A B1 blog kult rovataEzeket a boltokat látnod kell, mielőtt meghalsz

2018. június 28. - Honey Fitz

dln.png

Bergdorf Goodman

A világ egyik legszebb luxusáruháza. 1899-ben egy elzászi származású bevándorló, Herman Bergdorf alapított női szabóságot a Union Square-en, New Yorkban. Később egyik alkalmazottja, Edwin Goodman is beszállt a vállalkozásba, innen a név, Bergdorf Goodman. Az alapító tulajdonos kiszállt, az üzlet költözött, de a név megmaradt. Ma a város egyik legszebb részén, az Ötödik sugárút és az 58. utca sarkán áll.

gettyimages-607599940-596e63566f53ba0011e671f9.jpg

Kép: Getty Images

A Bergdorf kirakata egész évben szenzáció. Grafikusok, stylistok, szobrászok, festők és megannyi kreatív munkatárs dolgozik rajta, mindig adott tematika alapján. A főnök – immár több mint 20 éve – David Hoey, aki a vizuális reprezentációért felelős igazgatóként meghatározza egy-egy időszak témáját és a fő csapásvonalakat. Van, hogy egy híres tervező életműve, van, hogy egy művészeti ág és annak képviselői, van, hogy Hoey egy gyerekkori álma ihleti a díszletet – hogy csak néhányat említsek az elmúlt évek inspirációi közül.

0004_rzehavi_bg_holiday2016-4-of-1-832x1024.jpg

Kép: Bergdorf Goodman

6b56a3e9-6289-421d-a98a-6a623c400f391-768x1024.jpg

Kép: Bergdorf Goodman

0002_photo_by_ricky_zehavi-2-of-1-2-820x1024.jpg

Kép: Bergdorf Goodman

0001_photo_by_ricky_zehavi-1-of-1-868x1024.jpg

Kép: Bergdorf Goodman

0001_20180304rzehavi_bg_window_apfel_01-819x1024.jpg

Kép: Bergdorf Goodman

A kirakaton és az enteriőrön túl az a sokszínűség is lenyűgöző, ami a Bergdorf eladói csapatát jellemzi. Sok magyar luxusüzlettel ellentétben, nem holtsápadtra sminkelt, egyen lófarkas lányok fogadják az embert közepes lelkesedéssel. Itt a stáb minden tagja kedves és igazi egyéniség. A különböző szinteken és részlegeken különböző korú és egészen eltérő megjelenésű emberek fogadnak minket, akikben csupán egyetlen közös van: tökéletes a stílusérzékük.

Hoey mellett a Bergdorf lelke egykori elődje, Linda Fargo, aki ma már alelnökként áll a luxusáruházlánc élén, és akit sokan csak a „melegszívű Anna Wintourként” emlegetnek. Fargo 1996-ban került az áruházhoz, kirakatrendezőként.

the_new_york_times.jpg

David Hoey és Linda Fargo a Bergdorf kirakatában állva - Kép: The New York Times

És hogy miért a párhuzam az amerikai Vogue hírhedt főszerkesztőjével? Egyrészt azért, mert Wintourhoz hasonlóan Fargónak is összetéveszthetetlen a megjelenése. Másrészt azért, mert Wintour mellett ő a másik, akin divattervezők karrierje áll vagy bukik.

reedyoung.jpg

Kép: Reed Young

Tény, hogy az a tervező, aki nem szerepel a Vogue-ban, lehúzhatja a rolót. De az, aki nem kerül be a Bergdorfba, inkább fel se húzza. Mert ha Linda Fargo valakit nem talál elég jónak, abból nagy valószínűséggel sosem lesz híres divattervező.

Prada Marfa

Valahol Texasban, egy poros országút mellett, áll egy kicsike Prada bolt, ami sosem volt nyitva, ugyanis nincs ajtaja.

brandon_burns_flickr.jpg

Kép: Flickr/Brandon Burns

És azért nincs ajtaja, mert ez a bolt igazából nem is létezik. Pontosabban létezik, csak nem funkcionál és soha nem is funkcionált üzletként. Egy skandináv tervezőpáros, Michael Elmgreen és Ingar Dragset álmodta meg.

A művészeti alkotásnak szánt építmény tulajdonképpen fricska a luxuscikkeknek és egy kicsit fricska a közösségi médiának is. Az ablakaiban egy vágyott, de elérhetetlen világot látunk, amihez nemhogy kulcsunk nincs, de ahova bejárat se vezet. Pont, mint az Instagram, ami 2005-ben, a Prada Marfa építésekor még nem is létezett. Az alkotók ma már a legkedveltebb fotómegosztó oldallal állítják párhuzamba, ami szerintük ugyanúgy egy kedélykorbácsoló cukorkabolt, mint a texasi sivatag közepén álló, örökké zárva tartó Prada bolt.

flickr.jpg

Kép: Flickr/Brandon Burns

A hely mára igazi selfie mekka lett, hírességek, divatrajongók és átutazó turisták is szívesen fényképezkednek előtte. És bár eleinte úgy tervezték, hogy sohasem újítják fel, a betörés és rongálások okán, ma már védik és folyamatosan karbantartják.

A sztori érdekessége, hogy a Prada nagyon rendes volt a skandináv művészekkel, amikor a tervüket előadták, ugyanis az installáció által közvetített burkolt – vagy nem is annyira burkolt – kritika ellenére nemcsak a márka által használt színkódokat, de cipőket és táskákat is kölcsönöztek a „nemlétező” kicsiny üzletnek.

Selexyz Dominicanen Maastricht

A 13. századi gótikus templomban kialakított könyvesbolt az egyik legimpozánsabb az egész világon.

nt3.jpg

Kép: National Traveller

A domonkosok egykori temploma 1794 óta nem tölt be vallási funkciót, lényegében azóta raktárként használták ezt a gyönyörű maastrichti épületet. A Boekhandels Groep Nederland 2005-ben látta meg benne a lehetőséget, és alakította át könyvesbolttá. Mivel a készlet majdnem kétszer akkora alapterületet igényelt, mint amekkora a templomé volt, a belsőépítészek egy hatalmas, mozdítható könyvespolcot helyeztek el a tér közepén. Ha valaki felmegy a könyvespolc emeletére, remekül láthatja a boltívet díszítő freskókat.

nt9.jpg

Kép: National Traveller

nt4.jpg

Kép: National Traveller

nt7.jpg

Kép: National Traveller

nt2.jpg

Kép: National Traveller

Az évente kb. 700 ezer látogatót fogadó Selexyzben összesen kb. 70 ezer kötetet lapozgathatunk.

Markthal Rotterdam

Teljesen véletlen, hogy újabb holland állomás következik. Ez pedig a rotterdami piac, amelynek 2014-es nyitása óta csodájára járnak.

foodretaildesign_nl.jpg

Kép: FoodRetailDesign.nl

A patkóalakú épület 228 apartmannal és egy 4600 négyzetméteres piactérrel várja a látogatókat. Az épület érdekessége a piac belső falát borító, 11 000 négyzetméteres műalkotás, ami Arno Coenen keze munkáját dicséri.

Az óriás zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat halakat és bogarakat ábrázoló képet az alkotó olyan gyerekkori meseélményei ihlették, mint például az Aliz Csodaországban. Ha valaki a piactéren áll, és a plafonra néz, kicsi rovarnak érezheti magát a mezőgazdasági termények és állatok világában.

greensparrow_nl.jpg

Kép: GreenSparrow.nl

the_architectural_review.jpg

Kép: The Architectural Review

w2.JPG

Kép: Wikipedia

wikipedia.JPG

Kép: Wikipedia

trendengel_com_panoramakep.jpg

Kép: TrendEngel.com

Az óriási kép digitális technikával készült, és azért, hogy tökéletes legyen a felbontás, a művész a Pixar Stúdióhoz fordult, akik egy Új-Zélandi render farmon renderelték le az 1,47 TB-os fájlt. Végül 4000 alumíniumlapocskákra nyomtatva helyezték el a mennyezeten.

toposmaastricht_com.jpg

 Kép: Topos-Maastricht.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr2214078779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2018.06.29. 13:11:14

Az utolsoban voltam, de azert nem dobtam el a hajam az etelektol.