A B1 blog kult rovataUtánajártunk a nemrég felbukkant miniszobrok rejtélyeinek

2018. június 11. - PilarT

Újabb rejtélyes miniszobrok bukkantak fel Budapesten. Vajon mit olvashatunk a miniatűr a Mekk Elek tábláján? Milyen bűnténybe keveredett a másik apró állatka? És ha már itt tartunk, egyáltalán hol bújnak meg ezek az alig pár centis alkotások, és ki csempészte őket a főváros köztereire?kk_2.jpg

Korábban már írtam róla, hogy számos miniszobor rejtőzik a Budapesten. Szemfüles járókelők azonban június elején két újabb miniatűr bronzszobrot vettek észre: az egyik az ezermester Mekk Elek, a másik pedig egy szerencsétlenül járt mókus. 

A miniszobrok megtalálásában ismét a Köztérkép internetes szoboradatbázis volt segítségünkre.

Mekk Elek miniszobra

9c8e383d0c7608dc5c26d520085b9d67_1.jpg aae130ec748147b0b5a5c8937829ef98_1.jpg

Képek: Köztérkép - Katie G.

  • Hol? És miért pont ott?
  • Mi van a táblájára írva, és miért?
  • Ki az alkotó?

Mekk Elek szobra a Széll Kálmán téren bukkant fel. Egyik kezében fúrót szorongat, a másikban pedig egy táblát, Moszkva tér felirattal. Az alkotó feltételezhetően ezzel a szó szerint apró gesztussal akart megemlékezni a tér korábbi, 1951 és 2011 közötti nevéről. Egyébként már a tábla felirata is mekkelekes, ugyanis a vége csáléra sikerült. A 444 egyébként tovább is vitte ezt a gondolatot: szerintük a szobor az egész tér elbénázott felújítását szimbolizálja, mintha csak Mekk Elek csinálta volna. 

A szobor azonban elsősorban a bábfilm figuráit és díszleteit készítő Kossuth-díjas Koós Iván előtti tisztelgés, ahogy valószínűleg a helyszínválasztás is. A tervező ugyanis 58 éven keresztül élt a Széll Kálmán tér 3. alatt, így az általa tervezett báb szobra igen közel van az egykori lakhelytől.

Mivel nem volt ünnepélyes leleplezés, hanem gerillaakció keretén belül csempészték a térre a szobrot, egyelőre csak tippelni tudunk, de elég biztosnak tűnik, hogy ismét a titokban kihelyezett miniszobrairól híres kárpátaljai szobrász, Mihajlo Kolodko volt az elkövető.

A Mekk mester a metrókijárattól balra, a bicikliút mellett, az egyik lépcsőfeljárat elején álldogál → Térkép

Mini bűneset

f42a42dfc585baf9494204aa686a9a53_1.jpg d6d7e259746b4a2328576cdd043858ae_1.jpg

Képek: Köztérkép - Sila fotói

  • Hol és miért pont ott?
  • Milyen állat? Mókus egyáltalán?
  • Ki ez a kis állat és mi történhetett vele?
  • Ki az alkotó?

A rágcsáló mini szobra a Falk Miksa téren bukkant fel, alig néhány lépésre Columbo szobrától. Mintha a művész direkt azért helyezte volna el alkotását itt, hogy a nyomozónak legyen milyen bűntényt felderítenie. Mert az bizony már elsőre látszik, hogy valamilyen bűntény történt: a földön heverő mókus fehér krétával van körülrajzolva, és még holtában is egy fegyvert szorongat.

De biztos, hogy mókus az áldozat? A Köztérkép szerkesztői között is vita folyik arról, hogy milyen állatról van szó: egyesek farkast, míg mások békát látnak benne. A bozontos farok és rágcsáló pofa viszont mégis a mókus felé billenti a mérleget. 

Ahogy Mekk Elek, úgy valószínűleg e miniszobor is Mihajlo Kolodko nevéhez fűződik, sőt erre a feltételezésre a művész Facebook-oldalán is akad bizonyíték is. Az ügyetlen kecske mesterrel ellentétben azonban fegyveres mókusról szóló mesét nem ismerünk. Ha te tudod, ki az áldozat, és mi történt vele (baleset, gyilkosság, netán öngyilkosság?), írd meg kommentben!

A miniszobor Columbo szobor mögött az elektromos szekrény tövében fekszik → Térkép

UPDATE: 444 szerint lehetséges, hogy a miniszobor a földhöz vágott szurikátának állít emléket 

Forrás: Köztérkép, 444

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr114040194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lászlóági 2018.07.19. 11:16:58

Mintha a miniáldozat régebben feküdne ott Colombo közelében, mint a szurikáta ügy volt! Amúgy imádnivalók ezek a pici szobrok!