A B1 blog kult rovata5 királyi rejtély, ami máig felderítetlen

2017. május 06. - PilarT

trr.jpg

A királyi körökben kitört botrányokat régen igen gyorsan és hatékonyan tusolták el. Egy-egy eseményt azonban olyan alaposan ellepleztek, hogy a mai történészeknek sem sikerült kibogozniuk e rejtélyeket. Íme 5 királyi rejtély, ami a mai napig felderítetlen.

Hercegek a Towerben

a-hercegek-a-towerban-alisonweir_org_uk_-696x574.jpg

Két fiú csontvázára akadtak a londoni Towerben 1674-ben. A történészek szerint a maradványok valószínűleg az angol V. Edwardé, és fivérévé, Richard yorki hercegé lehettek. Edward mindössze két hónapot töltött a trónon, amikor öccsével együtt nagybátyja, III. Richard bebörtönöztette őket.

A hercegek rejtélyes módon tűntek el, senki sem tudta pontosan, mi történt velük. Lehet, hogy meggyilkolták őket, bár Edward beteg volt, amíg a Toweben raboskodott, így betegségben is elhunyhatott, fivérét pedig külföldre is csempészhették.

Gyilkosság a robbanás alatt

explosion_1698.jpg

Stuart Mária nem sokkal azután, hogy hozzáment unokabátyjához, Lord Darnleyhez, rájött, hogy hibát követett el. Darnley ugyanis kegyetlen ember volt, Mária szeme láttára gyilkoltatta meg felesége titkárát, David Rizziót.

Amikor Darnley 1567-ben megbetegedett, Mária a Kirk o'Field nevű edinburghi kastélyba vitte. Mindennap meglátogatta, és orákon át felolvasott neki. Február 9-én este, miután a királynő eltávozott, hajnali 2-kor hatalmas robbanás rázta meg a környéket. Az épület, amelyben Darnley aludt, felrobbant, és földig rombolódott. Darnley holttestét a kertben találták meg, de nem a robbanásban halt meg, hanem megfojtották.

Három hónappal később Mária hozzáment Bothwell earljéhez, akiről úgy vélik, kitervelte a gyilkosságot. Kettejük levelezéséből kiderül, hogy Mária előre tudott a merényletről, a királynő azonban azt bizonygatta, hogy a levél hamisítvány. Az igazság soha nem derült ki.

Boszorkányság a francia udvarban

9c9b297d5c489fc44d8993ca57ad3b3d.jpg

1667-ben Párizs rendőrfőnöke felfedezte, hogy a boszorkányság mindennapossá vált a városban. Az udvaroncok ördögimádattal, áldozatokkal, mérgekkel és szerelmi bájitalokkal foglalkoztak. XIV. Lajos szeretőjéről, Athénaïs de Montespanról is elterjedt, hogy felkeresett egy boszorkányt, hogy feketemágiát alkalmazzon a király elcsábítására.

Az ügy kirobbanása után 36 embert letartóztattak, Lajos pedig véget vetett az Athénaisszal folytatott viszonynak. Mivel azonban el akarta kerülni a botrányt, lezáratta a rendőrségi vizsgálatot, és az összes bizonyítékot megsemmisíttette. 

Egy komornyik rejtélyes halála

19540074a.jpg

1810-ben a palota tisztviselői azt a jelentések tették közzé, hogy merényletet kíséreltek meg III. György fia, Cumberland hercege ellen. Herceg beszámolója szerint május 31-én éjjel rátámadt komornyikja, Joseph Sellis, aki súlyosan megsebesítette. A hercegnek azonban sikerült bemenekülnie egy szobába. A támadás után Sellist saját szobájában holtan találták elvágott torokkal.

A vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy Sellis öngyilkos lett, noha ennek jó néhány dolog ellentmond. A komornyik nyakán ejtett seb túl mély volt ahhoz, hogy saját kezűleg ejthette volna. Másrészt a vágás jobbkezes személytől származott, Sellis viszont balkezes volt. Sokan úgy vélik, hogy maga a herceg ölte meg a komornyikot, ám az ő sérülései is olyan súlyosak voltak, hogy ez csaknem lehetetlen. Az igazságra a mai napig nem derült fény. 

Arzén Szent Ilona szigetén

pg-35-napoleon-1-dea-getty.jpg

Napóleon fogolyként halt meg az Afrika nyugati partjainál fekvő Szent Ilona szigetén. A halotti bizonyítvány szerint rákban hunyt el, ám a holttestet vizsgáló két orvos nem értett egyet a halál okával kapcsolatban.

1950-ben dr. Forsuhvud svéd fogorvos kijelentette, hogy Napóleont megmérgezték. Fogsága alatt a francia császár hajtincseket küldött tisztelőinek. Az utólag megvizsgált hajszálak pedig magas arzéntartalmat mutattak. Az orvos teóriája szerint Napóleont Charles-Tristan de Montholon gróf mérgezhette, aki szintén a szigeten állomásozott. A gróf ugyanis nagy összegű pénzt lopott a francia hadseregtől, és bűnvádi eljárás esetén bukással és börtönbüntetéssel kellett volna szembenéznie, s talán bocsánatot nyert azért cserébe, hogy megmérgezte a volt uralkodót.

Forrás: Philippa Wingate - Királyok és királynők

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1312483261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havasi gyopár 2017.05.07. 09:52:24

Jó lett volna utána nézni az alcím helyes leírásához: nem eltusolni, hanem eltuSSolni....

Trónkövetelő 2017.05.07. 11:17:45

Napóleonnál igen valószínű a természetes halál. Én több életrajzát olvastam, részletes orvosi jelentések vannak a boncolásáról, többszörösen áttételes, igen előrehaladott máj- és gyomorrákja volt. A hajában talált arzénra pedig az a magyarázat, hogy a szent-ilonai házában a tapéták valamiért arzénnal voltak átitatva (egyébként valószínűleg ez sem használt az egészségének, de ez nem volt tudatos mérgezés)

Conchobar 2017.05.07. 11:41:57

" amíg a Toweben raboskodott, így betegségben is elhunyhatott, fivérét pedig külföldre is csempészhették" - Egy Perkin Warbeck nevű flamand (1474-1499) állította azt magáról, hogy ő a fogságból szökött Richárd herceg és elvitatta a trónt Tudor VII.Henriktől. Csakhát az a kérdésd, hogy miért hagyta volna életben IV.Edvárd fiait III.Richárd, pláne miért hagyta volna megszökni bármelyiküket is

zia77 2017.05.07. 14:35:19

A hercegek "megölésének" éve nem 1476? A "híres" III. Richardról van szó, ugye?

Conchobar 2017.05.07. 17:14:40

@zia77: "A 'híres' III. Richardról van szó, ugye" - Igen, de nem 1476, hanem 1483