A B1 blog kult rovataEzen a kiránduláson igazi ősembernek érezheted magad

Mesebeli kirándulóhelyek Magyarországon

2018. május 06. - PilarT

Mintha csak vadászatból vagy gyűjtögetésből tértünk volna haza, úgy fogadott minket a Tatabánya városa fölött tátongó Szelim-barlang. Durva belegondolni, hogy 200 ezer éve ugyanitt ősemberek élték mindennapjaikat.8f0d170423506caeda826d61ee14841e.jpg

Ha már kimaxoltad a budapesti kirándulóhelyeket, mindenképp megéri kocsiba pattanni, és ellátogatni a fővárostól alig egy órára fekvő Szelim-barlanghoz. A tágas barlang különlegessége, hogy két hatalmas kürtőből is kapja a fényt. Az egyik bejárata olyan hatalmas, hogy a lyuk még az autópályáról is látszik, a barlang előtti "teraszról" pedig káprázatos kilátás tárul elénk. 

img_4029.JPG

A Szelim-barlang egy őskori lelőhely, ahonnan több ősi kultúra leletei is előkerültek. Ahogy a régészek, úgy a kirándulás alatt mi is találtunk tűzrakóhely maradványokat, bár ezt nyilvánvalóan túrásták hagyták maguk után, és úgy sejtjük, a "barlangrajzok" is inkább ma élő gyerekek alkotásai lehetnek.img_4059.JPG

Tény viszont, hogy a tudósok elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat is feltártak a barlangban, a legújabb kutatások szerint pedig innen származik a Magyarországon talált, legrégebbi, mintegy 200 ezer éves olyan lelet, amely az ember jelenlétére utal. A régészek a tatárjárás korából származó, emberi csontokat is találtak itt. Erről a korszakról mesél a barlanghoz fűződő egyik tragikus legenda is.

Tragikus legendák és varázslatos mesék a Szelim-barangról

Az egyik történet szerint tatárjárás idején a környező falvak lakossága a barlangban keresett menedéket. Amikor egy János nevű kisfiút a közeli forráshoz vitt inni az anyja, a tatárok elfogták őket, és arra kényszerítették az asszonyt, hogy árulja el a többiek rejtekhelyét. Miután rajtaütöttek a fegyvertelen lakosságon, a gyermekekre és az asszonyokra rágyújtották a barlangot, a férfiakat pedig elhurcolták.

Egy másik legenda szerint a török időkben hét falu lakossága bujkált a barlang falai között, I. Szelim szultán azonban megtalálta a rejtekhelyet, és rájuk gyújtotta azt. Azt is mesélik, hogy itt rejtette el Szelim szultán a kincseit és azokat egy mérges leheletű sárkány őrzi. Érdekes, hogy a barlang kutatása közben nagy mennyiségű szén-dioxidot találtak. Talán ez lehetett a sárkány mérges lehelete?

Nem csoda, hogy a barlang különös hangulata, és mesés legendái a filmeseket is megihlették. A Szelim-lyukban forgatták az Eragon című film néhány részét: a barlang Galbatorix trónterme volt.

img_4036.JPG

img_4033.JPG

A kirándulás egyáltalán nem megerőltető, hiszen a barlang egy könnyed parkerdei sétával megközelíthető, a nagyobb szintkülönbségek megtételében pedig biztonságos, korláttal ellátott lépcsők segítenek. Ráadásul ezzel a kis kirándulással egyből három helyi látványosságot is megcsodálhatsz. A barlangtól nem messze tárja szét szárnyait Európa legnagyobb fémmadara, az impozáns Turul-emlékmű, a közeli Csúcsos-hegyen álló eredeti aknatorony pedig kilátóként is funkcionál.

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr3013881458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.