A B1 blog kult rovataA boldogság világnapja - mi a titok?

2018. március 20. - drselleibeatrix

Március 20-án van a boldogság világnapja. De vajon mi a boldogság titka? Gondolkodott már ezen? Most eláruljuk, honnan ered a boldogság, és a poszt végén talál egy rövid tesztet is, amivel megmérheti a boldogságát. boldog3.jpg

Gyakran a külső körülményeket okoljuk a boldogtalanságunkért, pedig a boldogság igazándiból belülről fakad. Hogy mennyire, arra világítottak rá a kutatók. 

Úgy tűnik, kb. 50%-ban a génjeinkben hordozzuk, hogy boldogságra vagyunk-e előhuzalozva vagy inkább az élet borús oldalát látjuk. Azért 10%-nyi szerepe van az életkörülményeknek, de ez inkább csak annyi, hogy az alapvető szükségleteink teljesüljenek. Ezen kívül a külső körülmények jelentősen nem növelik a boldogságunkat, ellenben jól el tudjuk rontani a boldogságunkat azzal, ha másokkal hasonlítgatjuk össze magunkat. És a maradék 40% a legfontosabb, mert ez a mi saját döntésünk: akarunk-e boldogok lenni? A tapasztaltok, a genetika és a körülmények ellenére bármikor választhatjuk, hogy boldogok akarunk lenni. De hogyan?

Íme 6 ötlet és gyakorlat, ami növeli a boldogságérzetet:

  1. Minden este gondolja végig a napot, és keressen 3 dolgot, ami jó volt aznap. Próbálja végiggondolni mitől volt jó, és keresse a mélyebb boldogságélményeket, mint a beszélgetések, olvasás és ne csak a hedonikus csokitorta kerüljön mindig elő.
  2. Foglalkozzon pozitív dolgokkal, olyanokkal, amik jó érzést okoznak Önnek!
  3. Próbálja megtalálni a dolgok, történések értelmét!
  4. Keressen a saját maga számára flow-tevékenységeket!
  5. Legyen kedves: másokkal és önmagával is!
  6. Mozogjon!

És akkor most nézzünk egy rövid tesztet, hol tart éppen a boldogságban. Mérje meg, gyakorolja a fenti ötleteket és jövő héten mérjen újra!

Olvassa végig Sonja Ljybomirsky boldogság vizsgálatának állításait, és jegyezze fel hány pontot ad magának kérdésenként!

1. Általában úgy látom magam, mint egy:

 

nem túl boldog ember

1

2

3

4

5

6

7

nagyon boldog ember

 2. Az ismerőseimmel összehasonlítva szerintem én:

kevésbé boldog vagyok

1

2

3

4

5

6

7

boldogabb vagyok náluk

 3. Vannak emberek, akik általában nagyon boldogok, nem aggódnak a jövő miatt, és mindenből a legtöbbet próbálják kihozni. Milyen mértékben jellemző ez az állítás Önre?

nem igazán

1

2

3

4

5

6

7

teljes mértékben

4. Vannak emberek, akik általában nem igazán boldogok. Ugyan nem is depressziósak, mégsem tűnnek olyan boldognak, mint amilyenek akár lehetnének. Milyen mértékben jellemző ez az állítás Önre?

nem igazán

1

2

3

4

5

6

7

teljes mértékben

Adja össze az első három kérdésre adott válaszát, majd a 4. kérdésre adott pontszámát fordítsa meg, azaz ha 1-est adott számoljon 7 pontot, ha 2-est akkor 6-ot, ha 3-ast akkor 5-öt, ha 5-öt akkor 3-at, ha 6-ot akkor 2-t és ha 7 pontot adott is magának, akkor számoljon 1 pontot.

Minél közelebb van a pontszáma a 28-hoz, annál boldogabb. Akkor csak az a dolga, hogy fenntartsa ezt az állapotot vagy még jobbá tegye. Ha a pontjai inkább a 4-hez vannak közel, akkor jöhetnek a fenti boldgosággyakorlatok.

És ha azt gondolná, hogy ez az egész boldogságosdi egy lufi, valami szubjektív humbug, akkor most megmutatom a boldogság matematikai képletét, ami arról szól, hogy a mi döntésünktől és elvárásainktól függ az aktuális élményünk. boldog1.jpgSzkeptikusoknak, ám matematikához nem értőknek lefordítva ez annyit tesz, hogy ha közepesen-alacsonyan tartjuk az elvárásainkat, akkor sokkal több jó dolog fog történni velünk.

(Képek: Pinterest)

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix

pszichológus, egyetemi adjunktus

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr7713751956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.03.20. 15:44:31

ÉTELÖRÖM

Ételfutár épp meghozta,
Itt a finom kelkáposzta!
Úszkál benne csibefasírt,
Egészséges, nem ás ma sírt!

Jár a kanál, tápom falom,
Bendőmben nő kaja halom.
Jó az ebéd, szép az élet!
Írok róla körímélet.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/06/etelorom.html