tanul a nagy elődök példáiból. Ezért is ismétlődik meg minden újra és újra.

SadRedBucket 2017.04.10. 20:19:49

Valeriánus császár mindent visz.

mpl 2017.04.10. 20:29:09

Montezuma, (vagy Moctezuma), egy összecsapás során, 1520. június 29-én vesztette életét, halálának pontos körülményeire azonban mindmáig nem derült fény. A spanyol krónikások szerint Montezumát saját alattvalói kövezték halálra, míg az aztékok úgy tartották, a zűrzavarban a hódítók gyilkolták meg az uralkodót.

DaveEr 2017.04.10. 20:39:17

Marie Antoinette halála miért lenne méltatlan? Pihe puha ágyban kellett volna végeznie, hmm? Azt kapta, amit megérdemelt.

Roan 2017.04.10. 21:25:32

@Conchobar: Igen, nekem is ez tűnt fel elsőre, hogy kissé félrevezető a cím. De elég sokan felfértek volna a listára Julius Caesartól I. Miklós orosz cárig.

kolompa lole 1111 2017.04.10. 23:30:55

Montezumát (spanyol/angol: Moctezuma, eredeti nahuatl nevén kb: Motékvszóma) nem az aztékok nyírták ki, hanem a spanyolok, de mivel a győztesek írják a történelmet, azt hazudtak be amit akartak. Az azték források szerint a spanyolok simán legyakták a La Noche Triste előtt. Ami azért a spanyol konkvisztádorok tetteit ismerve józan paraszti ésszel is sokkal hihetőbb mint a "hivatalos" (= spanyol only) verzió.

tempóra móres 2017.07.27. 14:44:01

@DaveEr: "Marie Antoinette halála miért lenne méltatlan? Pihe puha ágyban kellett volna végeznie, hmm? Azt kapta, amit megérdemelt."

Aki ismeri a történelmet (nem csak a szoci verziót, ami nem fejti ki az igazság minden szeletét), az tudja, hogy Marie Antoinette halála igazságtalan volt. Előtte komoly lejárató hadjárat folyt ellene, hasonló szennylapokban, mint manapság a Charlie Hebdo. Minden módon megrágalmazták, gyalázták őt. Hiába bizonyította az ártatlanságát a bíróság előtt, sorsát nem kerülhette el.