A B1 blog kult rovataA kapunyitási és a kapuzárási pánik között félúton: az életközépi válság

2018. július 12. - drselleibeatrix

Kevesen beszélnek róla, sokan szenvednek tőle a 35-50 közötti korosztályban. Avagy hogyan lesz a sikeres közgazdászból egyszer csak biokertész?ml1.jpg

Egészen fiatalon számtalan célt kitűzünk, amiből néhány életcéllá válik és kőkeményen dolgozunk a megvalósításán. Lehet ez család, karrier, ház, autó, gyakorlatilag bármi. Ha minden jól alakul, akkor előbb-utóbb el is érjük ezt a célt. A kérdés az, 

hogyan tovább.

Ki hamarabb, ki később megtapasztalja, hogy adott területen kihozta a maximumot, amit el akart vagy amit el lehet érni. 35-50 évesen azonban még túl fiatalnak érezzük magunkat ahhoz, hogy ezzel megelégedjünk. Egy olyan élethelyzetben, amikor minden jó (hiszen megvalósítottuk az álmainkat), a legjobb helyzetben vagyunk (hiszen minden úgy van, ahogy szerettük volna), miért érezzük magunkat mégis válságban? A válasz egyszerű: folyamatos belső késztetésünk van a fejlődésre, de erről a vélt vagy valós plafonról nincs hova fejlődni.

Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk ilyenkor egészen merész lépéseket kell tenni. Új életcél kell, amit nem is olyan könnyű megtalálni, hiszen majd' 20-30 évig dolgoztunk az előző megvalósításán. Persze el lehet lenni cél nélkül is, na ez maga a válság. Mert néha belénk sajdul a felismerés, hogy nem tudom hova tartok életem hátralévő részében, ami mondjuk 35 évesen még elég hosszú idő. Ez a bizonytalanság, céltalanság nem okoz ugyan komoly pszichés tüneteket, de ha hosszú ideig vagyunk ilyen állapotban, egy idő után belefásulhatunk a mindennapokba. Mert

  • olyan, mintha a legjobb éveink már elszálltak volna,
  • olyan érzésünk van, hogy boldogabbnak kellene lennünk,
  • úgy érezzük megöregedtünk és nem tudunk ezen változtatni (jönnek az ősz hajszálak, változik a testünk). 

Mit lehet tenni, hogy az életközépi válság hatására fejlődjünk?

1. Ne féljünk számot vetni magunkkal. A múlt tapasztalatai nagyon jól jönnek az újratervezéshez.Pihenjük meg egy kicsit a sikereinkben, dicsérjük meg magunkat, ha más nem teszi,

2. Legyen bátorságunk. A fiatalkori céljainkban sokszor nagy a társas nyomás, a barátok és a szülők szerepe. Lehet, hogy nem is a saját céljaikért dolgoztunk eddig. De most itt a lehetőség változtatni. 

3. Ápoljuk a kapcsolatainkat. Úgy tűnik, hogy a jó házasságban élő emberek és azok, akiknek vannak igazi barátai, rövidebb krízist élnek meg. Nem véletlen az összefüggés, ha közösen gondolkodhatok másokkal a nehézségeimről, akkor könnyebb lesz túllépni rajtuk.

4. Merjünk önmagunk lenni. Azaz mondjunk nemet mindenre, amivel nem tudunk azonosulni. Ez lehet egy gardróbrendezés vagy az, hogy többet nem fogok jópofizni azzal a szomszédommal, akit egyébként utálok.

5. Tekintsük ezt a helyzetet egy lehetőségnek és változtassunk. Váltsunk stílust (már tényleg nem az áll jól, ami 25 évesen). Váltsunk szakmát (mielőtt kiégnénk a jelenlegiben). Változtassunk az életszemléletünkön (itt a tudatosság ideje). 

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

(kép: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6014107573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.07.12. 12:34:20

A sikeres közgazdászból el tudom képzelni hogy lesz. De a sikertelenből... Abból kicsit keményebb dió.

retkeslaci 2018.07.13. 10:06:41

Ilyenkor jön a válás, a menekülés a halandóság nyomasztó terhe elől. Tényleg ennyi lenne az élet, hogy bejárok a munkahelyemre dolgozni és ugyanazt a nőt fogom életem végéig gyömöszlni az ágyban?
Főleg azoknál üt nagyot ez az életközépi válság, akiknek van valami sütnivalójuk és mélyebben belegondolnak az élet nagy kerdéseibe.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.13. 10:07:26

Nálam a mélyelemzés segített. A dolgokat nagyobb keretben nézem.

1349973572759 2018.07.13. 10:44:59

@maxval balcán bircaman: Hiába nézed nagyobb keretben, attól még olyan sekélyes maradsz mint a kilöttyent kávé.
Aztán számot kellene azzal is vetned, hogy miket csináltál idáig - nagy széles keretben. Mivel az életrongáló arroganciád nem változott, úgy látszik nem mély elemzés volt az, csak könyékig turkálás a moslékban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.13. 11:20:50

@1349973572759:

A legtöbb ember mégis azért él meg mindent válságnak, mert képtelen szélesebben nézni a dolgokat.

laci_52 2018.07.13. 11:50:38

Aki normális családban él, nincs ideje gondolkodni az életközepi válságon, mert lekötik a napi gondok: munka, gyerekek, idős szülők problámája a középkorúaknál egyszerre jelen van.

népszopás 2018.07.13. 17:55:45

@retkeslaci: amint Søren Kierkegaard mondta:
Akaszd fel magad, meg fogod bánni; ne akaszd fel magad, azt is meg fogod bánni; akaszd fel magad vagy ne akaszd fel magad, mindkettőt meg fogod bánni; vagy felakasztod magad, vagy nem, mindkettőt meg fogod bánni.

Nylul 2018.07.13. 23:22:47

@maxval balcán bircaman: Nem, a legtöbb ember nem él meg mindent válságnak, esetleg néhány + te. Neked a sekélyes, céltalan életed, a ronda feleséged, és az a tény, hogy a büdös életben nem jutsz már sehová + már a farkad sem áll fel, elvezetett odáig, hogy kialakítottál egy álomvilágot saját magadnak, amiben te egy fontos embernek képzeled magad - pedig nem vagy az.

Te a middle life crisis kezelésének egy bulletproof esettanulmánya lehetnél. Mert ezt baromi jól csináltad. Felépítettél egy képzelt világot, amiben próbálsz kiteljesedni. Így racionalizálod magadban, hogy 4x évesen semmit nem értél el az életedben, amiért a hanyatló nyugaton át soroson keresztül mindenki felelős, csak te nem.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.14. 07:48:38

@Nylul:

De igen, naponta tapasztalom, hogy felnőtt emberek képtelenek kezelni apró bajokat.

S igen, nem vagyok fontos ember, szürke kisember vagyok.

S de, nagyon sokat elértem életemben, sokkal többet az átlagnál. Éppen a nyugati eszmék ellenében,

S nem 4x éves vagyok, hanem 51 leszek augusztusban.

Nylul 2018.07.14. 20:00:10

@maxval balcán bircaman: Jajj drága bircám, attól, hogy nem tudnak kezelni apróbb bajokat, attól még nem válságnak élik meg. Mondtam, ne magadból indulj ki! :D

'S igen, nem vagyok fontos ember, szürke kisember vagyok.

Na most még magadnak is hazudsz. Te vagy a mélyelemző, a mindent tudó, a mindenhez értő, akit követnek a hívők = fontos embernek képzeled magad. Az igaz, hogy nem vagy az, csak ezt adod elő. Ennek a pszichológiájába már nem mászok bele, hátha a bloggazda tud rá valami instant linket.

'S de, nagyon sokat elértem életemben, sokkal többet az átlagnál. Éppen a nyugati eszmék ellenében,'.

Na ebben speciel nem is nagyon van sok vitatnivaló, hiszen a többség épp hogy nem kételkedik a nyugati eszmékben, ennek az átlagát nem nehéz meghaladni. De ezt a szintet belőni achievementként kb egyet jelent azzal, hogy egy alkesz hajléktalan vissza tudja tartani a vizeletét 1 liter kannás bor után.

Segítek az összehasonlításban, pontosan ezt írná Oberle Gábor is:
'S de, nagyon sokat elértem életemben, sokkal többet az átlagnál. Éppen a chemtrail ellenében.'

Neki is megvan a kis saját, elképzelt világa, neked is. És ahogy ő sem csinált semmi érdemlegeset, te sem. :)

'S nem 4x éves vagyok, hanem 51 leszek augusztusban.'
Amen.
Boldog szülinapot, ha esetleg elfelejteném. :)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.15. 09:14:16

@Nylul:

Tévedésed alapja: azt hiszed, hogy a kisemberség és a dolgok értelmezése közt ellentét feszül. Ez amolyan elitista téveszme.

Almandin 2018.07.15. 11:26:33

@retkeslaci: Talán az is magyarázza az életközépi válságot, hogy meghosszabbodott a várható élettartam. 100 évvel ezelőtt Európában ez 50 év körül volt, ma 80 körül. Ez új a történelemben, régen sokkal kevesebb ember öregedett meg. Ma sok ember még 40 körül is fiatalként tekint magára, régen ez már az öregkor előszobája volt. Ráadásul az öregedés lejtmenet akkor is, ha valaki előnyösen öregszik. A nőknél különösen erős ez. A munkaerőpiacon is kritikus középkorúnak lenni, ilyenkor sokan elszegényednek, ha nem tudják jól eladni magukat, vagy kimegy alóluk a cégük, vagy eléri őket valami komolyabb betegség. Aki sikeres a szakmájában, azt valóban megkísértheti az egyhangúság unalom érzése, ott nyughatatlanság lép fel. De ez kevésbé volt meg régen, amikor egy 40-50 éves ember már belépett az élete utolsó szakaszába.
A mai fiatalságkultusz és szépségkultusz is nehezebbé tette az öregedést. Azt sugallja a világunk, hogy csak annak van joga szexuális életre, jó munkára, magas fizetésre, aki jól is néz ki. És ez visszahat az emberekre: egyre fontosabb a párválasztásnál a jó külső, a munkakeresésnél is jobban nyom a latba, mint 30 évvel ezelőtt. Ha valakinek rosszak az adottságai, egyre lejjebb csúszik, egyre jobban elszigetelődik, ami depressziót okozhat, amitől még rosszabbul fog kinézni, stb... ez egy ördögi kör.
Tehát ma az ember akár a fél életét is eltöltheti a "B oldalon", ami egy hatalmas kihívás. Ebben a korban már pl. csökken a szexuális vonzerő, de az igények ugyanúgy megmaradnak. A mai gyakran változó párkapcsolatok világában gyakori, hogy az ember társkeresésre kényszerül idősebb korban, akár többször is. Ma már kevéssé jellemző, hogy a középkorú ember belefáradjon a házasságába, mert eleve kevesebben kötnek házasságot, aki köt, az már majdnem középkorú, mire férjhez megy/megnősül, vagy mire középkorú lesz, már elvált, mert ma már ritka a több évtizedig tartó házasság.

Almandin 2018.07.15. 11:39:51

A cikknek egyébként van egy nagy hiányossága: a szerző abból indul ki, hogy mindenki elérte az életben középkorúként azt, amit szeretett volna, nincs tovább fejlődnie. Ez csak a legsikeresebb, legszerencsésebb emberekre vonatkozik, akik a társadalom egy kis százalékát adják. A többségnek nem az a legnagyobb problémája, hogy mindent elért az életben, amit szeretett volna.

Nylul 2018.07.16. 23:18:45

@maxval balcán bircaman: A kis saját világod korlátja, hogy te azt hiszed, hogy a tévedésem alapja az, hogy a kisemberség és a dolgok értelmezése közt ellentét feszül. Rosszul feltételezed. Tekintve, hogy nincs egy pontos definíciója a kisemberségnek.

'S de, nagyon sokat elértem életemben, sokkal többet az átlagnál. Éppen a nyugati eszmék ellenében,'. - mesélj! Részleteker pls, linkekkel!

Mert hogy te kitaláltál egy új szót, hogy 'kólcenter', és már évek óta próbálod elhinteni, hogy ez _A_ helyes és magyar szó, valahogy én a google találatok alapján nem fürdenék a helyedben a nyelvújító dicsfényben.
Ez pont azzal egyenlő, amit elértél a 'nyugati eszmék ellenében' - vagyis a nettó semmivel.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.17. 06:37:43

@Nylul:

A kisember az az ember, aki nem játszik irányító szereoet a közösség irányításában.

A kólcenter meg egy intézmény, ahol ügyfelekkel foglalkoznak, magyar megfelelője: ügyfélszolgálat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.07.17. 06:38:26

@Nylul:

Hajdan a nyugat híve voltam, s lassan döbbentem rá, hogy tévedésben élek, Milyen link kellene erre?