A B1 blog kult rovataVideóra vették, milyen bonyolult volt öltözködnie egy nőnek a 18. században

2017. augusztus 26. - PilarT

05c46f75-ba70-41d5-8fe8-2d43d46a4ce8.jpg

A cikkből az is kiderül, mely festmények ihlették a videón bemutatott öltözeteket.

A reggeli öltözködés a napi rutinunk része, ahogy a fésülködés és a fogmosás. De vajon milyen érzés, ha valaki más öltöztet bennünket nap mint nap?

A 18. században a módosabb hölgyek öltözködését szolgálók segítették. Az akkori divat szerint készült ruháik ugyanis olyan bonyolultak voltak, hogy képtelenség lett volna egyedül felvenni őket. Akkoriban a magánéletről és az intimszféráról is máshogy gondolkodtak, mint manapság. Természetes volt, hogy egy szolga megérintse asszonyát öltöztetés vagy fürdetés közben.

Az alábbi videón megnézheti, hogyan öltöztetett fel egy jómódú hölgyet szobalánya. Megtudhatja, hogyan kerültek egymásra a különböző ruhaneműk rétegei az alsószoknyától, a fűzőn át, a finom selyemruháig. Olyan tartozékokkal kiegészítve, mint a harisnya, kendő, zsebek, párnák és tekercsek. Illetve megfigyelhetik, milyen típusú ruhát viseltek a 18. században a cselédlányok. Az ő ruháik jellemzően sokkal egyszerűbbek voltak, mint úrnőiké, vászonból vagy gyapjúból készültek, nem pedig finom selyemből.

A videóban bemutatott kék selyemruhát egy 1765-ös festmény ihlette, amelyet Sir Joshua Reynoldson festett Paine asszony és leányi címmel. A festményt élőben a liverpooli nemzeti múzeumban csodálhatják meg.

Paine és lányai (1975), Sir Joshua Reynolds c) Nemzeti múzeumok Liverpool

A szobalány ruháját pedig Jean-Étienne Liotard festménye, A szép csokoládéslány (kb. 1743-44) inspirálta. 

7432dba469abc4897efac3055694aff7.jpg

A nőknek egészen a korai húszas évekig segítségre volt szükségük az öltözéshez. Csak az első világháború idején kezdtek önállóan öltözködni, amikor a ruhák is egyszerűbbé váltak. Státusszimbólumként azonban még a 30-as évek után is tartottak öltöztetőnőket a gazdag hölgyek. Ennek a gyakorlatnak a második világháború kitörése vetett véget, amikor a legtöbb szolgáló elhagyta munkahelyét, hogy a fegyveres erőkhöz csatlakozzon.

18. századi szoba a Lady Lever Art Gallery-ben

18. századi szoba a Lady Lever Art Gallery-ben

Forrás: Lady Lever Art Galery

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5412773826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2017.08.26. 22:23:59

Azért lelki szemeim előtt lepergett:
- mi volt, ha elkapta a fosás???
:-)

Rébusz 2017.08.27. 07:30:30

Nagyon érdekes. A szolgálókat nem irigylem, mert nekik ilyen ruhában kellett egész nap talpon lenniük és dolgozniuk. Egy korabeli orvosi könyvben láttam, hogy milyen egészségkárosító volt a fűző. Akkoriban ez felelt meg a mai tűsarkúnak vagy körömcipőnek.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2017.08.27. 07:45:40

@sóhegy049: Elég egyértelműen kiderül a videóból ha megnézed, hogy alulról elég szellősen voltak öltözve. Ha székelniük kellett csak egyszerre felkapták az összes szoknyát - ezt a mutatványt meg minden nő ismeri aki valaha is viselt szép nagy esküvői ruhát.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2017.08.27. 08:25:40

@Rébusz: a szolgálók ruhája praktikusabb volt valamivel, a fűző annyira szoros és merev csak ami nem akadályozta a mozgást. Ráadásul a gombostűkkel szabadabban lehetett a ruhadarabokat rögzíteni, mint a férfiak esetben ahol fix gombokat és csatokat használtak.
Egy kis érdekesség: akkoriban leginkább csak a férfi szolgálóknak volt egyenruhája és jóval magasabb fizetést is kaptak mint női kollégáik, míg a női szolgálóknak saját maguknak kellett gondoskodni tiszta, gondozott és visszafogott ruházatról a saját aprócska keresetükből.
Azt is tegyük hozzá, hogy a videóban látható lányok a szolgálók felsőbb köreihez tartoztak a hierarchiában "Ladies Maids". Az ő feladatuk volt az öltöztetés, a ruhák, kiegészítők rendben tartása, vagy az úrnő(k) kisebb könnyű feladatokkal bízták meg őket. A nehezebb fizikai vagy mocskosabb munkákat (éjjeliedények ürítése, takarítás, konyhai kisegítés, vízhordás) a szolgálók legalsó osztályához tartozó fiatal cselédek végezték, az ő öltözékük nem is volt ennyire kifinomult lasd ezen a festményen: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Giuseppe_Maria_Crespi_-_The_Scullery_Maid_-_WGA5770.jpg ).

"It is the business of this servant to light the fires in the kitchen range, and under the copper or boilers, and stew-holes—to wash up all the plates and dishes—scour and clean all the sauce-pans, stew-pans, kettles, pots, and all other kitchen utensils; and to take care that all the latter are always kept clean, dry, and fit for use. She is to assist the kitchen-maid in picking, trimming, washing and boiling the vegetables, cleaning the kitchen and offices, the servants'-hall, housekeeper's room, and steward's room; and to clean the steps of the front door and the area. She makes the beds for the stable men—and generally fetches, carries, and clears away for the cook and kitchenmaid, and otherwise assists in all the laborious parts of the kitchen business. [Wages from 8 to 12 guineas a year.]" (Samuel Adams, Sarah Adams: The complete servant, 1825)

várom a levelet 2017.08.27. 12:17:48

@sóhegy049: volt,aki kimossa.vagy a szoknya alá dugtak egy vödröt.

Mancilla Pectoralis 2017.08.27. 13:57:11

@sEm: Abroncsos esküvői ruhámban is kellett némi segítség a pisiléshez:-D