A B1 blog kult rovata4 apró tett a jóllétért

2018. április 10. - drselleibeatrix

Itt a tavasz, ilyenkor szívesebben vágunk bele új kihívásokba. Mi lehetne jobb cél, mint a saját jóllétünk növelése? Az, hogy én jól érzem-e magam az életemben, teljesen szubjektív dolog. Lehet, hogy mások irigyelnek milyen jó nekem, miközben én szenvedek, és ugyanez fordítva is igaz lehet. Mi kell ahhoz, hogy valóban átéljük a jóllét érzését?wb1.jpg

Az ember szubjektív jóllétének 4 nagyobb területe van. Ma ötleteket mutatunk arra, hogyan lehet a tavaszi megújulás jegyében minden területen kicsit közelebb kerülni a jólléthez vagy még jobban érezni magunkat. A fizikai, a pszichológiai, a társas és a spirituális jóllétünk egymástól tulajdonképpen független, de a cél az, hogy mindegyik területen

a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból.

1. A testi, fizikai jóllétünkre mindig érdemes odafigyelni. Bár szigorúan értelmezve enélkül is működhet a well-being, gondoljunk csak a fogyatékos emberekre. Nézzük mit tehetünk a fizikai jóllétért:

 • Séta a szabadban, mozogjunk és töltődjünk napfénnyel. A legtöbb okos telefonon már van lépésszámláló, és vállon veregethetjük (legalább) magunkat, ha sikerül napról-napra aktívabbnak lenni.
 • Érdemes találni valami olyan sportot, ami ellazít vagy segít levezetni a feszültséget. 
 • Egy kicsivel több mozgást csempészni a mindennapokba nem is olyan nehéz: egy megállónyi séta hazafelé, a lépcső használata a lift helyett igazán apróságok. Azonban hosszútávon jelentős hatásuk van.

2. A pszichológiai jóllét fedi le azt, hogy mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben. Elégedettek vagyunk-e magunkkal? Szeretjük-e az életünket? Boldogok vagyunk-e?

 • Próbáljunk minél több pozitív érzelmet átélni: boldogság, hála, tisztelet, szeretet, megbecsülés - csak néhány példa, amit megkereshetünk a mindennapjainkban és kicsit átengedhetjük magunkat ezeknek az érzéseknek. 
 • Egy kicsivel több optimizmus a hétköznapokban szintén növeli a pszichés jóllétet.
 • Végezzünk olyan tevékenységeket, amiktől flow állapotba kerülünk. Ez a vasalástól a játékon át bármi lehet, egyénileg kell kitapasztalni, hogy mik azok az elfoglaltságok, amelyekkel szinte repül az idő és közben jól érezzük magunkat. Az a fontos, hogy elmélyülten tudjunk tevékenykedni.
 • A megfelelő önbizalom is hozzájárul a jólléthez.
 • Tegyen valamit, bármit ami jókedvre deríti. Kertészkedjen, süssön - az a fontos, hogy örömet okozzon  tevékenység.

wb3.jpg

3. A társas jóllét azt jelenti, hogy elégedettek vagyunk a kapcsolatainkkal, úgy mennyiségileg, mint minőségileg. 

 • Ne csak a Facebook-messengeren beszélgessünk a barátainkkal, néha hívjuk fel őket, sőt még jobb, ha személyesen találkozunk velük. Ápoljuk a kapcsolatainkat. 
 • Keressünk olyan aktivitásokat, ahol másokkal találkozhatunk: kutyasétáltatás közben szóljunk pár szót a többi kutyáshoz vagy váltsunk pár kedves szót a velünk egy háztömbben lakókkal. 
 • Akár valamilyen csoportos sportba is belekezdhetünk, ez a fizikai és a társas jóllétünket is növelni fogja. 

4. A spirituális jóllét az életünk vezérfonalát adja. Nem feltétlenül vallás vagy megbékélés a sorssal, inkább egyfajta aktív részvétel az életünk irányításában.

 • A spirituális jóllét eléréséhez nagyon fontos az önismeret. Jó tisztán látni, ki vagyok én és mit akarok elérni az életemben.
 • Néha álljunk meg, és gondoljuk végig a céljainkat, nézzük meg mit-miért teszünk. Keressük meg a dolgok értelmét, nézzünk egy kicsit az életünk történései mögé.
 • Legyünk tudatosabbak a mindennapjainkban, és próbáljunk a jelenben, az adott pillanatban élni.

Válasszon ki egyet-egyet és máris 4 apró lépéssel elindul a "jobb"-lét felé. 

(Képek: Pinterest)

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6213732832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Kiraly 2018.04.11. 00:11:05

"Néha álljunk meg, és gondoljuk végig a céljainkat". ebben nem hiszek. nem hiszek a nagy életcélokban. szerintem a legtöbb ember egyáltalán nem akarja megváltani a világot vagy épp vadászpilóta lenni. nagy cél, hogy jövő hónapban vegyek egy rendes matracot mert fáj a hátam, vagy hogy ültessek tulpánt de milyen nagy célt kéne kitűzni? kína lerohanását? vagy eldönteni, hgoy nekem jóképű férjem lesz? az élet hozza a dolgokat, élni kell, haladni a változásokkal, és megpróbálni boldognak lenni.
nekem sosem voltak nagy céljaim. gyakran kicsik sem de annyi minden történt velem mindig, hog ynem hiányzott plusz egy dolog.

Jakab.gipsz 2018.04.11. 07:20:59

Ha valakinek "agy kurkász" kell, hogy jól érezze magát a saját bőrében, (arany áron), az egy balek.

A pap és a szentelvíz sokkal olcsóbb.

Blog Újság 2018.04.12. 06:45:58

Köszi a tanácsokat. Ránk fér!

GGy 2018.04.12. 09:04:26

Mi az a "flow állapot"?

GGy 2018.05.11. 13:13:50

Mi a bánatos f@szért ír valaki "blogot", ha még válaszolni sem képes?????