A B1 blog kult rovataMiért a nyuszi tojja a húsvéti tojásokat?

2017. április 14. - PilarT

southpark-easterspecial_1175632273.jpg

Lelepleztük a legkevésbé logikus népszokást, és azt is kiderítettük, hogy más országokban milyen állatok hozzák a hímes tojást.

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó népszokások évről-évre mókás képzavarokat okoznak. Pláne abban az esetben, amikor a különböző országok hagyományai összemosódnak. Tipikus példa erre a Halloween-Mindenszentek-Halottak napja keveredés, vagy az a kérdéskör, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot.

A legbizarrabb és legkevésbé logikus szokások azonban egyértelműen a Húsvéthoz kötődnek: Mi köze van Jézusnak ehhez a cuki bolyhos állatkánhoz, és a tojásokhoz? Illetve miért a nyuszi tojja a hímes tojásokat, amikor valójában elevenszülő állat? Erről a kérdésről a néprajzkutatók véleménye is megoszlik:

Egy betű eltérés

Az egyik teória szerint a húsvéti nyuszi egy véletlen félreértés következtében vált tojáshozó állattá. Németország egyes részein húsvétkor gyöngytyúkkal és annak tojásával ajándékozták meg egymást az emberek. Illetve ezeket a földesúrnak is be kellett szolgáltatni. Egyes földesurak azonban gyöngytyúkok helyett nyúlra tartottak igényt.

Ráadásul a két állat neve nagyon hasonló németül: A gyöngytyúkot (Haselhuhn) röviden csak Haselnek hívják, a nyúl pedig Hase. A németek szerint ennek az egybetűs különbségnek köszönhetően tojja a húsvéti tojást a nyuszi.

A nyúlfejű istennő

Egy másik változat szerint a tojás tojó nyuszi Ostara istennő legendájához köthető. A pogányok Ostarát, a túlvilág és a termékenység istennőjét a tavaszi napéjegyenlőség napján, a tavasz újjáéledésekor ünnepelték. Mivel a szaporaságáról ismert nyúl is a termékenység jelképe volt, ezért Ostarát gyakran nyúl fejjel ábrázolták, nyulakkal körülvéve, kezében az újjászületést jelképező tojással. A monda szerint a tavaszünnepen az istennő a gyerekek kedvébe szeretett volna járni, ezért a kedvenc nyulát madárrá változtatta, ami színes tojásokat tojt a gyerekeknek.

Telepesek meséje

A húsvéti nyúlról az amerikaiaknak is van saját elmélete. Szerintük a tojást tojó nyúl ötlete náluk született meg az 1700-as években, amikor a pennsylvaniai holland telepesek az Osterhase vagy Oschter Haws (azaz a húsvéti nyúl) eljöveteléről meséltek a gyerekeiknek.

Ki hozza a tojásokat Európa többi országában?
Róka - a német nyelvterület egyes vidékein
Gyöngytyúk - szintén németország egyes részein
Gólya - a németországi Thüringiában
Kakukk - Svájcban
Pacsirta - Csehország egyes területein
+ érdekesség: Tojáshozó lehet a harang is, amely Rómából hazafelé tartva szórja a tojásokat a kertekbe és az ablakpárkányokra.
Persze az internet népe is régóta gyártja a saját vicces teóriáit a nyúl-tojás-Jézus összefüggésről:

10300319_10203723240426159_4746720443089947452_n.jpg

husvet.jpg

easterjesusbunny.jpg

Ha alaposabb magyarázatot várnak a nyuszival, tojással és Jézus feltámadásával kapcsolatban, akkor ajánlom a South Park idevonatkozó részét:

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr9812387903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Húsvéti varieté 2017.04.14. 11:57:02

A húsvét / easter eredetileg Ishtar, vagyis az asszír és babilóniai termékenység és szex istennőjének ünnepe volt. A szimbólumai - mint a tojás és a nyúl - akkor és most is a termékenység és a szex szimbólumai. A tojásnak és a nyúlnak a feltámadás míto...

Trackback: Húsvéti varieté 2017.04.14. 11:50:13

A húsvét / easter eredetileg Ishtar, vagyis az asszír és babilóniai termékenység és szex istennőjének ünnepe volt. A szimbólumai - mint a tojás és a nyúl - akkor és most is a termékenység és a szex szimbólumai. A tojásnak és a nyúlnak a feltámadás míto...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2017.04.14. 11:47:22

Ostra istennő történetének van másik változata is.
Ott madár és télen fázott és kölcsön kérte a nyúl bundáját.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2017.04.14. 11:55:21

A Wicca vallás hívei szerint a természet istennőt, Ostara-t jelképező húsvéti tojást tojó nyúl is szépen plagizálva lett. Ostara (Easter) a termékenység és az újjászületés szárnyakkal ábrázolt istennője volt. Sok változat közül az a legerősebb, hogy télen egy nyúl adott prémet a didergő és szárnyaszegett Ostarának, aki tavasszal nyúl formában, de mégis madárként tojta meg a tojását. Szerintük ez semmivel sem ostobább történet, mint amelyek a judeo-keresztény bibliában találhatóak.

vilagnezet.blog.hu/2013/03/31/husveti_variete

Spacechik77 (törölt) 2017.04.15. 22:00:06

Ostoba tradíció, kár fenntartani...habár marketing szempontból biztos rohadt jó, végül is így egész évre biztosított az agyament költekezés :) Újév, valentin nap, nőnap, anyák napja, apák napja, gyereknap, Húsvét, Pünkösd, Szenteste, Karácsony...stb stb stb

Tisztességes Természettudomány 2017.04.15. 22:12:40

Azértmert Orbán!
Viktor sokat nyúl, és tojik a fejünkre...:)

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.04.16. 09:39:22

@Spacechik77: a te élted is teli lehet őrömmel és vidámsággal