A B1 blog kult rovataA Zimbardo-botrány margójára

2018. július 29. - drselleibeatrix

Az elmúlt hetekben sok kérdés felmerült a pszichológia tudományos eredményeivel kapcsolatban, elsősorban a híres-hírhedt börtönkísérlet kapcsán. De megdöntik-e a mostani kritikák Zimbardo eredményeit?z1_1.jpg

A tudományosság alapvető kritériuma a megismételhetőség, s mint kiderült, az eredeti eredményeket nem sikerült megismételni. Ha mindez laborpatkányokkal alakul így, bizony lehet pálcát törni és azt mondani, hogy akkor az eredmények nem helytállóak. Vagy ha a hangmagasság észlelését vizsgálják, és nem sikerül reprodukálni az eredményeket, akkor is lehet pálcát törni. Persze nem érdemes, inkább el kell kezdeni azon gondolkodni, hogy mi lehet az eltérő eredmények oka.

De! Egy szociálpszichológiai kísérlet esetében az lenne talán a legfurcsább, ha a '70-es évekbeli eredményeket sikerülne pontosan megismételni. Az emberek közötti viszonyokat, a társadalmi szerepek tartalmait és a hatalomhoz való viszonyt nagyon nagy mértékben befolyásolja az adott kor kulturális, gazdasági és politikai környezete, ami egészen eltérő így majd' 50 év távlatában. Ehhez a megállapításhoz nem kell pszichológusnak vagy éppen szociológusnak lenni.

A kísérlet alapkérdése az volt, hogy a helyzet vagy a személyiség határozza-e meg a viselkedést adott esetben. Zimbardo arra jutott, hogy a helyzet. A szerep tartalma azonban egészen más volt akkoriban, más kép élt az emberekben arról, milyen egy börtönőr, mit kell tennie. Mást vártak akkoriban a rendőröktől vagy hogy egészen messzire menjek, a férfi-női szerepek tartalma is sokat változott az elmúlt 10-20-50 évben. Ez utóbbit talán könnyebb belátni, hiszen pontosan érezzük és értjük, hogy sem a társadalom, sem mi egyénileg nem azt várjuk el egy nőtől, amit anyáinktól vártak el.

Másik oldalról azonban szárnyra kaptak olyan hírek is, amelyek szerint Zimbardo beleavatkozott a kísérlet menetébe,és presszionálta a résztvevőket (különösen az őröket) a karakteresebb viselkedésre. Ma már nehéz lenne visszafejteni, hogy ez egyszerű instrukció volt-e a kísérletvezető részéről vagy inkább nyomás. Utóbbi esetben az eredmények valóban megkérdőjelezhetők.   

Ami ma is biztos, hogy a társas helyzetekben ülönböző szerepek szeint viselkedönk. A szerepeknek, legyenek azok társadalmi vagy foglalkozási szerepek nem csak leíró tartalma van, hanem előíró jellege is. Ha meglátunk valakin egy fehér köpenyt és egy sztetoszkópot, akkor (úgy gondoljuk, hogy) tudjuk mit tesz egy orvos és számtalan elvárásunk is van, hogy mit kell tennie egy orvosnak vagy hogyan kell viselkednie bármilyen szerepben lévő embernek. Egy anyáról tudjuk, hogy gondoskodik a gyerekéről és a játszótéren síró gyerek anyjától elvárjuk, hogy ő nyugtassa meg a gyerekét.

A szerepek, ha nem is olyan determinisztikusan, ahogy a cask részben igaz börtönkísérlet mondja, meghatározzák a viselkedésünket.

A szerző egyetemi adjunktus, a pszichológia doktora

(Kép: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://szubkult.blog.hu/api/trackback/id/tr4814148809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CleanYourRoom 2018.07.30. 10:13:24

A szociálpszichológia egy vicc. Zimbardo stanfordi börtönkísérlete meg a híres Milgram-féle áramütéses kísérlet is egy komolyan vehetetlen kamu. Ezek korrupt csalók, nem tudósok. Mindkét kísérlet az állatorvosi ló tipikus példája arra, hogy hogyan nem lenne szabad megtervezni és lebonyolítani egy tudományos kísérletet. Az ideológiai prekoncepciók által vezérelt progresszív tudósok manipulálják a kutatást és az adatokat, hogy az ideológiájukat alátámasztó eredmények szülessenek, ki gondolta volna. Nem véletlen, hogy teljes válságban vannak a társadalomtudományok.

labrabbit 2018.07.30. 18:29:18

Zimbardo azt vizsgálta, hogyan voltak képesek egyszerú emberek szörnyűségekre. Talán befolyásolta az alanyokat, ahogy a való életben is.

Anselmo 2018.07.30. 21:45:01

Saját nyilatkozata szerint az lett az eredménye, hogy híres lett.

"Egy szociálpszichológiai kísérlet esetében az lenne talán a legfurcsább, ha a '70-es évekbeli eredményeket sikerülne pontosan megismételni. " Nem, nem lenne furcsa. Ha nem várjuk el, hogy megismételhető legyen, akkor nincs értelme kísérletezni.