A B1 blog kult rovataÚjabb 5 bizonyíték, hogy az ókori Róma a perverzek paradicsoma volt

2017. július 09. - PilarT

Az ókori rómaiak igen perverzek voltak. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy szexrabszolgákat tartottak, és obszcén feliratok díszítették a falakat, de még a sírokat is. Ez azonban semmi ahhoz képest, hogyan bántak a gyerekekkel, mit műveltek az orgiákba torkolló vallási ünnepeken, és mire használták a retket az igazságszolgáltatás jogán. Íme 5 újabb bizonyíték, hogy az ókori Róma a perverzek paradicsoma volt.

orgies-perverts-570x356.jpg

Vallási szexpartik

Rómában a legnagyobb orgiák a görögöktől átvett vallási ünnepen, a Bacchanalián folytak. Ezeknek a termékenységi fesztiváloknak a lényege ugyanis az volt, hogy az ember a lehető legtöbb résztevevővel dugjon. (Ismerős?)

Ezeken az ünnepeken az emberek extázisba esve táncoltak, majd közösültek egymással, tekintet nélkül arra, kit kivel csalnak meg. A hatóságok végül kénytelenek voltak betiltani ezeket a szertelen ünnepeket. (Gondoljanak csak bele, hogy milyen durva dolgok folyhattak, ha az amúgy dekadenciában tobzódó Rómában valamit betiltottak.) A súlyos büntetéssel szankcionált tiltás ellenére azonban a Bacchus-kultusz orgiáival és rítusaival évszázadokon át fennmaradt.

Hétköznapi pederaszták

pederasty-perverts-570x427.jpg

Amikor egy ősi kultúráról beszélünk, fontos, hogy emlékezzünk az akkori normák jelentősen eltértek a mieinktől. Amikor tehát arról beszélünk, hogy a római férfiak kisfiúkkal folytattak szexuális kapcsolatot, figyelembe kell vennünk, hogy ez akkoriban teljesen elfogadott volt. Sőt, akkoriban inkább az a férfi számított különcnek, aki nem kedvelte a fiatal fiúkat.

Rómában nem volt szigorúan vett korhatár erre vonatkozóan. Ha valaki homoszexuális kapcsolatot akart létesíteni, várnia kellett, míg a fiú betölti a 12 évet. Rabszolgák esetében azonban nem volt semmiféle ilyen megkötés.

Tömeges csecsemőgyilkosság, mint fogamzásgátlás

infanticide-pervert.jpg

A rómaiak szexuális szokásait ismerve, biztosan önökbe is felmerül a kérdés, vajon hogyan oldották meg a nem kívánt terhességet a hatékony fogamzásgátló szerek feltalálása előtt?  Nos, mivel a terhesség megelőzésben, és a megszakításban nem jeleskedtek, máshogy “orvosolták” a problémát.

A források szerint az otthoni csecsemőgyilkosságok mindennaposak voltak. Legtöbb esetben azonban még ehhez sem vették a fáradságot. Amely nő meg akart szabadulni az aktus nem kívánt eredményétől, a szemétlerakóhoz ment.

Nem vicc: rengeteg bizonyíték van arra, hogy a római anyák csak úgy kidobták az újszülötteket. Ókori levelekből tudhatjuk, hogy a szemétdomb a rabszolga kereskedők egyik fő beszerzési forrása lehetett. Népszerű rabszolga név volt például a Corpeus, ami lefordítva nagyjából annyi tesz “trágyahalmon talált”.

Perverz igazságszolgáltatás

f5e551d935b8240a19b290efb8e445d7.jpg

Vicki Leon történész szerint a görögökhöz hasonlóan a rómaiak is a szokatlan büntetések rajongói voltak. Nem minden tekintetben, de a házasságtörés esetében nagyon. Ha az ókori Rómában élne, és valaki lefeküdne a feleségével, akkor önnek jogában állna revanst venni, és magáévá tenni az illető feleségét - ha úgy kívánja, tanúk előtt.

Homoszexuális kapcsolataik ellenére a római pasik igen férfiasak voltak. Viszont szégyenteljes dolognak számított, ha ők kerültek a női szerepbe. Az ilyen jellegű szexuális megalázás tehát jól bevált büntetés volt. Sőt, az sem volt szokatlan, hogy a sértett fél revánsként egy retekkel szodomizálta az elkövetőt.

Kéjenc császárok

elagabalus-perverts-570x353.jpg

A Római birodalom perverzitásait taglaló felsorolás úgy teljes, ha megemlítjük perverz uralkodóit is. Majdnem minden császár, aki Rómát kormányozta, őrült volt. Sőt, szinte úgy tűnik, mintha egymást akarták volna túllicitálni eszelős intézkedéseikkel.

  • Néró például kasztráltatta kedvenc fiúját, és megpróbálta nővé változtatni.
  • Caligula megtette szenátornak a lovát, bordélyházzá alakíttatta a palotáját, és prostitúcióra kényszerítette nővéreit.
  • Elagabalus pedig több időt töltött Róma piros lámpás negyedében, mint bárhol máshol. 

Forrás: toptenz.net

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6012593731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naviglio 2017.07.10. 07:59:48

addig voltak erősek amíg nem voltak ilyen perverz császárok a birodalom élén (kivéve Julius-t, de ő nem is tartotta magát cézárnak. De hamar össze is omlott a birodalom a különböző barbár népek (köztük a hunok) segítségével akik még a maguk módján is erkölcsösebb életet éltek mint a nagy birodalom vezető elitje. És Pompei-t se felejtsük el, mint figyelmeztetést. Ha már intő jeleket kell keresni....

Bobby Newmark 2017.07.10. 08:06:33

Ilyenkor mindig hozzáteheted, hogy "legalábbis a korai keresztény propaganda szerint". És a kereszténység már akkor sem tudott jobbat kitalálni annál, hogy mások hálószobájában történtekbe pofázzon bele. És ha nem találtak ott elég rosszalnivalót, hát elengedték a fantáziájukat.

Valójában meg eléggé prűd volt az átlag római, töksötétben, ruhában dugtak.

A fogamzásgátlást meg sylphiummal oldották meg, olyannyira, hogy ki is pusztították teljesen. A sylphium magja szívecske alakú, onnan jött a szimbólum.

De persze, a csecsemőevés az sokkal több klikket vonz, az meg hogy mi igaz, az le van szarva.

Bright side of life 2017.07.10. 08:07:37

"Majdnem minden császár, aki Rómát kormányozta, őrült volt."
Ez butaság.

Bright side of life 2017.07.10. 08:11:29

@naviglio: "... hamar össze is omlott ..."
Hát, ja kb. 500 év alatt Iulius Ceasartól számítva...

Bright side of life 2017.07.10. 08:16:52

@naviglio: jó kis előjel, a kb. 400 év múlva bekövetkező eseményhez...:)

meggyes alfonz 2017.07.10. 08:40:40

Az, hogy egy társadalomban mi perverz és mi nem azt a tevékenység társadalmi elfogadottsága határozza meg.
Egyes országokban a nőknek el kell feddniük a testüket, mert anélkül a férjükön kívül más férfiaknak megtetszhetnek. Máshol meztelenül lehet a város parkjaiban napozni. Akkor most ki a perverz?

Miért a mai fejjel ítéljük meg a Rómaiakat?

histar007 2017.07.10. 08:43:13

AKkor a szemétdombra tették, de laglább kapott egy esélyt. Ma abortálják, még csak esélyt sem kap.
Amúgy meg a pedofília tiltott. Jelenleg. Még. De ha elég liberális vagy, akkor beleférthet.

Capt. Hindsight 2017.07.10. 08:43:33

Ez valami történelmi bulvár blog?
Már bocsánat, de ez a klikkvadászat legalja.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.07.10. 08:55:09

Minden legalább 200 éves kultúrában, és életvitelben akad nemhogy 5, de inkább 50 bizonyítéknak nevezett valami, amitől minden ma élő ember hányingert kap.

A kérdés, hogy a tudomány és alkotás volt-e annyira fejlett, hogy maradandó és ma is használt dolgokat alkottak, találtak ki, fogalmaztak meg.

Róma ebből a szempontból kiemelkedő, különösen az akkori barbár Európával összevetve.
Megjegyzem azok tetteit se olvasnád fel gyermekednek ebéd előtt.

2017.07.10. 09:05:06

Azért remélem, hogy előbb-utóbb levetkőzi az társadalom az aberrált tabukat, amiket a vallások rákényszerítettek. Meztelenség, testiség, szeretkezés, szex: mind tabu. Elképesztő, hogy hogyan tudott az ember a legtermészetesebb és legjobb tevékenységből tabut csinálni, ami miatt állandó feszültség van a társadalmakban. Még itt, a keresztény Európában is, de főleg a muszlimok még erősebb tiltásai miatt az ottani országokban. Szerencsére a 60-as évek szexuális forradlama óta lassan, de biztosan javul a helyzet.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.07.10. 09:08:18

@Klesk:

Érdekes kérdés ez a tabu dolog.

Amikor a 14 éves lányom jut eszembe, akkor helyeslem, ha a 14 éves egykori önmagam, akkor ledöntöm a tabukat.

Bright side of life 2017.07.10. 09:11:20

@MaxVal BircaMan HJCD: a keleti birodalommal együtt valóban.

Silver6300 2017.07.10. 09:14:01

De mind tudott írni, te meg egy kicseszett, félművelt suttyó vagy. Te ne blogolj kapjálbe, hanem üljél be egy nyomorodott könyvtárba, aztán művelődj. A helyesírási hibáidat meg valakivel javíttasd ki.

paráznabillegető 2017.07.10. 09:19:40

@naviglio: meséljen a hunokról és az erkölcseikről, kérem. valamint az intő jelekről.
jajistenem... :D :D :D

a hármas pont, mint "csecsemőgyilkosság", az mióta perverzitás? gerjedt rá valaki, vagy mi?
a négyes is kétséges, mert a célja nem az örömszerzés...

a császárok beteg* szokásai meg külön posztot érdemelnének.

* = néha egészen vicces.

erkölcsi hulla 2017.07.10. 09:40:57

szép lehetett akkor az élet, mondjuk valami semmittevő politikusként. Ja, igen, most is az ám :D

Morgothization 2017.07.10. 10:07:53

Források esetleg? Ez így csak 5 darab random pont, amit te írtál, attól még nem így történt.

odamondó 2017.07.10. 10:25:00

@Klesk: kérdezd meg a nőket. Vallás nélkül is pont ugyanitt lennénk mert a nők holnaptól ugyanúgy nem fogják ingyen osztogatni a legértékesebb eszközüket.

Duplaxiii 2017.07.10. 11:09:30

Továbbra sem értem, hogy mi a cél egy történelmi ténnyel, egy olvasható, dokumentált kort valami blikkes stílusban "bizonyítani"?
Bizonyítani azt kell, amit bárki cáfolni akar.
Ki cáfolja, hogy az ókorban nem így éltek az emberek a különböző birodalmakban.
Remélem nem az a cél, hogy a mai gender-filozófiát igalojátok, hogy "már akkor is!"

Albert Ejstejn 2017.07.10. 11:17:26

Reszben lehet, hogy a korai komzumidiota elkenyelmesedett joletbe pusztultak bele, mint ahogy most Europa jelentos resze sem reagal az egyertelmu fenyegetesre, tamadasra.
Ugyanakkkor, vannak ketsegeim, hogy ezekbol szelsoseges tortenetekbol mennyi az igaz, mennyire torzulhattak el ezek, tobb mint 2000 ev alatt. Lehet hogy ez olyan mintha a jelen vilagunkat, 1000 ev mulva kizarolag a blikk, meg bors magazin alapjan jellemeznek.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.07.10. 11:27:38

Hát sok fura dolog fordult elő egy ilyen hosszú életű hatalmas birodalomban, ezek közül sok valóban jól dokumentált, de a legtöbb anekdóta. Még ha igaz is, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a mindennapi élet része lett volna. A mai társadalomról is mindezt és még sok mindent el lehetne mondani.

Róma bukását pedig nem egynéhány perverz és a kilengéseik okozták, hanem az általános társadalmi gyengeség. Hatalmas területeket hódítottak meg, de nem tudtak mit kezdeni velük. A lakosság, még az újabb és újabb meghódítottak romanizálásával, a kelták és mindenféle őslakosok beolvasztásával sem volt képes az európai vidékeket belakni. Majd egyre csökkent a születésszám, jöttek a járványok, a rabszolgatartó társadalom gazdasági nehézségei és mindez szépen megnyitotta a birodalmat a tömeges barbár bevándorlás előtt, ami végül a vesztét okozta.

Rómát végül elsöpörték az életerősebb germán törzsek, akik némi hódolattal, de inkább keresztényi megvetéssel gondoltak vissza a birodalomra és a még 1000 évig létező császárságot annak ellenére sem tisztelték túlzottan, hogy szintén keresztény volt.

Mindez intő példa lehet minden kor számára, hogy ha egy ország, mégoly hatalmas is képtelen kezelni a saját társadalmi/gazdasági problémáit, jönnek majd olyanok, akik tudják. Valamint, hogy szabad, öntudatos embereket befogadni tömegesen a társadalomba más, mint meghódítani és civilizálni népeket, egy többedmagával, saját kultúrájára, családi, népi hagyományaira büszkén visszatekintő embernek nincs oka a kötelező hideg tiszteleten kívül bármi mással is viseltetnie a befogadó ország iránt. Még a jó szövetségesek is addig játszanak a császárral, amíg az érdekükben áll. Utána kihasítják szépen amit csak tudnak.

2017.07.10. 11:31:12

@odamondó: Aztán az ókori államokban mégis ingyen osztogatták. Most is csak azért érték, mert tabu. Ha nem lenne az, kontrolljukat vesztenék a férfiak felett. Azért már most is van lehetősége minden férfinak: bármelyik fizetős lánytól kaphatunk szolgáltatást igénynek és pénztárcának megfelelően. Van párezer forintos is, de 15-20 ezerért már igazán szép lányt kap bárki.

Hari Seldon 2 2017.07.10. 11:55:13

Es ezt mind a kora kereszteny propagandabol tudjuk, hogy ez volt az altalanos viselkedes.

Veghetáry János 2017.07.10. 12:39:01

Gazdag rómaiak kisebb-nagyobb mértékben ólommérgezésben szenvedtek az ólomcukortól, amit előszeretettel használtak, főleg a borokhoz. Az uralkodók ettől őrültek meg.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.07.10. 12:44:39

@Legeslegalja: Bizony, ez a szülővé válás egyik legviccesebb velejárója...

paráznabillegető 2017.07.10. 13:10:04

@Veghetáry János: ólomcukor... aha. ezek szerint pl hadrianus és marcus aurelius nem voltak édesszájúak...
érdekes. :D

odamondó 2017.07.10. 14:28:41

@Klesk: de látod a lehetőséged az, hogy fizetsz. Az meg hogy régen ingyen osztogatták... Erősen kételkedem...

chrisred 2017.07.10. 14:39:29

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Pont jól leírtad, hogy nem a saját problémáikat nem tudták kezelni, hanem azt, amit másoknak okoztak. Folyamatosan hódítottak meg és kebeleztek be népeket, hogy párezer családi gazdaság növekvő jóléti igényét fedezni tudják.

2017.07.10. 14:40:17

@odamondó: Igen, kétségkívül fizetős. De én pozitívnak tartom már ezt is. A szexipari szolgáltatás ne legyen tiltott vagy elnyomott. Ha bárhol, bárkinek lehetősége van olcsón, biztonságosan, bűncselekményektől mentesen szexuális szolgáltatást kapni, akkor az csökkenti a tabu erejét. És a visszaélés lehetőségét is. Nem lehet szexmegvonással zsarolni, nem kell aranyásókat hazavinni, akik kifordítanak a vagyonunkból. Nem kell házisárkányokat elviselni. Nem kell magas fenntartású nőket körülugrálni, akik amúgy a testükön kívül semmit nem tudnak adni. Hogy az ókorban hogy volt, az szerintem mi ketten csak tippelgetjük, de én bíznék a történészekben. Sokkal nagyobb rálátásuk van a témára, hiszen ez mégiscsak egy tudomány. Ha azt mondják, voltak bacchanáliák, akkor higgyünk nekik. Amúgy ha meggondolod, ilyenek most is vannak. Kurvákkal feldúsított partikon a jegy árában ez a szolgáltatás is benne van. Rakás ilyen videót látni, de sajna engem soha nem hívnak meg ilyenre!

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.07.10. 14:46:30

@chrisred:

" Folyamatosan hódítottak meg és kebeleztek be népeket, hogy párezer családi gazdaság növekvő jóléti igényét fedezni tudják."

Nagyjából erről szól Amerika és az EU is.
Illetve ezen harcolnak, hogy a szegényebb régiók erőforrásait kik nyúlják le, és hogyan, illetve ki exportálhat és hova bagóért készült cuccokat.

alien 2017.07.10. 14:47:14

a házasságtörésnél a felszarvazó feleségének meghágása az nem perverzió a talio büntetésbe tartozik, szemet szemért, fogat fogért, volt ennek egy ága, hogy ha valaki mondjuk megnyomorította más fiát akkor nem őt nyomorították meg, hanem a fiát stb. a végtelenségig következetesen

PRND2L 2017.07.10. 15:06:02

Szóval Néró azért kasztráltatta a fiú szeretőjét mert nagyon hasonlított Poppea Sabinára ,a feleségére akit megvert amikor az terhes volt.A hölgy meghalt, Nero megbánta a dolgot,de akkor már nem lehetett mit tenni.
A birodalom az éghajlat lehűlése ezáltal kevesebb gabona termés és a légiósoknak járó elmaradt zsold miatt omlott össze. (Kis jégkorszak)ok) és éghajlati optimum(ok) címszó alatt lehet erről olvasni, amíg a felmelegedésrettegő lobbi engedi.)
Az hogy Elagabalus sokat járt a piros lámpás negyedbe,hát egézségére :-)

teéjesenmindegy 2017.07.10. 15:18:58

@Bobby Newmark: Még szerencse, hogy itt vagy nekünk te, echte római, aki teljesen hitelesen elmondja, hogy mit és hogyan csináltak.

chrisred 2017.07.10. 15:27:00

@Legeslegalja: Meg a Szovjetunió/Eurázsiai Birodalom és Kína is. Csak a nyugati országokban némileg több családi gazdaság jólétéről gondoskodnak, mint keleten.

odamondó 2017.07.10. 15:36:34

@Klesk: nem kételkedem hogy egy ilyen bulin régen vettek részt nők akiket széjjel lehetett dugni. Ahogy mondod ma is van ilyen buli és 100% hogy mindkét esetben a résztvevő hölgyek meg is kapták a saját kis részesedésüket jutalmukat ezért... ne legyen tévhitünk. Régen se adták ingyen a puncit ma se fogják.

2017.07.10. 15:41:46

@odamondó: Végülis igaz, mert még a rabszolga nuniért is fizetni kellett, amikor beruháztak rá. Férfisors, na. De azért reménykedjünk egy jobb világban!

kvadrillio 2017.07.10. 16:02:13

ÓKORI RÓMA ????? HMMM..... valami nagyon megmarADHATOTT BELŐLE A VATIKÁNBAN ! :o)))

kvadrillio 2017.07.10. 16:04:01

jahhh...és még a mai celebek között is fellelhető némi ókori bulikészség...:O) pl. az ágyról-ágyra, kézről-kézre szállás...:O)

Sequoyah 2017.07.10. 16:33:08

@naviglio:
Latom tenykent kezelsz egy hipotezist csak mert tetszik neked, es beleillik a fura vilagkepedbe. Viszont figyelmen kivul hagyod azon gazdasagi es politikai folyamatokat, amik viszont valoban a bukasukhoz vezetett.
Kicsit jobban aasd bele magad a tortenelembe...

Bright side of life 2017.07.10. 19:36:05

@MaxVal BircaMan HJCD: nem kell, de lehet. A nyugati birodalom bukása (476), elég fontos cezúra a történetírásban. Köznapi értelemben a Római Birodalom bukását a nyugati birodalom bukásával azonosítják - ez a blog nem meg túl a köznapi szinten (sőt!) -, ha 10 embert megkérdezel a Római Birodalom bukásának dátumáról, szerintem senki nem az 1453-at fogja említeni elsőre.

perszepolisz 2017.07.10. 20:12:43

Ez a 'rómaiaknál elfogadott volt a homoszexualitás' szerintem a legnagyobb bullshit a világon. Egy csomó levélben lehet olvasni, hogy ez meg az homoszexuális viszont folytat egy rabszolgával, vagy valaki mással, de ezekből nem lehet azt a következtetést levonni, hogy ez elfogadott viszony.
Eltűrt, igen. De nem volt elfogadott, soha nem volt általános, vagy "teljesen természetes" Azokról a kik homoszexuális viszonyt folytattak mindig csak szőrmentén, de elitélően beszéltek, írtak.

2017.07.10. 21:17:39

Valoszinuleg tenyleg volt par kirivo eset, de ketlem, hogy nagy altalanossagban igy eltek volna. Kb mintha ugy vennenk, hogy minden egyes ma elo noszemely akkora kurva, mint Kim Kardashian. O egy kirivo, feslett eletu ribanc, aki abbol el, hogy botranyos az elete es meztelenul mutogatja magat. De ez nem mondhato el tobb szazmillio 21. szazadi norol. Ugyanigy volt valoszinuleg a romaiak koraban is: par romlott eletu ember, es meg szazadok mulva is az egesz korszak meg van belyegezve. Most gndold el: mindegy mennyit dolgozol, es mennyire vagy felelossegteljes ember, otszaz ev mulva a Kardadhian csalad es Gyozike jol dokumentalt munkassaga nyoman fogjak a tarsadalmunkat megitelni :-(((

Felagund 2017.07.10. 21:35:14

@Bobby Newmark: Igen, Suetonius pl az a virtigli keresztény propagandista volt :D

Felagund 2017.07.10. 21:42:57

@perszepolisz: A homoszexualitást, legalábbis a késő köztársaság/korai császárság korában a rómaiak alapvetően a "virilitás" (kb: férfiasság, tökösség) ideája szerint ítélték meg, miszerint aki dug, az férfi, és macsó, tehát oké, mert azt csinálja, amire az istenek teremtették. Aki a passzív fél volt a homoszexuális kapcsolatban, na azt nem tartották férfiasnak, mert lám, van farka, oszt' nem használja.
Teljesen más ideológia :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.10. 21:48:08

A libsik próbálják a történelmet hamisítani, nagyon jó

Bright side of life 2017.07.10. 22:17:04

@enpera: rossz álmodból felriadtál?.... semmi gond, nyugi, aludj tovább...:)

perszepolisz 2017.07.10. 22:28:45

@Felagund: Igen ismert az, hogy aki dug az a férfias, de ebből hogy lehet kihámozni azt a "tényt hogy általános, széleskörben elterjedt lett volna a homoszexualitás?
Van-e például olyan iratanyag, ami szerint valakit hátrány ért volna azért mert férfiként nem közösült férfival?
Van-e arra bizonyíték ,hogy kevésbé tartották férfiasnak azt aki 50 nőt dugott meg bizonyíthatóan, mint azt aki 50 férfit dugott meg bizonyíthatóan.

Bright side of life 2017.07.10. 22:49:21

@perszepolisz: ilyenről nem tudok, de arra van egykorú feljegyzés, hogy egy (vagy több) homoszexuális kapcsolat nem járt az abban résztvevő megbélyegzésével és nem okozott népszerűség vesztést akkor sem, ha az illető állami tisztségviselő vagy hadvezér volt. Erre talán a legismertebb példa Iulius Caesar.

M1nd3gy 2017.07.11. 01:15:28

Egyébként ezt a cikket nem értem.

Mindenki tudja, hogy a mai napig kutatják az értelmes élet nyomait a földön, azt tudjuk, hogy kevés sikerrel.

Pár éve volt amikor az egyik ember szappant főzött a másikból, miután mindenét elszedte tőle, igen, a gyerekét és a feleségét is. Sőt a gyerekéből és a feleségéből is szappant főzött, kísérletezett velük és a bőrükből állólámpát csinált. Aztán gödörbe lövöldözte a szomszédait, elvagdosta a szomszédai nyakát és élvezte hogy elvéreznek. És mindezt nem olyan régen, minközben a többi hülyén nézett és nem tett semmit, hogy ezt megakadályozza. Miben volt rosszabb a Római rendszer mint a mai? Szerintem semmiben. Ugyanaz megy már évezredek óta, na ez az igazi szégyen.

H?P? 2017.07.11. 02:35:39

@M1nd3gy: Es a vicc az ,hogy romaiak a maguk idejeben mindenkit primitiv barbaroknak tartottak, pedig ok is primitiv vademberkent oldostek az embert, allatot az arenakban es azon kivul.
Es szinte biztos, hogy 2000 ev mulva a mi csodalatos nyugati liberalis vilagunkat is, amire olyan rettentoen buszkek vagyunk, primitiv embertelensegnek fogjak tartani az akkoriak.

vwxyz 2017.08.16. 20:18:07

@histar007: Miért használsz olyan szót, aminek nem tudod a jelentését?
@Capt. Hindsight: +1

totii 2017.08.16. 21:26:45

Róma egyet jelent a romlással.

alien 2017.08.16. 22:16:49

Pocsék cikk.
A római korban a rabszolga nem számított embernek, beszélő dolog volt, igy csak a normalitás szabta meg mit tettek veluk.
Egyebkent akinek nem volt polgárjoga az eleve bizonytalan helyeztben volt. Pl polgárt nem lehetett csak lefejezni. Keresztelo ha jol emlekszem polgár volt ezert fejezetek le.
A felszarvazo feleségének megdugasa a talio a tükröző büntetés akkor az volt a szokás.
Az anyák nem,dobáltak semmit sehova, mert nem voltak cselekvőképesek. A páter familias döntött a gyerekről.
Olyan nem volt, hogy egy polgár felesége csak ugy megszult es eldobhatta az újszülöttet.

alien 2017.08.16. 22:19:23

A homoszekszulaitassal meg mi volt a gond. Tessék megnezni mit mondott erről Platon.