A B1 blog kult rovataAz önbeteljesítő jóslatok hatalma

2018. április 18. - drselleibeatrix

Hogyan teszi egy-egy tévedésünk jobbá vagy rosszabbá mások életét? Vagy akár saját magunkat hogyan hozzuk csapdahelyzetekbe azzal, hogy elhiszünk egy hamis állítást az életünkről, a jövőnkről? Miért van az, hogy akiről azt hisszük, hogy kedves, az az ember tényleg kedvesebb lesz velünk? Amilyen egyszerűen beindulnak hatni ezek az önbeteljesítő jóslatok, olyan hosszútáv következményeik lehetnek.09b12482a965bdcaf1e10c060c4b25c1.gif

Amikor másokkal ismerkedünk vagy dolgozunk együtt, számos elképzelésünk van arról, hogy az illető milyen. Ezek vagy igazak, vagy nem. Mégis ezek az elképzeléseink nagyon meghatározóak a másikról kialakított képben, és abban, hogy miként viselkedünk vele.

Egy kezdetben hamis kép így könnyen valósággá válhat,

hiszen az emberek nagyon gyakran úgy reagálnak ránk, amilyen helyzetekbe hozzuk őket és amilyen elvárásokat támasztunk velük szemben. Egy szociológus, Merton definiálta először az önbeteljesítő jóslatot, mint olyan kezdetben hamis állítást, ami változást hoz a viselkedésben, és ez változás az eredeti hamis állítást végül valóra váltja. 

Egy izgalmas kísérletet végezett két amerikai kutató (Rosenthal és Jacobson) egy iskolában a '60-as évek végén, ami megmutatta, hogy a jelenség valóban létezik, és mennyire meghatározhatja egy ember életét. A kutatók kimentek egy iskolába, és megmérték a gyerekek intelligenciáját, majd az eredményt elmondták a tanároknak. Csakhogy nem minden esetben az igazat mondták:

  • voltak olyan gyerekek, akiket kiválónak állítottak be, pedig csak átlagosak vagy éppen átlag alattiak voltak,
  • és voltak tehetséges gyermekek, akikről azt mondták a tanároknak, hogy meglehetősen szerények a képességeik.
  • Természetesen voltak olyan gyerekek is, akikről a valóságot mondták el.

Majd 1 év múlva visszamentek, és megnézték ezeknek a gyerekeknek az iskolai előmenetelét, hiszen az közismert, hogy az intelligencia szorosan összefügg az előmenetellel.

Azonban nagy meglepetés következett: nem a gyerekek valódi, megmért intelligenciájától függött az iskolai sikerességük, hanem attól, hogy

a tanárok mit gondoltak róluk.

Akikről azt vélték, hogy okosak, addig segítettek nekik, amíg végül tényleg jól teljesítettek. Akiket butábbnak gondoltak, nekik nem adtak igazi segítséget, és a jó megoldásaikat betudták a véletlennek vagy a szerencsének. Ezt a jelenséget elnevezték Pygmalion-effektusnak, ami az önbeteljesítő jóslat egy speciális esete. A tanárok tévedése meghatározta a gyerekek előmenetelét.21_2_1.jpg

No de hogyan működik ez a hétköznapokban?

Az emberek olyanokká válnak, amilyen elvárásokat támasztunk velük szemben, amit hiszünk róluk.

A kommunikációnkat meghatározzák az előzetes elvárásaink:

  • milyen érzelmi klímát teremtenünk: elfogadóak vagyunk vagy elutasítóak? Hiába nagyon barátságos valaki, ha mi egy sznobnak gondoljuk, akkor hidegen és elutasítóan fogunk vele bánni, így lassan ő is abbahagyja a barátságos próbálkozást, és a kimért kérdéseinkre kimért válaszokat fog adni. Mi pedig megerősödünk abban, hogy az a másik mekkora sznob.
  • milyen viselkedéses és teljesítményelvárásokat támasztunk a másikkal szemben? Amilyen feladatokat ad egy vezető például, az nagy mértékben meghatározza, hogy mire lesz képes a beosztottja.  Akinek a képességeiben nem bízik, annak könnyű feladatokat ad, így a másik meg sem tudja mutatni, hogy többre is képes lenne. 

Ez igaz egyébként a párkapcsolatokra is. Az önbeteljesítő jóslatok ereje bizonyos esetekben mint házassági fitneszindikátor is működik. Azt találták a kutatások, hogy azok a párok sokkal elégedettebbek a kapcsolattal, és jóval boldogabbak is, akikben a másikról a valóságnál egy picivel szebb-jobb kép él. Ha egy kicsit többre tartom például a másikat, mint ő tartja saját magát, akkor folyamatosan teljesen tudattalanul olyan helyzetekbe hozom, hogy valóban meghaladja önmagát. Ugyanez negatív irányba is működik természetesen. Ha azt gondolom a másikról, hogy nem jó az érzelmei kifejezésében, akkor kevesebbszer próbálok vele az érzelmeinkről beszélni, és nyilván kevesebb választ kapok.14_4.jpgAz önbeteljesítő jóslatok tehát az élet minden területén jelen vannak. Azzal azonban, hogy felismerjük a jelenséget, meg lehet szakítani az önrontó köröket. Vagy akár át lehet ezeket alakítani pozitív önszuggessziókká.

(Képek: Pinterest)

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1813815214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.