A B1 blog kult rovataMi a különbség az asszertív és az agresszív viselkedés között?

2018. július 02. - drselleibeatrix

Még mindig nagyon sokan nem ismerik az asszertivitás szó jelentését, és ami ennél is nagyobb baj, hogy nem is használják ezt a kommunikációs stílust. Felületesen nézve vékony a határ az agresszív kommunikáció és az asszertív között, de ma megmutatom mik az asszertivitás alapelvei, s ebből rögtön látszik a különbség.ass2.jpg

Miért olyan könnyű összekeverni a kétfajta kommunikációt? Alapvetően azért, mert mindkettő célja az egyéni érdekek érvényesítése, a saját vélemény elfogadtatása. Azaz nyerni akarnak egy-egy konfliktushelyzetben mind az asszertív, mind az agresszív viselkedésű emberek. A különbség azonban abban rejlik, hogy hogyan szeretnének érvényesülni, milyen eszközöket használnak a nézeteik elfogadtatásához.

1. Az asszertív viselkedés célja a nyertes-nyertes helyzet kialakítása, azaz hogy végül mindenki elégedett legyen. Az agresszív embert nem zavarja, ha mások kárára nyer (sőt!).

2. Az asszertív ember mindig a megoldást keresi, míg az agresszív inkább a bűnbakot. Nem akarja elhárítani a felelősséget, aki asszertíven viselkedik.

3. Az asszertivitás a nemverbális kommunikáció szintjén nyitott testtartásban, folyamatos szemkontaktusban jelenik meg és a mondottakkal teljesen összhangban áll. Ezzel szemben az agresszív kommunikátor metakommunikációja támadó, belevág a másik szavába, gesztusai túl erőteljesek. 

4. Az asszertív ember én üzeneteket használ, a saját érzéseiről beszél, míg az agresszivitás jellemzője a te üzenet, azaz az általánosítás, az indirekt fordulatok és a másik okolása.

5. Az asszertív ember kimondja a véleményét, képviseli a jogos igényeit. Az agresszív ember mindenkitől elvárja, hogy az ő igazában higgyen.

Akkor mi az asszertivitás? Egy olyan, tanulható viselkedésforma, amelyben úgy képviseljük az érdekeinket, hogy közben nem sértünk másokat. Ez nem könnyű, mert:

  • folyamatos odafigyelést igényel a másikra, meg kell hallani, amit ő mond;
  • a tényekről kell beszélni, lehetőleg anélkül, hogy ítélkeznénk;
  • önkontrollt kell gyakorolni, hogy a másik érezze, tiszteljük és tiszteletben tartjuk a véleményét;
  • mindig azon kell dolgozni, hogy a helyzet megoldása haladjon, és mindezt építő jelleggel. 

Azonban ez az erőfeszítés megéri, mert rövid távon jobban jövünk ki a mindennapos súrlódásokból és hosszú távon pedig szinte megelőzhetővé válnak az olyan konfliktusok, amik az egymás melletti elbeszélésből vagy a saját igazunkhoz való görcsös ragaszkodásból fakadnak.

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

(kép: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr3514084917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.07.03. 12:20:41

Itt lenne az ideje, hogy az ellenzék felbérelje a posztert tanácsadónak, hogy leszokjanak arról, hogy a saját béna kommunikációjuk eredménye miatt a választókat okolják! :-)

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.03. 12:47:04

"2. Az asszertív ember mindig a megoldást keresi, míg az agresszív inkább a bűnbakot. Nem akarja elhárítani a felelősséget, aki asszertíven viselkedik."

Ha a megoldás a hibás személy eltávolítása, akkor az melyikre igaz?

retkeslaci 2018.07.03. 16:57:06

Asszertívnek az olyan agresszív embert nevezzük, aki kellően körmönfont ahhoz, hogy elhitesse másokkal, hogy ő mindenkinek jó megoldást keres a konfliktusok rendezésére. Volt ilyen ismerősöm, aki addig érvelt, csavarta a szót, amíg neki nem lett igaza, mert mindenkinek elege lett a szövegéből. Ilyen emberrel eleve nem szabad leállni vitázni vagy akár csak beszélgetni. Ha leállt egy lánnyal beszélgetni, akkor addig nem nyugodott, amíg le nem fektette. Még aznap. Volt ebből pár nemi erőszak határát súroló esete, de a csajok más kultúrából érkeztek és volt egy language barrier köztük, így bárminek lehet nevezni ezt, egy erősebb randinak is.

Bicepsz Elek 2018.07.03. 20:22:36

@retkeslaci: Irigy vagy, hogy az agresszoroke a vilag?
Amugy ez igaz.
Mas: Egy agresszort csak agressziv reakcioval lehet leallitani. Az asszertivitas viszont hideg aggresszio.

A tudomány sosem téved! 2018.07.03. 20:48:15

ezek szerint az index/b1 blog agresszív kommunikációt folytat, mert az mind igaz rá
sok sikert nekik 2026-ra!

Sic2 2018.07.06. 11:49:29

Örülök, hogy más is írta, mert szerintem is nagyon-nagyon vékony határ van az agresszív és az asszertív kommunikáció között.
Eleve az "én" üzenet eléggé diktátumszerű, hiszen egy szubjektív dologról szól, hogy én mit érzek (vagy ha mi vagyunk a hallgatók, akkor a másik fél). Amivel viszont vitatkozni nem lehet! Vagy mondjam a másiknak, hogy "Szerintem mégsem vagy szomorú, mert..."? Vagy hogyan? :)
És ezzel nagyon könnyű visszaélni, csak kicsit el kell túlozni az érzelmeket. És mondja meg bárki, hogy nekem/neki nem is esett annyira rosszul az a dolog stb.
Ezt én meg már érzelmi zsarolásnak élem meg, amely pedig nekem aggresszív viselkedés. De minimum passzív-agresszív.
Lehet persze ezeket is kezelni "Megértem, hogy szomorú vagy, ugyanakkor..." kezdetű mondatokkal. De az ilyen minden érzelem nélküli szóvirágok belőlem szintén ellenérzést váltanak ki. Persze megértem, csak lesz@rom. Akkor meg minek színészkedjek. Vagy ez az asszertivitás lényege, a színészkedés? Nem tudom. :)
Egyébként a fenti listából nem sokminden derül ki az asszertivitásról. A felsorolt 4 pontból 3 (a 2. pont kivételével) MINDEN kommunikációs formában evidens, szerintem.
Tehát:
1. folyamatos odafigyelést igényel a másikra, meg kell hallani, amit ő mond;
3. önkontrollt kell gyakorolni, hogy a másik érezze, tiszteljük és tiszteletben tartjuk a véleményét;
4. mindig azon kell dolgozni, hogy a helyzet megoldása haladjon, és mindezt építő jelleggel.
De ha jobban belegondolunk, akkor értelmes ember még a 2-es pontot is zsigerből használja, azaz
"2. a tényekről kell beszélni, lehetőleg anélkül, hogy ítélkeznénk".

Köszi a figyelmet!
LP