A B1 blog kult rovataA 6 érzelem, amit bárki felismer

2018. május 02. - drselleibeatrix

Vajon Ön meg tudná mondani a metrón szemben ülő emberről, hogy éppen jelentéktelennek érzi magát vagy reménytelinek? Nem biztos. Azonban azt, ha az adott ismeretlen szomorú vagy éppen haragszik, egész nagy biztonsággal meg tudja állapítani. Mi lehet ennek a hátterében?erzelem2.jpg

Van 6 olyan alapérzelem, amit bármilyen kulturális hátterű ember felismer, ha a másik egyértelműen kifejezi és nem próbálja rejtegetni. Ezek az univerzális érzelmek, amiket nem csak embertársainkon, de emberszabásúakon is tudunk azonosítani.
erzelem1.jpgEz a 6 érzelem:

  1. a szomorúság, amit akkor érzünk, ha veszteség ér bennünket
  2. a harag, amit akkor érzünk, ha akadályoznak bennünket
  3. a félelem, amit akkor érzünk, amikor valami negatív eseményre számítunk
  4. az undor, amit akkor érzünk, amikor valami förtelmes dologgal találkozunk
  5. a meglepetés, amit akkor érzünk, amikor valamilyen hirtelen, váratlan dologgal találkozunk
  6. az öröm, amit akkor érzünk, amikor az történik, amit szeretnénk

Ezeket az érzelmeket a másik arcáról könnyedén leolvassuk:

a szemöldök állásából, a szem és a pupilla helyzetéből, az orr és az orr körüli izmok ráncolódásából, valamint a száj tartásából.

Meg sem kell szólalnia a másiknak, és a testtartását sem kell látnunk. Sőt, nagyon gyakorlott emberek ezeket az érzelmeket kiolvassák csupán a másik szeméből, s a többi jelzés már csak pontosítás. 

Minél komplexebb egy érzelem, annál több jelzésre van szükségünk: az arc, a testtartás, a hang mind számít és még akkor sem biztos, hogy pontosan azonosítjuk a másik érzését. A legtöbb ilyen bonyolult érzelem ugyanis összetett, több érzelem különböző arányú koktéljából születik: a szorongásban van például félelem, aggódás és nyugtalanság változó arányban. Vagy éppen sok olyan érzelem van, amit tanulunk: a morális érzelmek, mint a szégyen vagy a bűntudat ilyenek. Vannak olyan érzelmek is, amik csak bizonyos kultúrkörökben "léteznek", mint a japán amae, amely szót nem is igazán lehet lefordítani magyarra. Körülírva valami olyasmi, mint a vágyott függőség a szerelemben, egyféle teljes feloldódás a másikban.

Miért nem lehet ezeket az érzelmeket is ugyanolyan könnyedén leolvasni a másik arcáról, mint az alapérzelmeket? 

  • Előfordul, hogy nincsenek is szavaink bizonyos érzésekre. Néha magyarul is meggyűlik a bajunk azzal, hogy akár magunknak, akár másnak pontosan elmondjuk, mit is érzünk. Azaz szinte magunk sem tudjuk.
  • Amikor mások érzéseit próbáljuk kitalálni, mindig magunkból indulunk ki. Összevetjük a saját kifejezésmódjainkkal, de ez nem feltétlenül esik egybe. Sőt, a finom árnyalatok esetében nagyon gyakori a tévedés: egy higgadt ember a másik kifejezett dühét akár már tombolásnak láthatja, hiszen ő maga nem szokott az erőteljes indulatkifejezéshez.
  • Nem mindig a megfelelő jelekre figyelünk, amikor a nonverbális kommunikációt nézzük. Tudta például, hogy a hazugságot nem annyira a szemből, mint inkább a láb- és kézmozdulatokból lehet leolvasni?

Hogyan fejlődhetünk? A legfontosabb, hogy figyeljünk oda mások érzéseire, és próbáljunk belehelyezkedni a szituációba, a másik bőrébe. És ne szégyelljünk visszajelzést kérni, hogy jól gondoljuk-e, mit érez a másik. Ez nem csak ismeretlenekkel, hanem nagyon is közeli ismerősökkel is fontos. Lehet, hogy a férj tudni véli egy vállrándításból, mit érez a felesége, de az együtt töltött évek során mindketten változnak és elképzelhető, hogy ugyanaz a vállrándítás 5 év múlva más érzelmi színezettel bír.

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6413845528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.03. 07:48:57

Ilyenkor szoktam elgondolkidni, hogy miért kell diploma egyeseknek.
Ennél már csak a homeopata háziorvos a durvább.

Mikrobi 2018.05.03. 10:48:46

Na, minden kiderül, csak az nem, amiről az ajánló szól. Kár volt idekattintani:-(

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.03. 11:33:47

A kéz és a láb mozgásából igenis sok mindent ki lehet olvasni. Például, ha az ökölbe szorult kéz az arcomba csapódik, miközben a láb térdi része a hasfalamba csapódik, akkor az illető valószínűleg dühös rám. :)))

s 2018.05.03. 12:10:10

Kedves Beatrix,

Érdekes írás kevés konkrétummal. Jobb lett volna talán az ajánlóban említett tényeket részletesebben kifejteni.