A B1 blog kult rovataÍgy nézne ki az Országház, ha Andrássy gróf nem szól bele a döntésbe

2018. január 22. - PilarT

Négy tervet is díjazott a bizottság. Nézze meg, milyen épületben ülésezne a Tisztelt Ház, ha a gróf nem szól bele a döntésbe. 

nevtelen_1_4.bmp

A reformkor során többször felmerült egy állandó pesti országház építésének gondolata. A parlament építését végül 1880-ban foglalták törvénybe, egy évre rá pedig ki is hirdették a tervpályázatot. A pályázatra több kiváló építész jelentkezett, és összesen tizenkilenc terv érkezett be. 

Az „állandó országház építése érdekében működő országos bizottság” azonban egyik tervet sem találta alkalmasnak arra, hogy változtatás nélkül kivitelezzék, így az 5-5000 forintos díjat a viszonylag legjobb terveknek ítélték. Végül Steindl Imre neogótikus munkája lett a befutó, de kicsin múlt, hogy nem az alábbi épületben tartják ma az Országgyűlést:

Schickedanz Albert és Freund Vilmos - "Alkotmány II."

Schickedanz és Freud együtt dolgozták ki pályázatukat, és hatalmas épületként álmodták meg az Országházat. Az antik építészeten alapuló tervet "Alkotmány II." jeligével küldték be.

2082.jpg

Otto Wagner és társai "Scti. Stephani regis"

Wagnerék neoreneszánsz pályaműve nagyon elnyerte a bírálók tetszését. Igaz jóval kisebb épületet terveztek a megépült Országháznál, a bírálok többször is kiemelték az architektúra szépségét. Az alapelrendezést azonban kifogásolták: a hosszan elnyúló épület két végébe helyezett üléstermek túl messze lettek volna egymástól.

2081.jpg

Hauszmann Alajos - "Patres conscripti"

Sokáig Hauszmann neobarokk és neoklasszicista épületterve volt a befutó. A terv azért is különleges, mert a többiekkel ellentétben ő nem a Duna-partra, hanem belső telekre tervezte az épületet.

2077.jpg

Végül azonban Andrássy Gyula gróf döntötte el a kérdést, aki egy az angol parlamenthez hasonló épületet szeretett volna. A gróf nem vezetője, csak tagja volt a bizottságnak, de mivel jelentős befolyással rendelkezett, érvényesítette véleményét, és az önök által is ismert, Steindl-féle neogótikus pályázat lett a győztes:

Steindl Imre - "Alkotmány I."

3_o_parlament.jpg

Az épületre szánt keret kezdetben négymillió forint volt, amit - a mai beruházásokhoz hasonlóan - később kétszer is megdupláztak. 19 évig tartott az építkezés (1885-ben kezdték el építeni, és 1904-ben fejezték be). Az Országházat már 1902-ben használni kezdték a politikusok, de még két évig dolgoztak rajta, hogy a díszítés is elkészüljön.

Forrás: 24.hu, Blikk.hu, Wikipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr5113579949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.