A B1 blog kult rovata5 tulajdonság, amellyel minden ember leírható

2018. május 18. - drselleibeatrix

Az emberi személyiség nagyon komplex dolog, hiszen magában foglalja minden jellemzőnket, készségünket és általában kifejezi mindazt, amik vagyunk. De miközben mindenki egyedi és megismételhetetlen, valahogyan mégis rendszerezzük saját magunk, vagy még inkább mások jellemzőit. Hogyan lehet ezt megtenni? Van 5 olyan jellemző, aminek a mentén az emberek az egyediségük megtartása mellett összehasonlíthatóvá válnak. Melyek ezek?sze1.jpg

Nem a közismert színek, amikor valakire azt mondják, hogy ő piros vagy kék személyiség, és ehhez rendelnek egy tulajdonságcsokrot. Nem is a női magazinokban gyakori "mutasd milyen vonalú a szemöldököd és megmondom ki vagy". Gondosan, pszichológiai és matematikai módszerekkel kimérve, amerikai kutatók 5 olyan személyiségvonást találtak, aminek alapján mindenkiről készíthető egy profil. Pontosan megmondani, hogy ki-milyen, hosszas tesztelés után lehet, de jobban belegondolva el tudjuk magunkat szinte egészen pontosan helyezni ezeken a skálákon. És másokat is legtöbbször ezen jellemzők mentén értékelünk. Ez a Big5, azaz a nagy ötök elmélet.

1. Nyitottság

Azt jelenti, hogy valaki mennyire nyitott az érzésekre, ötletekre, képzeletekre, tettekre. A nyitottabb emberek kíváncsibbak, érdeklődőbbek, függetleneebbek. A nem nyitott emberek konzervatívabbak, jobban ragaszkodnak a megszokott rutinjaikhoz és a szabályokhoz. 

A változások az élet természetes és állandó velejárói, mégis ettől a vonásunktól függ, hogy mennyire könnyen alkalmazkodunk hozzájuk.

2. Lelkiismeretesség

Azaz valakiben mennyire lehet megbízni: mennyire szabálykövető, mennyire kitartó és gondoskodó. A lelkiismeretes emberekre lehet számítani, megbízhatóak és jól szervezettek. Ennek ellentéte a megbízhatatlan, hanyag, impulzív emberek. És a kettő között még nagyon sok árnyalat van.

Röviden, ki az, akire rábízzuk magunkat és ki az, akiről tudjuk, hogy bár lehet kedves és aranyos, sohasem dolgoznánk vele együtt szívesen.

3. Extroverzió

Ez a jellemző arra vonatkozik, hogy valaki mennyire társaságkedvelő, mennyire beszédes. Akik extrovertáltak, ők inkább keresik mások társaságát, bőbeszédűek, vállalkozó szelleműek. A befelé forduló, introvertált emberek gátlásosabbak, visszahúzódóbbak, csendesebbek. Az introvertált embereknek jó társasága egy könyv, míg az extrovetráltak keresik mások off- vagy legalább online közelségét. 

Tegyünk egy gyors próbát! Gondolja végig az Olvasó, hogy vajon inkább extrovertált, kifelé forduló vagy introvertált, befelé forduló. Készítse elő a stoppert a telefonján, majd ugyanabban a pillanatban indítsa el a számlálót és csukja a be a szemét. A feladat az, hogy próbálja meg kitalálni, mikor telik el 1 perc. Amikor úgy érzi, hogy letelt, nyissa ki a szemét és nézze meg mit mutat a telefonja. Ha az 1 perc valós letelte előtt nyitotta ki a szemét, akkor nagy valószínűséggel inkább extrovertált, ha pedig a tényleges 1 percen túl, akkor inkább introvertált. 

A fenti gyors teszt azért működik olyan jól, mert ez a személyiségjellemzőnk összefüggésben áll a belső óránkkal is. sz2.jpg

4. Barátságosság

Ez a jellemző arról szól, hogy valaki mennyire tud másokkal együttműködni, mennyire kompromisszumkész. Minél barátságosabb valaki, annál segítőkészebb, empatikusabb és szerethetőbb. Míg a barátságtalanabb emberek hidegek, elutasítóak. 

Amikor valamilyen konfliktus alakul ki, akkor ki az, akiről tudjuk, hogy úgysem fog engedni és kivel lehet alkudozni. De úgy is feltehető a kérdés, hogy vajon bennünket mennyire lehet kizökkenteni az eredeti álláspontunkból vagy ragaszkodunk foggal-körömmel a nézeteinkhez.

5. Érzelmi stabilitás

Az a vonásunk, ami megmutatja, hogy mennyire vagyunk fogékonyak a negatív érzelmekre. Az érzelmileg stabil embereket nehezebben lehet kibillenteni az alaphangulatukból, nyugodtak, magabiztosak és kiegyensúlyozottak. Az érzelmileg labilis emberek fogékonyabbak a külső hatásokra, bizonytalanabbak és ezáltal sérülékenyebbek is.

Ki az, aki megnéz egy drámát, majd továbbmegy és ki, akinek a fenti dráma akár órákra rányomja a hanglatára a bélyegét.

Ennek az 5 vonásnak a mentén jól megmondható, milyen egy ember. És miért akarjuk ezt tudni? Mert a másik megismerése segít eldönteni, hogyan viselkedjünk mi magunk.

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

(képek: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr7713944258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.19. 07:11:42

@Emese most már kapd be a faszom: kispál rajongói klub demo? :D

Ezekkel az x dolog ami ... címekkel egyébként tényleg elég jól jellemzik magukat a szerzők. Tipikus bulvármocsok. Ergo hiteltelen.

2018.05.19. 07:20:01

A 4. pont különösen humoros. Az ú.n. empátiából túltengésem van bizonyos esetekben. Máskor meg nulla. Lehet, hogy nem is vagyok ember?
Turing-teszten vajon átmennék? :D

2018.05.19. 07:21:28

Kicsit továbbgondolva az 5. is felvet kérdéseket, pusztán magamból kiindulva...

SzAdam 2018.05.19. 08:43:45

Szerintem az első eléggé korfüggő. Mutass nekem 3 db nyitott 70 évest (ne a nagyit akivel elfogult vagy).
A második meg helyzetfüggő.
A barátságosság és a kompromisszumkészség hogyan jött össze azt sem értem.
Érzelmi stabilitás is élethelyzet függő, pl. maradj stabil, amikor kilakoltatnak a devizahiteles lakásodból.

népszopás 2018.05.19. 09:09:13

Beatrix - mint bizonyára tudja -; bármit meg lehet mérni bárhogy: konceptualizálás és operacionalizálás

szepipiktor 2018.05.19. 12:01:52

Jó is lenne, ha az ilyen "brit tudosok" jellegű bulváráltalánosítások szerint működne a világ...
Engem már azzal megsért a szerző, hogy kategorizál! Engem más ne pakoljon emberhordákba, majd ÉN eldöntöm, hova akarok tartozni. Pontosabban hova nem...

legeslegujabbkor 2018.05.19. 20:01:18

Teljesen egyetértek, az ember már tizen- huszon-évesen eldönti, hogy milyen emberek társaságát keresi, kedveli.

Nekem is a nyitottság, a pozitív hozzáállás és a barátságosság a legfontosabb, egy extrovertált embert csak néhány óráig tudnék elviselni, az önirónia és a humorosság viszont hiányzik a felsorolásból