A B1 blog kult rovata5 hiba, amit ne kövess el, ha igazán változtatni akarsz

2018. április 24. - drselleibeatrix

Az emberek legtöbbje fél a változástól. Akkor is, ha tudja, hogy jobb lenne utána. És akkor is, ha tudja, hogy a változás állandó. 12_3.jpg

Előbb vagy utóbb szinte mindenki rákényszerül, hogy változzon, változtasson. Ha azonban azt gondolnánk, hogy ha a változási szándék meg van, akkor már minden megy mint a karikacsapás - nos, tévednénk. Ahhoz, hogy a változási-változtatási szándékot valódi eredmény kövesse, van néhány csapda, amit érdemes elkerülni. 

1. A tett halála - ebben az esetben - a túltervezés

Hajlamosan vagyunk arra, hogy tervezgetéssel húzzuk az időt. Ami egy bizonyos pontig jó és fontos, hiszen nem szabad a változásba csak úgy in medias res belevágni, de egészséges határok között kell tartani a tervezést. A halogatás az élet megrontója. Azaz, tudjuk mit akarunk elérni, mi a cél és ezen kívül nagy vonalakban határozzuk meg az oda vezető utat. Majd menet közben, amíg zajlik a változás, finomítunk a terveken. 

2. Ne akarjunk azonnal eredményt!

A változás egy folyamat, ezt tudomásul kell venni. Még a legjobb és legapróbb változásoknak is kell egy kis idő, hogy beépüljenek a mindennapjainkba. Pláne a nagyobb és/vagy kellemetlen változások. Manapság az azonnaliságra törekvés miatt különösen nehéz időt adni magunknak és türelmesnek lenni. Azt is el kell fogadni, hogy néha vannak ebben a folyamatban visszalépések, de az még nem feltétlenül kudarc. 

3. Találjuk meg a saját motivációnkat!

Amíg nem köteleződünk el igazán, belülről a változás mellett, addig vagy bele sem kezdünk vagy nagyon hamar feladjuk. Hiába mondja a feleség/az orvos/a barát/tetszés szerint behelyettesíthető, hogy mit tegyünk, hogy tegyük és az miért lenne jó nekünk. Amíg saját magunk nem találjuk meg a motivációt, addig nem fog menni. Ez a motiváció gyakorlatilag bármi lehet, akár a változás szempontjából jelentéktelen is (mondjuk teljesíteni a feleség elvárását és örömet okozni neki ezzel), de szükség van rá, hogy legyen erő a változtatási szándék mögött.

4. Engedjük meg magunknak a hibázást is!

Az a változás, aminek nincs próbaüzeme, ahol nem lehet hibázni és tanulni a hibából, az kudarcra van ítélve. Ehhez persze időt is kell adni magunknak, és kellően nyitottnak kell lenni erre a fajta hozzáállásra, amelyben a hiba is érték. Erre lehet tréningezni magunkat - az is egy változás, amit elkezdhetünk.

5. Sohase tévesszük szem elől a célt!

Ehhez persze kell egy jó cél: amit 1-2 mondatban meg tudunk fogalmazni, aminek van határideje és amit mérni lehet. Azaz nem jó cél, hogy boldogabb akarok lenni. Jó cél, hogy a következő hónapban minden nap megtapasztalok legalább egy pozitív élményt. Vagy a nagyobb kaliberű változások esetén a tettek, a részcélok között nem szabad elaprózódni, hanem mindig tudnunk kell, pontosan merre is tartunk.7_3.jpg

Hogy mindezeket a csapdákat elkerüljük, szükségünk van némi önreflexióra és önkritikára, de megéri. Mert minden sikeres változás növeli az önbizalmunkat, és egyre bátrabban vágunk majd bele a következőbe.

(Képek: Pinterest)

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr1313819064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.